Nahát, Colin Firth csinált egy Gladiátor koppintást!

Nem mondom, hogy egy római centurio páncélja a neki legjobban álló ruházat, de Colin Firth olyan, hogy megnézzük abban is, hátha véletlen megment egy római császárt.

Ridley Scott a Gladiátorral (2002) nem csak egy filmklasszikust készített el, de feltámasztotta a történelmi eposzok már évtizedek óta tetszhalott alműfaját az ún. „kardos szandálos” filmet. Ami jó is meg rossz is, mert hamarosan mindenki „olyan gladiátoros” filmet akart csinálni, optimálisan vagy ókori rómaiakkal, vagy ha azt nem, görögökkel, lehetőleg mitológiai háttérrel. Ebbe a sorba álltak bele Az utolsó légió (2007) készítői, nevezetesen az örök opportunista Weinstein fivérek, de lehet, hogy csalódást fogunk okozni, ennek a filmnek a forgatását nem kísérte valamilyen kínos botrány vagy zaftos pletyka. Azt viszont elárulhatjuk, hogy a főszereplő Colin Firth személyéhez maga Harvey Weinstein ragaszkodott, Firth pedig azért bólintott rá a dologra, mert úgy gondolta, ilyet még nem csinált, és hátha tetszeni fog neki a dolog.

Ő Aurelius római tábornok, aki azt a feladatot kapja, hogy mentse meg az utolsó nyugat-római császárt, a még gyermek Romulust (Thomas Brodie-Sangster – a kissrác az Igazából szerelemből) és annak rejtélyes nevelőjét, Ambrosinust (Sir Ben Kingsley) a Rómára zúduló gótok markából. Aurelius védenceivel és néhány harcosával Capri szigetére hajózik, ahol egyrészt csatlakozik hozzájuk a szépséges Mira (Aishwarya Rai), a kelet-római birodalom küldötte, másrészt Ambrosinus rátalál Julius Ceasar legendás kardjára, amely a legendák szerint birodalmak sorsát döntheti el. Ami persze jó dolog, de a kardra a gót uralkodó Odoacer (Peter Mullan) is igényt formál, így hőseink tovább menekülnek, egészen a távoli Britanniáig, ahol a hírek szerint még kitart a híres 9. légió. Viszont nem szabad minden hírt elhinni!

Az utolsó légió nem jó film, sőt, viszont sok szempontból is szórakoztató. Például azért, mert olyan rossz, hogy az már helyenként vicces, például ahogy a szőrmebundás, szuperkócos hajú gótokat ábrázolja, vagy az, hogy itt az utazás szinte mai tempóban zajlik – végül is milyen gyorsan lehetett annak idején Capriból Angliába eljutni egy apró hajón, nem igaz? – vagy az, hogy mennyit nyúltak le az Artúr király (2004) történetéből.  És az is szórakoztató, hogy ehhez valójában nagyszerű színészek asszisztálnak: Firth és Kingsley mellett Mullan az angol művészfilm egyik legkeresettebb színésze, de ott van Rupert Friend, Kevin McKidd a Trainspottinból vagy a mindig szórakoztató John Hannah - Aishwarya Rai meg ugyebár a legnagyobb indiai filmcsillagok egyike. Firth pedig elég tisztességesen megtanult vívni, nagyon szigorú képet tud vágni – de itt még nem hittük el róla, hogy akcióhős lehet belőle. Arra a Kingsman: A titkos szolgálatig (2014) kellett várni.