Néha a suttyóknak is szurkolhatunk

A Logan Lucky - A tuti balhé nem más, mint az Ocean's Eleven filmek elegánsan tapló paródiája, és még a rendező is ugyanaz, Steven Soderbergh, aki magával hozta kedvenc színészét, Channing Tatumot.

Steven Soderbergh elkészítette a saját maga rendezte Ocean’s Eleven tökéletes paródiáját, vagy még inkább annak kifordított verzióját. Az a film ugyanis az eleganciáról szólt, arról, miként kopaszt meg egy kaszinót vagy bármi mást pár elképesztően laza nagyvilági fazon úgy, hogy közben egy csepp izzadtság nem gördül le a homlokukon. A Logan Lucky - A tuti balhé hősei igazi suttyók, akik masszív tájszólásban beszélnek – a magyar szinkron ezt kevésbé adja vissza -, akiknek a megyehatár átlépése is bizarr dolognak számít, izzadtak, és minden évben egy sörreklámnak adnák az Oscart, ám Soderbergh mégis hőst csinál belőlük. És mégis mit raboljon ki egy rakás déli bunkó? Hát, amit ezek a népek a legjobban szeretnek, egy NASCAR autóversenypálya központi széfjét!

A terv mögött Jimmy Logan áll, az egykori ígéretes focista, aki térdsérülése után visszament szénbányásznak, és fél karját Irakban hagyó öccse, aki állandóan a családot sújtó átokról zagyvál. A melóban besegít dögös húguk is, de szükségük van egy mackósra is, és erre a feladatra csak egy ember jöhet szóba, az éppen rács mögött csücsülő Joe Bang – aki nemrég még James Bond volt, és hamarosan újra az lesz, mert a fazont a hidrogénszőkére festett hajú Daniel Craig játssza, szemmel láthatólag hatalmas élvezettel. És nem csak ő élvezi a dolgot, hanem a rendezővel immár negyedszerre együtt dolgozó Channing Tatum, akiből azért elég kevesen tudják kihozni a jó színészt, Adam Driver pedig, akinek legjobban az áll, ha kicsit esetlen a karaktere, valósággal parádézik.

Itt félig klasszikus bankrablós, félig klasszikus szélhámosfilmről van szó, jó sok csavarral, hiszen a rablást félig a börtönből hajtják végre. És a történet ennek megfelelően zökkenőmentesen, nagyszerű tempóban halad előre, menet közben elrejtve azokat az apró jeleket is, amikre a végén illik a homlokunkra csapni, hogy „jé, tényleg!”. Ráadásként a legjobb Trónok harca viccet is elsütik – a létező legváratlanabb helyzetben és pillanatban.