Nem mindig a bank nyer!

A gazdasági világválságokra sokan amolyan elkerülhetetlen, ciklikusan visszatérő természeti katasztrófaként tekintenek. De mi van, ha konkrétan tudni, ki okozta a legutóbbit? A nagy dobás - ma este a tévében.

A Magyarországot is elérő 2008-as pénzügyi válság során 5 millió amerikai veszítette el az otthonát és 6 millió az állását, vagyis alapjaiban rázta meg a társadalmat a krízis, amelyről már akkor is tudni lehetett, hogy a nagy bankok felelőtlen politikájának eredménye volt. Csakhogy ezek a bankok tulajdonképpen jól jöttek ki az egészből, a kormány pénzügyi segélycsomagot juttatott nekik, a pénzintézetek vezetői pedig a hatalmas felháborodás ellenére is jelentős prémiumot tettek zsebre. Felháborító, ugye? Az bizony, és kell is némi zsigeri felháborodás ahhoz, hogy A nagy dobást (2015) igazán élvezni tudjuk.

Forrás: UIP

 

Voltak, akik hamar felfedezték, hogy az, hogy a bankok boldog-boldogtalannak hitelt adnak megfelelő intézményi kontroll nélkül, előbb-utóbb oda vezet, hogy az

egész lakáspiac bedől, magával rántva a teljes gazdaságot.

Ilyen a másokkal nehezen kommunikáló makroelemző (Christian Bale), aki ráveszi az őt alkalmazó pénzügyi alapot, hogy nagyban fogadjon a bankok ellen. Az őrült lépésnek híre megy, és mások is beszállnak a rendkívül kockázatos játékba, köztük egy simlis bankár (Ryan Gosling), egy kisebb pénzügyi alap heveny igazságérzetű vezetője (Steve Carell) és pár lelkes kisbefektető, akik mentoruk, egy pénzügyi zseni (Brad Pitt) tanácsadását követve lavíroznak a zavaros vizeken. Ám még ezeket a dörzsölt alakokat is meglepi a pénzügyi rendszer rövidlátása és romlottsága.

Forrás: UIP

 

Az addig kellemesen idióta vígjátékokat készítő Adam McKay első drámája ugyan laikusnak néha nehezen érthető, de ilyenkor előkerül egy-egy celeb – színésznő, énekesnő vagy éppen mesterszakács – hogy pár mondatban mindent elmagyarázzon, ha erre a négy, egymással különben ritkán vagy egyáltalán nem érintkező főszereplő lépései nem lennének elegendőek.

Mindez elég sűrű, de nagyon tanulságos, és a maga fanyar módján még szórakoztató is, ráadásul a négy főszereplő számára ez tényleg egy jutalomjáték, annyira jól vannak megírva a karakterek.

Az 5 Oscar-jelölés – a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv és vágás kategóriában, illetve Christian Bale legjobb férfi mellékszereplőként – fényesen igazolta, hogy érdemes egy színes-szagos és tanulságos pénzügyi gyorstalpalót készíteni, és ezekből a forgatókönyvért meg is kapta a díjat.

Forrás: UIP