Nézd újra a legjobb James Bond-filmet!

Nem mi mondjuk, hogy ez a legjobb, hanem a brit nézők. Tévéajánló!

Komoly felhördülés fogadta 2006-ban az új James Bond színrelépését. Daniel Craig nem lett azonnal a rajongók kedvence. Túl szőke, és túlságosan is úgy néz ki, mint egy baltaarcú verőlegény – mondták róla, a brit bulvárlapok ráadásul még a James Blatt (blatt = unalmas) gúnynevet is ráaggatták. Öt filmmel később, amikor 2021-ben szögre akasztotta a szmokingot, már kevesen maradtak, akik hibának tartották a becastingolását. De még ez a kisebbség is elismeri, hogy az 1,1 milliárdot kaszáló Skyfall minden idők egyik legjobb Bond-filmje, hiszen nemcsak visszahozta végre Miss Moneypennyt is a Casino Royale-lal rebootolt franchise-ba, de Sam Mendes rendező olyan mélységeit mutatta meg a 007-es karakterének, amit sem előtte, sem utána senki sem.

A film nyitójelenetében lepuffantott Bondról itt derül ki, hogy nem is egy cinikus angol playboy, hanem egy régi skót nemesi família árva fiúként felnőtt sarja, aki az őrülten vigyorgó főgonosszal (Javier Bardem) az ősei családi kúriájában kénytelen összecsapni, és egyes egyedül csak a vén komornyikjára számíthat, amikor a világ sorsa a tét. A Skyfall unortodox Bond-film abból a szempontból is, hogy a szokásos helyszínekkel és dramaturgiával is szakít. Ezúttal az MI6 központját éri támadás, és mivel  ügynökök tucatjai lepleződnek le világszerte, M egyedül csak Bondban bízhat, és így elrejtőzve, a „radar alatt” kell a rejtélyes Raoul Silva nyomába eredniük.

Miért volt Daniel Craig a tökéletes James Bond?

Mozikban a 007 Nincs idő meghalni, és mi utoljára láthatjuk Daniel Craiget James Bondként. Azt mondták róla, hogy túl proli és faragatlan a szerepre, de rácáfolt mindenkire, és hús-vér karaktert csinált az idejétmúlt karakterből.

Ezért

 

További érdekességek:

  • Daniel Craig ötlete volt, hogy Bond az egyik jelenetben egy drága bőrkesztyűben legyen, Sam Mendes rendező pedig rábólintott. Hónapokkal később derült ki, hogy nem kellett volna, mert a jelenet pont arról szól, hogy egy bérgyilkos megkaparintja Őfelsége ügynökének fegyverét, ám nem tudja használni, mert azt csak Bond ujjlenyomata tudja aktiválni – aki viszont így teljesen feleslegesen hord kesztyűt. Mivel a jelenet újraforgatása iszonyú drága lett volna, jöhetett az ennél azért egy kicsivel kevésbé drága digitális kesztyűtlenítés.  
  • Van viszont egy szándékolt baki is a filmben: amikor Bond üldözi Silvát a londoni metróban, mindketten lecsúsznak egy mozgólépcső közepén. A valóságban ezt nem tehetnék meg a  kis „buktatók” és vészjelző gombok miatt, de a filmben ezeket kiiktatták, mert így menőbb volt a jelenet.
  • A film fináléjában az alkotók meglépnek egy elég sokkoló húzást, amire viszont már a legelején tesznek egy rejtett utalás. Aki nem fél a spoilerektől, az ide kattintva megtudhatja, miről van szó.
  • Egy Angliában végzett felmérés során 3500 rajongó nevezte meg kedvenc 007-es filmjét a legjobbtól a legrosszabbig. A listán a Skyfall lett az első a szavazatok 17,5 százalékával, messze megelőzve a második helyezett Goldfingert (8,5 százalék).