Nahát, egy vicces Vince Vaughn film!

Maga Vaughn persze most sem vicces, az nagyon ritkán jön össze neki, de szerencsére kap segítséget James Franco kissé ütődött öcsikéje és a túlkoros Tom Wilkinson személyében.

Vince Vaughn karrierje számomra egy rejtély. Volt egy filmje, az 1996-os Bárbarátok, ami egyrészt a belépője volt Hollywoodba – az azóta már rendezőként dolgozó Jon Favreau-val együtt -, másrészt nagyjából az utolsó komoly filmje volt egyben. Azóta pár kivétellel mindig ugyanazt játssza, a lusta, nagyszájú, felnőni képtelen svihákot, aki, bár nem sokat tesz érte, valamiért mégis eléri azt, amit akar. Néha bevállal egy rosszfiú szerepet vagy olyan filmet, mint a tavaly bemutatott, kőkemény Büntető ököl, de aztán újra visszatér a lusta énjéhez, és lenyom pár ugyanolyan vígjátékot a haverjaival. Az Üzlet bármi áron, ha sokban nem is, de kicsit más.

Vaughn itt ugyanis nem egy semmittevő, hanem egy keményen dolgozó üzletember, aki, miután otthagyta az őt kihasználó nagyvállalatot, mindent megtesz, hogy kisvállalkozása biztonságosan működjön – tisztára úgy, mint Tom Cruise a Jerry Maguire - A nagy hátraarcban. Élete legfontosabb szerződését készül aláírni, ezért két alkalmazottjával, a túlkoros öregúrral és az alulérett fiatal sráccal, aki több szempontból sem százas, Amerikából Németországba utazik, az üzleti út azonban nem egészen úgy alakul, ahogyan azt elképzelték, és ennek csak részben az oka, hogy hősünk volt főnöknője bekavar. Mindenféle kalamajkába keverednek, és soha nem az történik, amit szeretnének, vagy ami józan ésszel elvárható volna. De bármibe is keverednek, legyen az rendőrkordon, melegbár vagy egy félreértelmezett talicskapóz, megpróbálnak kimászni belőle.

Vince Vaughn dolga ezúttal mindössze az, hogy összetartsa a filmet és a csapatot, a poénkodás szerencsére másra maradt. Például a sokkal híresebb James Franco öcsikéjére, Dave Francóra, a hihetetlenül rutinos Tom Wilkinsonra és az egykori szívtipróra, James Marsdenre, aki itt hajlandó egy kicsit bohóckodni, és még meglepőbb módon a gyönyörű Sienna Millerre. És ők együtt azért elég jó csapat, és az is jót tesz a filmnek, hogy nem nagyon fogják vissza magukat.