Mit hozhat egy jópofa rendező a Thor 3-ba?

  • Marczisovszky Márton / PORT.hu

Az új-zélandi Taika Waititi az utóbbi évek egyik legeredetibb rendezője, aki a kisköltségvetésű cukiságait beviheti egy igazi blockbusterbe.

A Marveltől nem áll távol, hogy viszonylag érdekes rendezőknek ossza le egy-egy képregényfilmjét, hátha így sikerül olyan alkotást csinálni, ami kicsit kilóg a mostanra elég hosszú és egyre unalmasabb adaptációk sorából. Az eddigi próbálkozások viszont kimerültek annyiban, hogy egy-egy rendező saját szájíze egy-két poén erejéig jelent meg, igazából a franchise-ok által kijelölt keretek közül semmi sem tudott igazán kilógni.

Amit viszont a Thor: Ragnarök esetében megléptek még tőlük is szokatlan és váratlan volt, ugyanis arra az új-zélandi Taika Waititire bízták a filmet, akinek eddig a legtöbb köze Hollywoodhoz akkor volt, amikor a 2011-es Zöld Lámpásban elvállalt egy mellékszerepet.

Waititi attól függetlenül, hogy Hollywoodban és a mainstream mozivilágban szinte ismeretlen, egy nagyon érdekes rendező, az utóbbi pár év egyik nagy reménysége. Nagyon sajátos látásmódja, történetmesélése van, jellegzetes figurákat talál ki, és a filmjeire egytől egyig illik, hogy nagyon szerethetőek, pedig nagyon sokfélék.

Nézzük át Waititi legnagyobb sikereit, hogy kicsit elképzelhessük, milyen lenne az a Thor, amiben szabad kezet kap, hogy azt csinálja, amihez a legjobban ért.

Az eddigi legnagyobb sikere, bár az ő esetében nehéz nagy sikerekről beszélni, mert igazából kultkedvenc filmeket forgat, nem borzasztó népszerűeket, de mindenesetre a 2014-es Hétköznapi vámpírok című filmjével robbant be a köztudatba.

 

A film címe elég egyértelmű, valóban arról van szó, hogy három vámpír unalmas hétköznapjait ismerhetjük meg, akik együtt laknak egy bérelt házban. Egyrészt a film tele van iszonyú jó poénokkal, nagyon jók a vámpírkarakterek, amik a vámpírmitológia ismert figuráinak karikatúrái, ráadásul ez egy olyan film, amiben különösen jól sül el, hogy gyakorlatilag áldokumentumfilm.

Jó jel, hogy Waititi a Thor kapcsán már el is sütötte ezt az áldokumentumfilmes poént, amikor a nyár végén bemutattak egy pár perces videót arról, hogy mit csinál Thor és Hulk, mert kihagyták őket a legutóbbi Amerika kapitányból.

Tökéletesen idézi meg a Hétköznapi vámpírok legjobb pillanatait, és a filmből az is kiderül, hogy az eddig csak a dagadó izmaival hírnevet szerző Chris Hemsworth igazán vicces is tud lenni, ha megfelelő kezek közé kerül.

Waititi másik nagy dobása, amit a Hétköznapi vámpírok után már értelemszerűen némi elvárásoknak kellett megfeleljen, az idén bemutatott Vademberek hajszája volt

Ebből a filmből egyrészt kiderült, hogy Sam Neill például tud színészkedni, másrészt az is, hogy Waititi olyan cukiságbomba előállítására képes, hogy Wes Anderson elbújhat a sarokban. Waititi filmjeinek általában, ahogy ennek is, van egy nagyon kellemes összetákolt hangulatuk, de pont úgy, hogy a dolog még nem lesz esetlen, erőltetett, fárasztó, az egész nagyon őszintének tűnik.

A kezelhetetlen intézeti gyerekről és az őt befogadó, az isten háta mögött élő családról szóló, majd egy gigantikus túlélő road movie-vá dagadó film úgy válik percről percre egyre jobban szerethetővé, hogy nincs benne semmi sziruposság, patetikus jelenetek, nagy drámák. Az egész csak úgy megy előre, és ahogy halad a cselekmény a végkifejlet felé, úgy várjuk azt egyre jobban, hogy bárcsak ne lenne vége a filmnek.

Ezt a cuki, barkácshangulatot is megidézte már a Thor forgatási munkálatai alatt. Néhány nappal ezelőtt volt egy majdnem 15 perces élő bejelentkezése Facebookon a forgatásról, ahol körbevezette a nézőket Chris Hemsworth-szel.

Waititi előszeretettel szerepel a saját filmjeiben, a Vademberek hajszájában feltűnik, a Hétköznapi vámpíroknak ő az egyik főszereplője, és egy korábbi, még a munkássága megismerése szempontjából mindenképpen fontos filmje, a 2010-es Boyban is ő a főszereplő.

A Boyt azért érdemes kiemelni, mert az a filmje még nagyon új-zélandi, ha lehet ilyet mondani. Nemcsak nyelvezetében, de felépítésében és humorában is egészen szokatlan Európából nézve. Ha ebből a tipikus, a mainstream filmektől távol álló gondolkodásmódból bele tud vinni valamit a Thor harmadik részébe, akkor még akár egy egészen érdekes filmet is kaphatunk.

Az eddigi előjelek abszolút biztatóak, egy dolog nem valószínű, hogy Waititi szerepel majd a filmben, legalábbis egyelőre hivatalosan nem jelölik sehol, hogy benne lenne, de aztán persze simán lehet, hogy feltűnik pár pillanatra, ahogy például Stan Lee szokott.

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás