Mit tervez a ravaszdi? - A fantasztikus Róka úr

Wes Anderson Roald Dahl világhírű meséjéből készítette el a saját világhírű verzióját, stop motion animációval, vagyis rengeteg műgonddal, odafigyeléssel és szeretettel. Imádjuk!

Akadnak rendezők, akikre szinte azonnal rásütik, majd életük végéig használják a „zseni” jelzőt, és Wes Anderson is közéjük tartozik. Amin persze lehet vitatkozni, hogy megérdemelt vagy sem, de tény, hogy fantasztikus érzéke van a stílushoz, a hangulatteremtéshez és a furcsa karakterek megteremtéséhez. Ezért is lett elsősorban a bizarr családtörténeteiről ismert, az olyan, valóban csodás filmekről, mint a Tenenbaum, a háziátok vagy az Utazás Dardzsilingbe. Ezért is lepődött meg mindenki, aki ismerte, hogy 2009-ben valami teljesen mással, egy egészestés stop motion animációs mesével, A fantasztikus Róka úrral jelentkezett.

A film természetesen Roald Dahl nagyszerű meséje alapján készült – amiből egyébként már operát is rendeztek! -, ami önmagában is egyfajta garancia volt a sikerre és a minőségre, de Dahl írásaiból azért születtek már gyengécske és felejthető adaptációk is. Hősünk, a címbéli Róka úr volt valaha a legjobb ravaszdi a környéken. Ám két esztendeje boldog, csendes családi életet él, rovatvezető egy újságnál, és majdnem elégedett mindennel. Köszönhetően a rámenős rókaasszonyságnak, akinek megfogadta, hogy messze elkerüli a tyúkketreceket. Mi tagadás, Róka úr élvezi a vidéki életet, a nagy házat, a kölyöknevelést. Ám amikor lehetőség nyílik egy utolsó nagy rablásra, a tisztes családapából előtör a régi szenvedély. A gazdák persze rossz néven veszik, hogy kifosztották őket, és rókavérre szomjaznak. Az állatok azonban összefognak Róka úrral, és együtt veszik fel a harcot az őket kifüstölni szándékozó gazdák ellen.

 

Az eredmény egy finom, angolos humorral – egy amerikai rendezőtől! – átszőtt, különleges hangulatú „heist movie”, ami egyszerre követi a családi vígjátékok, a bankrablós mozik és a környezetvédelmi kiáltványok belső logikáját, miközben saját irodalmi gyökereihez is hű marad. És persze ott van az a bizonyos stop motion animáció, amely során a szereplők különlegesen megtervezett, elképesztő műgonddal létrehozott bábuit az animátorok a szintén óriási odafigyeléssel és tudással megteremtett díszletben úgy mozgatják, hogy az egyes mozdulatsorok minden egyes momentumát le lehessen egy nagy felbontású digitális kamerával fotózni, és az álló képekből áll majd össze a film. Rendkívül igényes, sziszifuszi munka, de ebben az esetben megérte, mert a látvány és a hangulat fantasztikus, akárcsak maga Róka úr. És ez ugyan ebben az esetben nem számít, mert nem jön át, de az ő hangját eredetileg George Clooney kölcsönözte, a többiekét pedig Anderson olyan régi barátai, mint Jason Schwartzman, Bill Murray, Willem Dafoe, Michael Gambon vagy Owen Wilson.