Micsoda akciók! Micsoda humor! Micsoda zene! Micsoda befejezés! Jöhet máris a többi 7 rész!

Nagyjából így reagáltak világszerte a Star Wars-fanok ezrei a The Mandalorian sorozat nyitóepizódjára. Vigyázat, extrém spoilerveszély!

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L  E R V  E S Z É L Y ! ! !

Réges-régi adósságot törlesztett a Lucasfilm azzal, hogy végre az örök rivális Star Trek mintájára élőszereplős Star Wars-sorozatot készített. Ha csak ennyi haszna volt annak, hogy a franchise tokkal-vonóval átkerült a Disney-hez, akkor már emiatt megérte a deal. George Lucas ugyanis korábban hallani sem akart arról, hogy a tévében folytatódjon a Csillagok háborúja (amiben alighanem közrejátszott a '78-as Holiday Special-tévéfilm, valamint az Ewoks-, Droids- és az Ifjú Indiana Jones-sorozatok erősen megkérdőjelezhető minősége). A Disney viszont úgy döntött, a saját streaming platformja, a Netflixnek és az HBO GO-nak hadat üzenő Disney+ nemcsak ahhoz lesz ideális terep, hogy itt folytatódjanak a dollármilliárdokat termelő Marvel-blockbusterek (Loki, VandaVision, Ms. Marvel, She-Hulk), de itt debütál majd az Obi-Wan sorozat és a The Mandalorian is. Utóbbi széria ünnepélyes premierje november 12-én volt – és mivel betyár jó lett, szerda reggelre felrobbant tőle az internet!

Forrás: Disney+ / Lucasfilm

 

Sajnos a rajongók örömébe elég sok üröm vegyült, mivel a Disney+ sok helyen még nem elérhető szolgáltatás. A britek például majd csak 2020. március 31-től férhetnek hozzá ehhez a platformhoz (mi magyarok, pedig lehet, hogy még ennél is később).

Képtelen vagyok szavakba önteni, mennyire elmaradott dolog, hogy Nagy-Britanniában márciusig nem is láthatjuk a The Mandaloriant.

Így most mi is csak azokra a beszámolókra tudunk hagyatkozni, amikkel azok a szerencsés kiválasztottak árasztották el a közösségi médiát, akik már látták a The Mandalorian nyitóepizódját. Íme egy csokorra való ERŐSEN SPOILERES rekció!

A Wired magazin szerzője, K.M. McFarland ezt írta nyitóepizódról:

A The Mandalorian pilot epizódja közelebb áll a Dűnéhez, mint eddig bármi, amit a Star Wars kapcsán láttam – és ezt most dicséretnek szántam! A zene kiváló, élveztem a nyugodt tempót, és az a befejezés... Sok kérdés maradt megválaszolatlanul, de én bekaptam a csalit.

A Gizmodo és az io9 kritikusa, Germain Lussier így lelkendezett az első rész után:

Megnéztem a The Mandalorian első epizódját. Nagyon-nagyon jó! Az a befejezés! Azok az akciók! Az a humor! Az a zene! Ugye ezt kapjuk majd újabb 7 órában is a következő hetekben? Igazi ajándék!

A pilot epizód egyébként egy meglepő fordulattal ért véget – ilyen mémekkel reagált rá a net népe:

Ez az izgalmas cliffhanger persze rögtön fel is veti a kérdést: ki az ördög a címszereplő mandaloriai fejvadász (Pedro Pascal) égen-földön keresett célszemélye? A futurisztikus mózeskosárban ficergő kis lényt máris úgy emlegetik a neten, hogy Baby Yoda, hiszen ő is egy elálló fülű, kicsi, zöld manó, és a  többszáz éves (de a VI-VII. epizódok között játszódó sorozat idején már halott) Jedi mesterhez képest tényleg csecsemőnek számít a maga 50 évével. Ennyi idősnek mondja ugyanis a kis lényt a fejvadász titokzatos megbízója, akit Werner Herzog alakít. A nézők természetesen elolvadtak a kis vakarcstól:

VÉDJÉTEK MEG BÁRMI ÁRON BÉBI YODÁT!!!
Aztaaaaaaa, hát ez egy kib*szott Yoda baba a Mandalorianban a DisneyPluson!!!!

Werner Herzog karaktere talán még a bébi Yodánál is több reakciót szült, hiszen egy jól felépített jelenetben egy kegyvesztett birodalmi előkelőségként ismerhettük meg, aki a Galaktikus Birodalom bukása után a leharcolt páncélú rohamosztagosaival a galaxis peremén bujkálva forralja a bosszúját – nagyjából úgy, ahogy a filléres ponyvák okkult nácijai konspirálnak a dél-amerikai dzsungel mélyén, a Negyedik Birodalom megszületéséről álmodozva.

Werner Herzogról azért is született ennyi poszt a közösségi médiában, mert nem sokkal a sorozat premiere előtt adott egy nagyon szórakoztató interjút a Variety magazinnak. Teljesen őszintén válaszolt a kérdésekre, nem volt semmi PR-szaga a cikknek. Kiderült például, hogy Herzog egyetlen Star Wars-filmet sem látott korábban, mivel alapvetően ókori görög és latin klasszikusokon nőtt fel, viszont szokott pankrációt nézni, és követi a Kardashian-klán valóságshow-ját is, mivel szerinte egy előadóművésznek kutya kötelessége megismernie, mit szeret a közönség. Arra a kérdésre, hogy vajon a sorozat showrunnere, a Vasember 1-2-t jegyző Jon Favreau miért pont őt választotta a száműzött birodalmi elöljáró szerepére, a 77 éves sztár ezt válaszolta:

Szerintem két oka van. Az egyik, hogy látta néhány korábbi szereplésemet, és teljesen meg volt győződve arról, hogy az ő új sorozatában nekem is részt kell vennem. A másik ok, hogy szerintem tisztelegni akart a filmjeim és a történetmesélési képességem előtt, és azon módszerem előtt, ahogy hangsúlyt fektetek egy történet saját világára, legyen az egy dzsungelbéli lázálom vagy kvázi-tudományos-fantasztikus történet. Azt hiszem, rokonlelket látott bennem.

Igaz, saját bevallása szerint nem ismeri Favreau munkásságát. A ScreenRush főszerkesztője, Matt Singer ki is Twittelte az interjú legjobb részét:

Nagyon szórakoztató volt Werner Herzogot látni a The Mandalorianban. De még szórakoztatóbb volt ezt az interjút elolvasni, amiben bevallja, hogy fogalma sincs arról, hogy milyen filmeket rendezett Jon Favreau.

A Twitterezőknek az az elegáns válasz is bejött, amivel Werner Herzog elütötte azt a kérdést, visszanézi-e saját magát a The Mandalorian sorozatában:

Nos, ezt csak a DisneyPluson tudom megnézni, elő kellene fizetnem rá. Eddig csak egyetlen streaming szolgáltatóra fizettem elő, a Criterionra. Több száz filmjük van, és mindegyik kiváló.

(via NME.com & Uproxx)