Mit nézzünk most, hogy már nincs Trónok harca?

Nem maradunk feszültség, hatalmi harc, meztelenkedés és kardcsörgés nélkül, itt a Csernobil, A szolgálólány meséje és a Templomosok! Heti tévéajánló.

Hetek óta szomorúak a hétfőink. Véget ért a Trónok harca, ami ha nem is vonul be úgy a szórakoztatóipar történetébe, mint a világ legjobb sorozata, azt nehéz elvitatni tőle, hogy ez volt minden idők legnépszerűbb tévés produktuma. No de van-e élet a Trónok harca után? örökre feszültség, hatalmi harc, meztelenkedés és kardcsörgés nélkül maradunk? Ezt járjuk körbe eheti tévéajánlónkban. 

Hétfő: Csernobil

A rossz nyelvek szerint a Csernobil az HBO hivatalos bocsánatkérése a Trónok harca nem éppen közönségkedvenc 8. évadáért. Az biztos, hogy az HBO és a Sky minisorozata alapos kutatómunkával és káprázatosan hiteles korrajzzal járta körbe az emberiség történetének legsúlyosabb, ember által előidézett katasztrófáját, a csernobili atomerőmű 4-es blokkjának végzetes meghibásodását.

1986. április 26-án hatalmas robbanás rázta meg a Szovjetunió tagállamában, Ukrajnában működő csernobili atomerőművet. A radioaktív felhő beterítette Kelet-és Közép Európát, Skandináviát és egyes nyugat-európai országokat. A sorozat igen jó kritikai visszhangot kapott, mivel érzékletesen bemutatja az orosz tudósok Európa megmentéséért folytatott drámai küzdelemét, valamint azt, hogy egy szovjet típusú, végletesen túlbürokratizált és átpolitizált, központosított rendszerben mennyire nehézkesen működik az információáramlás és a felelős döntéshozás. A főbb szerepeket Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson alakítja a sorozatban.

Kedd: Solo: Egy Star Wars-történet

Sokan kutyázták a legutóbbi Star Wars-filmet, pedig egyáltalán nem volt annyira rossz, sőt! Pont abba a leharcolt, poros-olajfoltos galaxisba vitt vissza bennünket, amit annyira megszerettünk a régi trilógiában, ahol a Birodalom ellenségei mindig eldugott helyeken bujkáltak, és félhomályos csehókban, különös szerzetekkel kellett terveket szövögetniük. Ráadásul a Trónok harca sztárja, Emilia Clarke egy nagyon menő női karakterrel, Qi'Rával gazdagította a Star Wars-kánont, nagyon jó további filmekből, könyvekből és videojátékokból megtudni, mi lett vele később!

Szállj fel az Ezeréves Sólyomra, és utazz egy messzi-messzi galaxisba egy vadonatúj Star Wars-történetben a galaxis legkedveltebb gazfickójával. Vakmerő alvilági kalandok során Han Solo megismerkedik későbbi másodpilótájával, Chewbaccával, és találkozik a hírhedt szerencsejátékossal, Lando Calrissiannel, s közös utazásuk végére a Star Wars saga legszokatlanabb hőseivé válnak.

Szerda: A szolgálólány meséje

Harmadik évadához érkezett Margaret Atwood immár klasszikusnak számító regényén alapuló disztópia (a Port.hu kritikája itt olvasható), ami az Egyesült Államok romjain létrejött totalitárius társadalomban játszódik. A környezeti katasztrófák által fenyegetett és zuhanó születési számokat mutató Gileádban torz fundamentalizmus uralkodik, amely militarizált formában tűzi zászlajára a visszatérést a hagyományos értékekhez.

A sorozat főhőse, Offred (Elisabeth Moss) a férfiközpontú diktatúrát irányító parancsnokok egyikének háztartásában dolgozik Szolgálólányként. Ő az egyik utolsó termékeny nő, így abba a kasztba tartozik, akiket szexuális rabszolgaságra kényszerítenek a világ újbóli benépesítésére irányuló utolsó kétségbeesett erőfeszítés nevében. Offrednek ebben a rémisztő társadalomban kell életben maradnia a Vezérek, kegyetlen Feleségeik, a háztartásvezető Marthák és a többi Szolgálólány között - akik közül bárki Gileád kémje lehet -, és beteljesítenie célját: mindezt túlélni és megtalálni a lányát, akit elvettek tőle.

Csütörtök: Templomosok

Akinek hiányzik a heti betevő intrika, ármány és kardcsörgés, mindenképpen tegyen próbát a Templomosok tévésorozattal! Főleg, ha Star Wars-rajongó is egyben, mivel a széria második évadában Mark Hamill alakítja majd Talust, a sebhelyes képű, hosszú, ősz szakállú, loboncos hajú kereszteslovagot, aki 10 évig volt fogoly a Szentföldön, ám most visszatért, és az érkezése fenekestül felforgatja a Templomos Lovagrend életét!

Talus ugyan nagy csaták legendás veteránja, újbóli felbukkanását azonban nem nézik jó szemmel egyes lovagok.  Az első évad főszereplője, Landry (Tom Cullen) viszont igencsak hálás neki, mivel a lovagrendnek nem lett volna kötelessége visszavenni őt a múltban elkövetett bűnei után, ám Talus elvállalja, hogy a frissen csatlakozott újoncok között Landry lelki üdvösségével és kardforgató tudományával is foglalkozik majd. Csak hát ebben a sorozatban semmi sem ennyire egyszerű...

Péntek: Tudorok

A trónok harca sztárja, Natalie Dormer viszont pont azért kapta meg az HBO sorozatában az intrikus és sokszor igen buja Margarey Tyrell karakterét, mert egy igen hasonló karaktert alakított a Tudorokban is: Boleyn Anna angol királynét, az asszonyait előszeretettel cserélgető és lefejező VIII. Henrik második feleségét.

Szenvedély, becsvágy és árulás mozgatja e lenyűgöző történelmi drámát, mely VIII. Henrik hírhedt 40 éves uralmának korai éveit dolgozza fel. Az ifjú király 19 évesen kerül a trónra. Az állami ügyek kevésbé érdeklik, így a hivatalos dolgok a hatalomittas Thomas Wolsey kardinálisra maradnak, miközben az angol uralkodó saját vágyainak beteljesítésén dolgozik. A VIII. Henrik belső köreibe tartozók számára - melybe Wolsey kardinális, az uralkodó második felesége, Boleyn Anna, a katolikus mártír Mórus Tamás, és Norfolk hercege is beletartozik - a legnehezebb feladat az önző király kegyeiben maradni.