Neked ki a kedvenc Hercule Poirot-d?

Vasárnap ismét találkozhatunk a tévében kedvenc magánnyomozónkkal, David Suchet alakításában. De rajta kívül is sokan eljátszották az Agatha Christie által megalkotott figurát. Összeszedtük a leghíresebbeket.

A bajuszos belga magándetektív karakterét a legendás krimiírónő 1916-ban alkotta meg: akkor írta meg az első regényét a bogaras Hercule Poirot-val a középpontban. Ez volt A titokzatos stylesi eset, ami 1920-ban jelent meg. Az 1975-ben kiadott utolsó Poirot történetig, a Függönyig a rendkívül népszerű figura összesen 33 Agatha Christie-regényben és több mint ötven novellában tűnt fel.

1928-ban Poirot a könyvlapokról átköltözött a színpadra is:

először a filmszínészként is legendás Charles Laughton (Jamaica fogadó, A vád tanúja, Spartacus) formálta meg a West Enden egy Alibi című darabban, ami Az Ackroyd gyilkosság című regény adaptációja volt.

A nagyvásznon pár évvel később, 1931-ben egy ír színész, Austin Trevor alakította a karaktert, a színpadi verzió feldolgozásaként készült Alibiben. Trevor Poirot-jának az volt az érdekessége, hogy bajusz nélkül keltette életre a kis belga detektívet – saját bevallása szerint egyébként csak azért ő kapta a szerepet, mert jól hozta a francia akcentust. Az Alibi után a színész további két filmben játszotta el Poirot: a Feketekávéban és a Lord Edgware halálában.

Poirot következő híres megformálója a Furcsa pár sorozatverziójának Felixeként ismert Tony Randall volt, aki az 1965-ös Az ábécé gyilkosságokban hozta a nagy bajuszú magánkopót. Ennek a filmnek az az érdekessége, hogy az alkotók humorosra vették a dolgokat, és sokkal inkább szatíraként működik, mint bűnügyi drámaként – a sztori végén például Poirot-t hazatoloncolják Angliából Belgiumba. Készült azonban még ennél is viccesebb Poirot sztori is: a Murder on the Oregon Express című parodisztikus kabaréjelenetben nem más alakította a szürke kis agysejtek megdolgoztatóját (és számos más karaktert), mint Benny Hill.

A felsoroltakon kívül volt még Poirot Alfed Molina (aki a Gyilkosság az Orient expresszen 2001-es modernizált, tévéfilmes verziójában bújt a belga nyomozó bőrébe), John Malkovich (aki Az ábécé gyilkosságok tavalyi, a BBC által gyártott háromrészes minisorozat változatában játszotta a főszerepet) és Albert Finney is.

Utóbbi színész öt Oscar-jelölése közül egyet Poirot-nak köszönhet, hiszen az 1974-es, Sidney Lumet által rendezett Gyilkosság az Orient expresszenért a legjobb férfi főszereplő kategóriában nominálták (sajnos nem ő nyert).

De lássuk a film- és tévétörténet három leghíresebb Hercule Poirot-ját, akik közül most a port.hu olvasói is kiválaszthatják kedvencüket!

Peter Ustinov

Az 1921-től 2004-ig élt angol színész összesen hat alkalommal formálta meg Agatha Christie híres figuráját. Először az 1978-as Halál a Nílusonban (olyan színészek oldalán, mint Bette Davis, Maggie Smith, Mia Farrow, David Niven, Angela Lansbury, George Kennedy vagy Jane Birkin), majd jött a Nyaraló gyilkosok (1982), a Randevú a halállal (1988), közben három modernizált tévéfilmmel (Vacsora tizenhármasban, 1985, Gloriett a hullának, 1986 és Gyilkosság három felvonásban, 1986).

Halál a Níluson. Forrás: Örökmozgó

 

A Vacsora tizenhármasban érdekessége, hogy abban egy későbbi másik híres Poirot, David Suchet is szerepelt: Japp felügyelőt játszotta – saját bevallása szerint pályája legrosszabb alakítása volt. Agatha Christie lánya, Rosalind Hicks egyébként egyáltalán nem volt elégedett Ustinovval a belga detektív szerepében.

„Ez nem Poirot! Még csak nem is hasonlít rá!”

– panaszkodott egy próbafelvételen, ahol a színész is meghallotta szavait, és csak annyival nyugtázta, hogy „de most már igen”.

David Suchet

A film- és tévétörténelem folyamán az 1946-os születésű angol színész bújt a legtöbbször Hercule Poirot bőrébe, mivel az ő címszereplésével 1989 és 2013 között készült Agatha Christie: Poirot című sorozat keretében a krimikirálynő összes Poirot történetét feldolgozták. „Poirot halála egy hosszú utazás végét jelentette a számomra.

Sosem akartam mást, mint Dame Agatha igazi Poirot-ját megjeleníteni.

Nekem ő ugyanolyan igazi volt, mint neki: egy nagyszerű koponya, figyelemre méltó férfiú, aki talán néha egy kicsit az idegeinkre megy” – mondta a figuráról Suchet.

Forrás: Hulton Archive / Getty Images

 

Korábbi cikkünkben, a Tíz dolog, amit nem tudtál az Agatha Christie: Poirot című sorozatról címűben sok érdekességet összegyűjtöttünk David Suchet alakításáról – onnan kezdve, hogy a színész a forgatásokon a felvételek szüneteiben, sőt pár nappal korábban még családi körben is szerepben maradt, azon keresztül, hogy abszolút élvezte az írónő családjának a támogatását, egészen odáig, hogy ki kellett tömni a hiteles alakításhoz, hiszen a valóságban vékonyabb Poirot-nál.

Kenneth Branagh

A főleg Shakespeare-színészként ismert ír sztár jelenleg a legfiatalabb Poirot, aki egyelőre még csak egyetlen filmben formálta meg a bajszos detektívet, de már javában készül a folytatás. A 2017-es Gyilkosság az Orient expresszenben az impozáns sztárparádén kívül (Daisy Ridley, Penélope Cruz, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Willem Dafoe) leginkább Branagh még impozánsabb bajusza volt lenyűgöző. A színész – aki egyébként maga is rendezte a filmet – le is nyilatkozta, hogy azért lett ilyen hatalmas a bajsza, mert Poirot-nak abban van az ereje, akárcsak a bibliai Sámsonnak a hajában.

Forrás: Fórum Hungary

 

A Branagh-val Poirot szerepében készülő következő filmet, a Halál a Nílusont 2020. október 9-én mutatják be – ezt is a legnagyobb sztárokkal a főbb szerepekben: Branagh detektívje ezúttal a Gal Gadot, Armie Hammer, Rose Leslie, Russell Brand, Sophie Okonedo és Annette Bening alakította karakterek után fog nyomozni. Kíváncsian várjuk, hogy a mű fel tudja-e majd venni a versenyt az Ustinov-féle Halál a Nílusonnal. Addig is, amíg ez kiderül, szavazzon mindenki kedvenc Poirot-jára, mert az új Halál a Nílusonnál csak arra vagyunk még inkább kíváncsiak, vajon melyik színész a PORT-olvasók kedvenc Hercule Poirot-ja!


(via Wikipedia)