Nem Indiana Jones-koppintás! - A smaragd románca

Összeszedtünk néhány érdekességet Robert Zemeckis klasszikus kalandfilmjéről.

  • A forgatókönyvet 1979-ben írta Diane Thomas, aki akkoriban pincérnőként dolgozott, de miután elkészült, egy héten belül sikerült eladnia a sztorit Michael Douglas produkciós cégének. A smaragd románcát 1984-ben mutatták be, és mivel Indiana Jones három évvel korábban debütált, több kritikus elmarasztalta a filmet, mondván, nem több, mint Az elveszett frigyláda fosztogatóinak koppintása.
  • Michael Douglas producerként Oscart nyert a Száll a kakukk fészkével, de a San Francisco utcái után mozifilmekben csak kisebb szerepeket tudott megcsípni. Főszerepet akart, és A smaragd románca tökéletes lehetőség volt erre. Akkoriban a Columbiával állt szerződésben, de mivel a stúdiót nem érdekelte a történet, évekig ült a jogokon, míg végül a 20th Century Foxhoz átigazolva belevághatott. 

  • A Fox azonban olyan nevet akart, aki garantáltan szállítja a busás bevételt, de Clint Eastwood, Burt Reynolds és később Sylvester Stallone sem vállalta a főszerepet. Maradt hát Douglas - az ő és mindnyájunk legnagyobb örömére.
  • A női főszerepre Douglas Debra Wingert szerette volna, de a stúdió az 1981-es A test melegével berobbant, észveszejtően gyönyörű Kathleen Turnert választotta.
  • Danny DeVito és Michael Douglas a '60-as évek vége óta országos cimborák voltak. Akkoriban közös lakásban éltek és mindketten azzal küszködtek, hogy a Broadwayen játszhassanak. Egyértelmű volt, hogy a Száll a kakukk után (amiben DeVito mellékszerepet játszott) ismét együtt dolgozzanak. 

  • Turner hajlamos volt dívaként viselkedni, és nagyon nehezen jött ki a rendezővel, Robert Zemeckisszel. DeVitóról sem volt jó véleménnyel, de 2008-as memoárja szerint összemelegedett a házas Douglas-szal. Rövidke viszonyuk megszakadt, miután a férfi felesége kilátogatott a mexikói forgatásra.
  • Zemeckis itt dolgozott először Alan Silvestrivel, aki a későbbiekben filmjeinek állandó zeneszerzője lett.

  • A film óriási siker lett, így Zemeckis megengedhette magának, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett tervét, egy időutazó srác történetét - természetesen ez volt a Vissza a jövőbe.
  • Turner nem akart folytatást, de a stúdió perrel fenyegette, így kényszerből vállalta el a nem túl jól sikerült A Nílus gyöngyét. A későbbiekben többször is szó esett egy Karmazsin sas című harmadik részről, amelyben Jack, Joan és kamasz fiuk Thaiföldön kalandoztak volna.

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu