Mit néztünk 1989 szilveszterén a tévében?

A gyerekek a Kéménymeséket és Szimat Szörényt, a felnőttek Sugár Ágnes Egy perc tercét, Kudlik Júliát, Antal Imrét, Gálvölgyit és Benny Hillt. No meg persze a ciciket Árkus József Szuperbolájában!

Tavaly ilyenkor nagy sikert aratott a Mit néztünk 1988 szilveszterén a tévében? című cikkem, így most hagyományteremtő jelleggel ismét összegyűjtöttem, mit vetített 30 évvel ezelőtt a két hazai adó, a TV1 és a TV2. Ma már szerencsére pompás netes archívumok vannak, amiből könnyen előtúrható az 1989-es tévéműsor – cikkem megírásához nagy segítségemre volt az Ano blog, a Retró Kabarévideók blog és az MTVA archívuma. Íme az 1-es csatorna szilveszteri műsora az 52. heti Rádió- és Televízióújságból:

Forrás: MTVA archívum

 

Ez pedig itt a 2-esé. Sajnos nincs piros tollal bekarikázva, mikor mit nézett a család, pedig úgy lenne csak igazán autentikus!

Forrás: MTVA archívum

 

Jómagam 7 éves voltam 1989-ben, és imádtam tévét nézni. Szinte biztos, hogy 9:05-re már végeztem a reggeli baracklekváros kenyérrel és kakaóval, és már ott ültem a TV1 előtt, a Kéménymeséket várva. Ez a magyar sorozat 1989-ben indult, az intrózenéje pedig máig itt cseng a fülemben! Lényegében egy hazai gyártású mesejáték volt, ami keretbe foglalt két igen bizarr külföldi animációs filmet, a Spejbl és Hurvinyek című csehszlovák bábfilmet és a hihetetlenül nyomasztó Mátyás a házimanó című brit mesét. A Kéménymesék főszereplője a Színművészetin pont ekkortájt végzett Csankó Zoltán volt, akit  majd csak 1990-től azonosít a fél ország Bobby Ewing magyar hangjaként. Egy barátságos, álmodozó kéményseprőt alakított, aki munka után (és helyett) nagyon szeretett a tetőn heverészni, és a kéménykefével, Szurtoskával beszélgetni (utóbbi Gyurkó Henrik hangján szólalt meg).

A következő műsor, amit nagyon vártam gyerekként, az Paul Daniels 10:30-kor kezdődő show-ja volt. Daniels egy híres brit bűvész volt, aki egy szmokingos James Bond eleganciájával és fanyar humorával szórakoztatta a nagyérdeműt (magyar hangja Straub Dezső volt). Sajnos mostanra már sokan elfelejtettük őt, mert ebből a korszakból inkább David Copperfield látványos trükkjeire emlékszik mindenki. Ebéd előtt még biztosan megnéztem a 11:15-kor kezdődő Képújságot is, mert gyerekként imádtam a zenéjét! Ami amúgy Szabó Gábor Country Illusion című száma volt, az 1970-es Magical Connection című albumról:

A régi szilveszteri adásokban az volt a jó, hogy lényegében egész nap a tévé előtt lehetett ülni, mert mindig mutattak valami izgalmasat. '89-ben sem volt ez másképp: nekem például nagyon tetszett, hogy az előző évi BUMM!-hoz hasonlóan most is volt betelefonálós nyereményjáték, amit a korszak csúcsgépének számító Commodore 64-esen programoztak le ügyes kezek! A Sugár Ágnes vezette Egy perc terc a nap folyamán többször is jelentkezett, legelőször a 14:15-kor elstartoló Tv2 Szilveszter '89-ben. Míg '88-ban a BUMM!-ot a Törley szponzorálta, ennek a játéknak a fő támogatója az ITT Nokia volt – ami akkoriban a Skálákban árult, menő távirányítós színes tévéivel már-már az űrtechnológiát jelentette, mert emlékszem, én még 1990-ben is egy fekete-fehér Videotonon néztem az olaszországi foci vb-t...

16:15-kor kezdődött a TV1-en a Szimat Szörény tévésorozat 6. része, A szegény árvák. Gyerekként imádtam, ma viszont már inkább csak kínosan feszengek, ha meglátom. Pedig alapvetően nem lett volna rossz sorozat ez, hiszen a címszereplő nyomozókutya hangját Kern András kölcsönözte, akinek ekkoriban már épp kialakulófélben volt a „tévédetektív”-imidzse a Csak semmi pániknak és az Elvarázsolt dollárnak köszönhetően (nem véletlen, hogy '93-ban ő volt a Privát kopó főszereplője is). Csakhogy ebben a mesesorozatban az összes férfi szereplő az ő hangján szólalt meg (a nők pedig Kútvölgyi Erzsébet hangján), és mivel a kutya- és macskafejű figurákat a Karsai Pantomim Rt. túlmozgásos tagjai játszották el, iszonyúan bizarr lett a végeredmény...

17:20-kor egy nagyon izgalmas műsor vette kezedét, alighanem az ebben az évben magyarul megjelent Kaland, Játék, Kockázat-könyvek hatására! A Gyilkosság két tételben című krimi ugyanis egyszerre indult el a TV1-en és a TV2-n, és több dramaturgiai ponton is át lehetett benne kapcsolni a másik csatornára, hogy ott egy alternatív sztoriszálat kövessünk végig – viszont az is komplett filmélményt kapott, aki nem kapcsolgatott sehová. Az egyik adón egy hidegfejű, gyakorlatias rendőrnő nyomozott egy gyilkossági ügyben (őt Bánsági Ildikó alakította), a másikon egy meggondolatlan, forrófejű zsaru (Koncz Gábor) próbálta kibogozni ugyanazt az ügyet. Mi 30 évvel ezelőtt emlékeim szerint nem nagyon kapcsolgattunk sehova: Koncz Gábor szálát követtük, mert apukám nagyon kedvelt őt a Bors Máté sorozat és a Gyula vitéz télen-nyáron miatt.

18:25-kor kezdődött az 1-esen a Benny Hill-show, ahol a fotelban sörözgető apukák és a pattanásos kamaszfiúk legnagyobb örömére néha már kora este is el lehetett néha csípni egy-egy szolidan levetkőző, harisnyakötős brit szépséget.

20:10-kor aztán a magyar humor nagyágyúi is bevetették magukat az 1-es csatornán: elstartolt Antal Imre vezetésével a BÚÉK '90 – Szórakoztató csacskaságok! Ebben levetítették többek között azokat a szkeccseket is, amelyek eredetileg az 1988 szilveszterén végül csúszás miatt elmaradt Antal-Show számára készültek (Antal Imre és Kudlik Júlia párizsi tangója, menüettje és jódlizása), de volt tévébemondós Bakiparádé, Tücsök és Bogár Peterdi Pállal, Tévé Másfél Mikó Istvánnal és Gálvölgyi Jánossal (ez ugye a TV1 és TV2 paródiája volt), volt szegény ember Benny Hillje, azaz Variációk Tahi Tóth Lászlóval; Kibédi Ervin, Csala Zsuzsa, Szombathy Gyula, Balázs Péter, Hernádi Judit, Tábori Nóra és Csákányi László pedig egy kórházas bohózatot adtak elő. Érdekesség, hogy 1989 szilveszterén Nagy-Bandó András már simán viccelődött a vízlépcső-botránnyal és Németh Miklóssal, aki ekkor már nem a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke volt, hanem a köztársaság október 23-i kikiáltása után ideiglenes miniszterelnök (egészen Antall József 1990-es megválasztásáig).

23.15-kor jött „az est várva várt fénypontja”, a Szuperbola, a Parabola szilveszteri különkiadása, amit a '80-as években leginkább amiatt vártak férfi nézők milliói idehaza, mert ekkortájt csak Árkus József és Chrudinák Alajos szerepeltethettek legálisan pucér csajokat egy állami tévéműsorban! A '89-as Szuperbolában szó volt az épülő Európa Házról (amit naná, hogy ledér magyar lányok építettek), az MSZMP-ből az MSZP-be átlépő elvtársakról (szilveszter éjfélig kellett hivatalosan eldönteniük, ki melyik pártban politizál tovább), Kupa Mihály adótanácsairól, leszerelő munkásőrökről (vagyis pucérra vetkőző egyenruhás csajokról), a Playboy magyar kiadásáról és az egész országot meghódító Lambada-lázról.

0:00-kor felcsendült a Himnusz, Huszti Péter pedig elszavalta a Szózatot. Ezután Bay Éva az addigi bolondozáshoz képest némileg komolyabb ünnepi köszöntőt mondott, amelyben oszló viharfellegekről beszélt, és abban reménykedett, hogy a rendszerváltás után, Nyugat-Európához csatlakozva talán már nemcsak a gyerekeinknek, de nekünk is egy kicsit boldogabb lesz a jövő...

Az 1-es csatorna ezután hajnali 3-ig könnyűzenei műsort sugárzott, a 2-esen pedig 0:35-kor elkezdődött a várva várt Gálvölgyi-show! Máig emlékszem belőle arra a jelenetre, amikor Körmendi Jánost megeszi egy húsevő virág, mint valami VICO-kazettán kiadott, ZS-kategóriás horrorfilmben!