Mostantól a Pókember és Lady Gaga is oszthat Oscart

Nem kevesebb mint 842 új tagot hívott meg a sorai közé az Oscar-díjakról is döntő amerikai Filmakadémia, köztük friss jelölteket és díjazottakat.

A tavaly megkezdett trendet folytatva az Akadémia idén is odafigyelt a diverzitásra, így a fehérférfi-dominancia megtörése érdekében az 59 országból származó meghívottak 29 százaléka színes bőrű, 50 százaléka pedig nő. Az arányok kiegyenlítése miatt a 17 akadémiai szakosztály közül tízben több nőt hívtak meg, mint férfit.

A szóban forgó arányok egyébként az elmúlt években sokat javultak, de még mindig siralmasak. A nők aránya az akadémiai tagok között a 2015-ös 25 százalékról idén 32-re nőtt, a színes bőrű művészek aránya pedig ugyanebben az időszakban megkétszereződött: 8 százalékról 16-ra emelkedett.

Lady Gaga az idei Met gálán. Forrás: Karwai Tang / Getty Images

 

Ahogy az megszokott, idén is a színészek közül került ki a legtöbb potenciális akadémiai tag. A színész szakosztály olyan neveket hívott meg, mint például az idén Oscarra jelölt Lady Gaga, A napfény ízéből is ismert Jennifer Ehle, az inkább tévében hódító Elizabeth Moss és Alexander Skarsgård, de találunk szuperhősfilmes sztárt is: Tom Hollandet, Pókember megformálóját a Marvel mozikból.

A rendezők szakosztálya többek közt A Lego-kaland alkotóiként ismert Phil Lordot és Christopher Millert, az olasz Matteo Garronét (Gomorra) és a dán Pernille Fischer Christensent (Szappanopera, Egy család) invitálta tagjai közé, de érdekesség, hogy ők hívták meg az inkább színésznőként híres francia Mélanie Laurent-t is, aki eddig négy nagyjátékfilmet rendezett.

Mélanie Laurent. Forrás: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images

 

Ha minden jól megy, a jelenlegi 8200-ról a most meghívottakkal együtt 9042 körülire nőhet az Akadémia tagjainak száma. A különböző szakmai szakosztályok egyébként csak a meghívást intézik, magáról a tagfelvételről a szervezet vezetősége dönt. A friss meghívottak teljes listáját egyébként ezen a linken böngészhetitek végig – mi (a tavalyi évtől eltérően) idén nem találtunk magyar nevet, de hátha nektek jobb szemetek van!


(via IndieWire)