Nem minden zsaru hülye, de ez a kettő nagyon

A Haláli hullák hajnala rendezője és színészei ezúttal a rendőrfilmeket vették elő, hogy a feje tetejére állítsák a műfajt a fekete humorral átszőtt kisvárosi ámokfutás során.

Edgar Wright jól nyomja. Merthogy olyan nagy produkciókon dolgozhat, mint a Scott Pilgrim a világ ellen (2010) vagy a Nyomd, bébi, nyomd (2017), forgatókönyvíró (Tintin kalandjai, 2011; A Hangya 2015), de ha a kedve úgy tartja, bármikor hazamehet Angliába, hogy lenyomjon egy ökörködést a haverjával, Simon Pegg-gel, és még pénzt is kap érte.  

Merthogy ő és Pegg, illetve Pegg spanja, Nick Frost csinálták a zombifilmes paródia Haláli hullák hajnalát (2004), az értelemszerűen a posztapokaliptikus műfajt a fejére állító Világvégét (2013), illetve cikkünk tárgyát, a Vaskabátokat (2007). A cím persze itt is árulkodó, ugyanis MINDEN zsarufilmet megidéznek, amit csak lehet – a rendező és Pegg felkészülésként 138(!!!) zsarufilmet néztek meg – a vidékre került fővárosi nagymenő rendőr történetéhez. Nicholas Angel (Pegg) ugyanis túl jó zsaru, ténykedése ezért egyre kínosabb a lusta, kényelmes testület számára. A felettesei ezért Londonból áthelyezik egy isten háta mögötti falucskába. A szuperrendőr nehezen találja helyét az álmos településen, ahol látszólag még a bűnözők is alszanak. Ráadásul a teszetosza, az amerikai akciófilmekért rajongó Danny (Forst) személyében új társat kap. Amikor már úgy tűnik, Angel számára minden elveszett, az idilli falucska életét borzalmas balesetek sora kavarja fel. Sandford talán nem is olyan ártatlan hely, mint amilyennek látszik!

És ugyebár innentől ez a játék, a békés kis település lakóira szörnyű balesetek sora vár olykor rendkívül morbid jelenetek során, miközben Wright és társaik vidáman idézik meg kedvenc filmjeiket, hol a rendőrös témában, hol teljesen másban, ahogy éppen jól esik nekik. Sorra kerülnek a Piszkos Harry- vagy a Halálos fegyver-filmek, a Holtpont, a Jurassic Park, a Kutyaszorítóban, a Gyűrűk ura, de még a Simpson család is, és teszik ezt olyan élvezettel és profizmussal, hogy élvezet nézni. A többit pedig hozza a mindig izgága Pegg és az örökké bamba Frost összeszokott párosa, illetve az olyan „vendégsztárok”, mint Jim Broadbent, Martin Freeman, Bill Nighy vagy Joe Cornish. Sőt, két Oscar-díjas hollywoodi sztár is feltűnik egy-egy vicces cameo erejéig. A Gyűrűk Ura- és A hobbit-trilógia rendezője, Peter Jackson Mikulásként jelenik meg, a nyitójelenetben ő szúrja meg Angel kezét. Cate Blanchett pedig a bizonyítékokat begyűjtő és rendszerező, kezeslábast viselő helyszínelő rendőrtiszt.