Mindig becsüld és tiszteld a dealeredet! - Ananász expressz

Kihez fordulhatsz, ha a fű miatt bajba jutsz? Ki ért meg téged igazán? Ki tud úgy gondolkodni szorult helyzetben, mint te? Hát a barátságos dealered, ahogy azt a megunhatatlan Ananász expressz (2008) oly remekül illusztrálja!

Ez az a film, amit akárhányszor újra tudok nézni, mindig végigröhögöm, pedig nem szoktam szívni, nem is elvből, csak egyszerűen nem vonz különösebben a dolog. Merthogy szinte az egész film a szívásról szól, arról, milyen beállva lenni, hogyan látjuk a világot pár spangli után, hogyan állunk ilyenkor az emberekhez, és főleg arról, hogyan tudunk megküzdeni egy abszolút krízissel és pár életveszélyes helyzettel totálisan beállva. Merthogy két hősünk egy este pont ilyen helyzetben találja magát.

Seth Rogen teljes munkássága, talán két film kivételével a tépésről szól, és egyik szerepében sem tépett annyit, mint itt, ahol James Franco személyében tökéletes partnert talált minden idétlenkedésre – ezt később az Itt a vége-ben vitték a tökélyre, de itt is parádéznak. az Ananász expresszben (2008) Rogen a folyton beállt kliens, aki történetesen bírósági végzéseket kézbesít, és Franco a még nála is elszálltabb dílere, akitől a címbéli, nagyon ütős anyag származik, ám a párosnak menekülnie kell, amikor egyikük egy gyilkosság szemtanúja lesz. Ráadásul a tettes a helyi fődíler, társa egy korrupt rendőrnő, egyetlen segítségük pedig egy teljesen megbízhatatlan, sértődékeny, és hát mondjuk ki, totál idióta haver. Ez utóbbi a világ egyik legidegesítőbb komikusa, Danny R. McBride, aki itt valahogy mégis nagyon jó, sőt!

Itt egy perc sem telik el teljesen elszállt poénok nélkül, amikkel olyan szinten feszegetik a határokat, hogy még az is majdnem belefér, hogy hőseink kisiskolásoknak adnak el anyagot, de a pálmát az a jelenet viszi el, amikor Franco megpróbálja kirúgni annak a lopott rendőrautónak a szélvédőjét, amiben menekülnek – persze látni kell, mi a végeredmény. Érdekes módon a rendező David Gordon Green főleg az olyan karcos lélektani drámáiról ismert, mint legutóbb a Nicolas Cage főszereplésével készült Joe. Az már kevésbé meglepő, hogy a forgatókönyvet maga Rogen és állandó alkotótársa, Evan Goldberg írták – ős ők tekertek minden jointot is a filmben, beleértve a keresztspanglit is, mert arra senki sem volt képes -, a producer pedig az ekkor felfutó Judd Apatow volt. És egy kis érdekesség. Rogen filmbéli fiatalkorú csaja a későbbi Johnny Deppné, vagyis Amber Heard, aki itt azért még nem volt olyan jó csaj.