Miből lesz az Állati nyomozoo?

Izgalmas kulisszatitkok Jim Carrey első nagy sikeréről, az Ace Venturáról.

Kedvenc állati nyomozónk első filmjéről egyszer már összeszedtük az alapvető érdekességeket, de találtunk még jó pár izgalmas infót. Lássuk!

  • Valóban léteznek állati nyomozók. Tom Shadyac író-rendező bele is ásta magát a témába a forgatás előtt, hogy a sok abszurditás közt valami hiteles is legyen a filmben.
  • Shadyac finoman szólva se számított tapasztalt rendezőnek, színésztanárként kezdte, ezért a filmezés technikai részéhez egyáltalán nem értett. A producerek azzal nyugtatták meg, hogy nem is kell értenie ezekhez, elég, ha a megfelelő emberekre bízza a munkát.
  • A büdzsé mindössze 11 milló dollár volt. Ez akkor se számított soknak, ma pedig már aprópénznek minősül a hollywoodi mércék szerint.

  • A főszerepre először Rick Morainst nézték ki, aki nem kért belőle. Judd Nelson, Alan Rickman, Rob Schneider és Adam Sandler neve is felmerült. Courteney Cox szerepére Carrie-Anne Moss és Téa Leoni is esélyes volt.
  • Ace Ventura hangja és beszédstílusa az olvasópróbák alatt született meg. Jim Carrey a stand-upos fellépésein használt manírokat ültette át, a „Rendicsek” (All righty then) kifejezést pedig az egyik stand-upos karakterétől vette kölcsön, és beletette a dialógokba, mert úgy érezte, hogy valami hiányzik belőlük.
  • Egy hasonló karaktert, a „Túlzottan is magabiztos meleg férfit” használta az In Living Color című tévés szkeccsműsorban is. A hasonlóság közte és Ace Ventura közt elég egyértelmű:

  • Tom Shadyac  rendező a film audiokommentárján azt állítja, hogy a „Rendicsek”-ket és a hasonló kifejezéseket Carrey direkt azért használta, mert remélte, hogy szállóigék lesznek belőlük. A sajátos kézmozdulatot, amit a rendőrőrs elhagyásakor mutat be, is azért találta ki, hogy mém legyen belőle. Nem lett az.
  • Carrey a film bemutatója után elárulta, hogy Ace Ventura teljes személyiségét és megjelenését egy trópusi jellegű madárról mintázta. Ezért visel rikítóan színes ruhákat az állati nyomozó, és ezért sétál olyan furán, de még az excentrikus hajviselete is ennek köszönhető.
  • Azt a jelenetet, ahol Ace kiadja magát egy delfintrénernek, az első nézők nem láthatták, a moziverzióból ugyanis kivágták. A rendező úgy érezte, túlságosan lelassítja a filmet, de később meggondolta magát, így a VHS-verzióba már bekerült, illetve a tévék is így vetítik a filmet.
  • A Miami Dolphins tagjait valódi játékosok alakítják a filmben, azokban a jelenetekben is, ahol Ace a gyűrűiket vizslatja.

  • A film emlékezetes nyitójelenetében, a főbérlő távozása után, ellepik az állatok Ace lakását, és két pingvin is előtotyog a hűtőből. Ezek valójában trópusi pingvinek, amelyek nem rajonganak a hideg klímáért. A filmekben általában őket használják, és nem az „igazi” pingvineket, egyszerűbb a szállításuk, a nézőknek meg úgysem tűnik fel a különbség.
  • Jim Carrey ötlete volt, hogy a filmzene a műfajban megszokottnál keményebb, metálosabb legyen. A Cannibal Corpse metálegyüttes is az ő kérésére került be a filmbe, akik jóval többet szerepeltek, mint a végső verzióban, de a tesztközönség annyira nem rajongott a zenéjükért, ezért lerövidítették a szereplésüket.
  • Nemcsak a zene, a film is keményebb lett volna, ha az eredeti elképzelések valósulnak meg. Egy álomjelenetben Ace arról fantáziál, hogy elkapja az albínó galambot, de hirtelen több ezer galamb jelenik meg, és darabokra tépik őt. Egy másik jelenetben, ahol Einhorn két emberét fejbe veri egy horgonnyal Ace, az áldozatok feje le is szakad teljesen. Mindkét jelenetet leforgatták, de a rendező túl morbidnak találta, és kivágta őket.