Nem Indiana Jones-koppintás! - A smaragd románca

  • Lakatos István

Összeszedtünk néhány érdekességet Robert Zemeckis klasszikus kalandfilmjéről.

  • A forgatókönyvet 1979-ben írta Diane Thomas, aki akkoriban pincérnőként dolgozott, de miután elkészült, egy héten belül sikerült eladnia a sztorit Michael Douglas produkciós cégének. A smaragd románcát 1984-ben mutatták be, és mivel Indiana Jones három évvel korábban debütált, több kritikus elmarasztalta a filmet, mondván, nem több, mint Az elveszett frigyláda fosztogatóinak koppintása.
  • Michael Douglas producerként Oscart nyert a Száll a kakukk fészkével, de a San Francisco utcái után mozifilmekben csak kisebb szerepeket tudott megcsípni. Főszerepet akart, és A smaragd románca tökéletes lehetőség volt erre. Akkoriban a Columbiával állt szerződésben, de mivel a stúdiót nem érdekelte a történet, évekig ült a jogokon, míg végül a 20th Century Foxhoz átigazolva belevághatott. 

  • A Fox azonban olyan nevet akart, aki garantáltan szállítja a busás bevételt, de Clint Eastwood, Burt Reynolds és később Sylvester Stallone sem vállalta a főszerepet. Maradt hát Douglas - az ő és mindnyájunk legnagyobb örömére.
  • A női főszerepre Douglas Debra Wingert szerette volna, de a stúdió az 1981-es A test melegével berobbant, észveszejtően gyönyörű Kathleen Turnert választotta.
  • Danny DeVito és Michael Douglas a '60-as évek vége óta országos cimborák voltak. Akkoriban közös lakásban éltek és mindketten azzal küszködtek, hogy a Broadwayen játszhassanak. Egyértelmű volt, hogy a Száll a kakukk után (amiben DeVito mellékszerepet játszott) ismét együtt dolgozzanak. 

  • Turner hajlamos volt dívaként viselkedni, és nagyon nehezen jött ki a rendezővel, Robert Zemeckisszel. DeVitóról sem volt jó véleménnyel, de 2008-as memoárja szerint összemelegedett a házas Douglas-szal. Rövidke viszonyuk megszakadt, miután a férfi felesége kilátogatott a mexikói forgatásra.
  • Zemeckis itt dolgozott először Alan Silvestrivel, aki a későbbiekben filmjeinek állandó zeneszerzője lett.

  • A film óriási siker lett, így Zemeckis megengedhette magának, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett tervét, egy időutazó srác történetét - természetesen ez volt a Vissza a jövőbe.
  • Turner nem akart folytatást, de a stúdió perrel fenyegette, így kényszerből vállalta el a nem túl jól sikerült A Nílus gyöngyét. A későbbiekben többször is szó esett egy Karmazsin sas című harmadik részről, amelyben Jack, Joan és kamasz fiuk Thaiföldön kalandoztak volna.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu