Milyen '56-os filmeket tudok nézni október 23-án?

Láthatjuk a BBC felvételeit a forradalomról, de vetítik A szabadság viharát is, aminek Andy Vajna és Tarantino volt a producere.

Míg tavaly levetítette a tévé október 23-án a Pannon töredéket valamint Fazakas Pétertől és Köbli Norberttől az Árulókat, idén azért nem törték össze magukat a hazai csatornák, hogy az évfordulón az '56-os forradalommal vagy a kommunista rezsim rémtetteivel kapcsolatos filmeket tűzzenek műsorra. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy idén október 23. egy négynapos hosszú hétvégére esik, amikor a legnagyobb tévécsatornák inkább blockbustereket állítanak csatasorba a Dobó Kata-féle Szabadság, szerelem helyett (lásd: Batman Superman ellen, A Sith-ek bosszúja, Harry Potter és a félvér herceg, Gladiátor, Karib-tenger kalózai 4, Bosszúállók 2 és társai).

Azért persze így is össze tudtunk szedni tíz '56-os műsort, de ezeknek egy részét nem is a tévében, hanem a neten kell majd megnézni.

1. A forradalom első órái képről képre, percről percre (1995)

Ebben a rövid dokumentumfilmben Dr. Zimányi Vera történész eleveníti fel az október 23-i eseményeket, korabeli filmfelvételek segítségével.

2. Amit a BBC látott (1996)

A brit közszolgálati tévé tudósítói három nappal az '56-os forradalom kitörése után már Magyarországon voltak: Bécsből elindulva haladtak egyre keletebbre az országban, beszéltek a mosonmagyaróvári sortűz túlélőivel, interjúztak a Dunántúli Forradalmi Bizottság vezetőjével. Ám mire a stáb visszautazott Londonba megvágni a felvett anyagot, a szovjet hadsereg már lerohanta Magyarországot, és ostrom alá vette Budapestet.

3. A szabadság vihara (2006)

A forradalom 50. évfordulójára nem kisebb hollywoodi nevek gründoltak össze egy dokumentumfilmet az eseményekről, mint Andy VajnaQuentin Tarantino és Lucy Liu! A film középpontjában az emlékezetes, 1956-os melbourne-i olimpia áll, amin a magyar vízilabda válogatott a medencében csapott össze a szovjetekkel. A sportolók nagyjából ismerték az itthon történteket, de a szeretteikről, barátaikról nem tudtak semmit, és ebben a pattanásig feszült helyzetben szálltak harcba a medencében, hogy aztán az utolsó percben egy magyar pólós vére fesse vörösre a vizet. Hogyan történt mindez? Erről mesélnek a filmben az egykori játékosok, archív képek segítségével pedig az '56-os forradalom eseményeit is nyomon követheti a néző.

4. 56 csepp vér (2007)

Ez a 11 évvel ezelőtt készült musical is igazi sztárparádét vonultat fel: Kaszás Attila, Keresztes Ildikó, Seress Zoltán, Miller Zoltán, Alföldi Róbert, Palcsó Tomi és Puskás Peti tolmácsolásában elevenedik meg az '50-es évek Magyarországa. 1956. október 23-án egy határ menti magyar településen az ÁVÓ születésnapjára bált rendez a helyi szovjet parancsnok lányának. A bálon a fiatalok összecsapást terveznek a helyi karhatalmistákkal, ám a tervük meghiúsul, mert a forradalom kitörésének hírére a buli félbeszakad. Ekkorra már Juli, a helyi ávós parancsnok lánya és Robi, a fővárosból kitelepített színész fia egymásba szeret. Lehet-e ebben a forradalmi helyzetben a két ellentétes oldalon álló szerelmes szív egymásé? A történet érdekessége, hogy a forgatókönyvet a filmesztéta Réz András írta.

5. A remény hullámhosszán... (2010)

Kázsmér Kálmán egyórás dokumentumfilmje a rádió Bródy Sándor utcai székháza előtti tüntetést, majd a halálos áldozatot követelő sortűz történetét dolgozza föl. 1956. október 23-án fegyvertelen tüntetők érkeztek a Magyar Rádió épülete elé azzal a céllal, hogy követeléseiket odabenn közzé tegyék. A párt és a rádió vezetői azonban ezt megtagadták tőlük. Hamarosan tűzharc bontakozott ki az épületet védő ÁVH-sok és a felkelők között.

6. Az én '56-om (2016)

Két évvel ezelőtt, a forradalom 60. évfordulóján az MTVA olyanok jelentkezését várta, akik '56-os kötődésű, személyes történetekkel, fotókkal, tárgyakkal rendelkeztek, és vállalták, hogy a közmédiában is elmesélik az élményeiket. A végeredmény egy dokusorozat lett A remény hullámhosszán rendezőjétől, Kázsmér Kálmántól, amelynek az egyes epizódjait a forradalom emléknapja után is sugározza majd a Duna tévé.

Az alábbi négy, '56-os témájú filmet viszont a fentiekkel ellentétben bármikor meg lehet tekinteni ingyenesen az Index online filmtárában, az IndavideóFilmen. Igaz, a producerekkel kötött megállapodások miatt csak Magyarország határain belül, Londonból, Berlinből vagy az Egyesült Államokból például már nem elérhetőek a videók.

1. A temetetlen halott (2004)

Mészáros Márta ebben a filmjében az 1958-ban kivégzett Nagy Imre utolsó éveit mutatja be. Hogyan lett az egykori padlássöpréseket irányító élelmezésügyi miniszterből a kommunista rezsim ellen kirobbant forradalom vezéralakja, majd mártírhalált halt jelképe? Érdekesség, hogy Nagy Imrét Mészáros Márta férje, a 2008-ban elhunyt Jan Nowiczki alakította.

2. A hazatérés (2006)

Pigniczky Réka rendhagyó dokumentumfilmje a címével ellentétben egy olyan emberről szól, aki az '56-os forradalom vérbe fojtása után elmenekült Magyarországról, és sosem tért többé vissza. Pigniczky László gyermekei a halála után hazahozatták az apjuk hamvait, hogy a szülőföldjén temethessék el. Ám a lányok rájönnek, hogy nincsenek tisztában azzal, pontosan mit tett az édesapjuk a forradalom alatt: az ő '56-os története mindig is valahol a legenda és az anekdota között lebegett, talán nem is történt meg. A kutatás végére a film a két lány személyes útjává is válik, hogy megértsék apjukat és azokat az eseményeket, amelyek alapvetően megváltoztatták a családjuk életét.

3. A Nap utcai fiúk (2007)

Szomjas György filmje az '56-os eseményekben részt vevő, pesti srácokként emlegetett tinédzser forradalmárokról szól. Julit, a főszereplő kalauzlányt a 200 első randi miatt mostanában ismét felkapott Gáspár Kata alakítja, ő indul el a szerelmével részt venni a budapesti tüntetéseken. Ám ahogy a helyzet egyre komolyabbra fordul, egészen november 4-ig néz farkasszemet a szovjet tankokkal Pesterzsébeten.

4. Liberté '56 (2007)

Vidnyánszky Attila 2007-es filmje egy három évtizeden átnyúló történeten keresztül mutatja be az '56-os forradalom eseményeit. Kádár Jánost Eperjes Károly, Nagy Imrét Horváth Lajos Ottó, Bibó Istvánt Jámbor József alakítja. A forgatókönyv érdekessége, hogy a volt kulturális államtitkár, Szőcs Géza írta.