Nézz a héten jobbnál jobb akciófilmeket Kurt Russell és Stallone főszereplésével!

A Csillagkapu, a Nagy zűr kis Kínában, A Pusztító és a Cliffhanger is megunhatatlan klasszikus. Heti tévéajánló.

Vasárnap, május 10-én volt volt 30 éve, hogy a magyar mozik fél év csúszással bemutatták Sylvester Stallone és Kurt Russell 1989-es akcióvígjátékát, a Tango és Casht-t. A kultikus buddy cop filmről (ami legalább olyan népszerű a zsáner rajongói között, mint a Halálos fegyver-széria) testvérlapunk, a Dívány.hu állított össze vasárnap egy forgatási érdekességekkel teli, kiváló cikket. Így mi most inkább azt szedtük össze a szokásos heti tévéajánlónkban itt a PORT.hu-n, milyen izgalmas filmeket láthatunk még a következő néhány napban Sylvester Stallone és Kurt Russel főszereplésével.

Hétfő: Nagy zűr kis Kínában

Kurt Russellt és a Halloween-filmek atyját, John Carpentert többnyire a Menekülés New Yorkból és a folytatása, a Menekülés Los Angelesből kapcsán szokták együtt emlegetni. Pedig ez az 1986-os, „mágikus akciófilmjük” is legalább olyan jól sikerült, mint a félszemű Snake Plissken kalandjai.

Jack Burtont (Kurt Russell), az országutak császárát megkeresi régi barátja, Wang Chi (Dennis Dun) és a segítségét kéri. Wang zöld szemű menyasszonyát ugyanis a gonosz varázsló, Lo Pan (James Hong) emberei elrabolják. Lo Pant kegyetlen átok sújtja: örök életre van ítélve. Akkor és csak akkor lehet belőle újra földi halandó, ha talál magának egy zöld szemű feleséget. Jack Burton és Wang Chi régi barátai, Egg Shen és Wong, mindent elkövetnek, hogy kimentsék a lányt a kínai varázsló kezéből. Az események újabb fordulatot vesznek, amikor kiderül, hogy immár Jack munkaeszköze, a teherautója is az ellenfél kezére jut.

Kedd: Csillagkapu

Ha nincs Roland Emmerich 1994-es sci-ifje az állatfejes sisakokat hordó idegen lényekkel, akkor szegény Richard Dean Anderson aligha csinál még egy kultsorozatoz a MacGyver mellé a '90-es években.

1928-ban, Egyiptomban egy régészeti expedíció különös, kör alakú tárgyra bukkan. A tudósok nem tudják megállapítani sem a származását, sem a rendeltetését, így megoldatlan ügynek nyilvánítják. Hatvan évvel később, az egyiptológus Daniel Jackson (James Spader) merész elmélettel áll elő, mely szerint a titokzatos lelet földönkívüliek által épített, távoli világba nyíló csillagkapu. A szenzációs hír hatására az amerikai kormány elhatározza, hogy Jack O'Neill ezredes (Kurt Russell) vezetésével egy sokat próbált katonai alakulatot küld az ismeretlenbe.

Szerda: The Expendables 2 - A feláldozhatók 2

Mikor már azt hittük, Stallone nem tudja hová fokozni a 2010-es Feláldozhatókat, amiben egybe terelte az összes öregecskedő akciósztárt Arnold Schwarzeneggertől Bruce Willisen és Jet Lin át Dolph Lundgrenig, két évvel később leforgatta a folytatást hozzá! Ráadásul meghívta vendégszerepelni Jean-Claude Van Damme-ot és Chuck Norrist is, a VHS-akciófilmek szerelmeseinek legnagyobb örömére!

Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), Dézsma (Randy Couture) és Hale Caesar (Terry Crews) újra együtt vannak, sőt két taggal, Billyvel, a Kölyökkel (Liam Hemsworth) és Maggie-vel (Yu Nan) még bővülnek is, amikor Mr. Church (Bruce Willis) összetrombitálja a csapatot egy látszólag egyszerű melóra. Barney és régi vágású zsoldosai könnyen jövő dohányban reménykednek, ám amikor egyiküket brutálisan meggyilkolják, a feláldozhatók bosszút esküsznek. Hiába járnak idegen területen, ahol minden ellenük dolgozik, a revánsvágytól fűtött csapat elszántan küzd, miközben az idővel versenyt futva egy váratlan veszélyt is el kell hárítaniuk, hiszen 2,7 kg tiszta plutóniummal már a világ egyensúlyát is meg lehet borítani.

Csütörtök: Cliffhanger - Függő játszma

Gabe Walker (Sylvester Stallone) a Sziklás-hegységben tevékenykedő mentőosztag tagjaként bármennyire igyekezett, nem tudta megakadályozni egy amatőr hegymászó halálát, és a tragédia miatt önszántából távozott a csapatból. Most, nyolc hónappal a baleset után lelkiismeret furdalástól gyötörten búcsúzni tér vissza a szirtekhez. Miközben barátnője hiába próbálja maradásra bírni, hívást kapnak: egy kis utasszállító gép kényszerleszállásának túlélői kérnek kétségbeesetten segítséget. Walker vonakodva bár, de egykori társával elindul a küldetésére.

Az már csak a megérkezéskor derül ki, hogy az utasok egytől egyig veszélyes terroristák, és a gépen rajtuk kívül még körülbelül százmillió dollárt is szállítottak, ami a leszállás közben három bőröndben lehullott a Sziklás-hegység hatalmas csúcsaira. Senki sem számít rá, hogy útban a jószerével megközelíthetetlen szirtre Gabe pokoli sakkjátszmába kezd, melyben élő emberek a bábuk, a játéktér pedig a hegység halálosan veszélyes meredélye.

Péntek: A Pusztító

„John Spartant egy egység pénzbüntetésre ítélem beszéderkölcsi szabálysértés miatt!” – ki ne emlékezne erre az örök klasszikusra, és persze az 1993-as A Pusztító többi pusztítóan jó poénjára Például a Schwarzenegger Elnöki Könyvtárára, amivel Stallone pont azért szúrt oda egykori nagy riválisának, mert Arnoldból Ausztria szülötteként sosem lehet Amerika elnöke (legalábbis alkotmánymódosítás nélkül).

Phoenix (Wesley Snipes), Los Angeles legelvetemültebb bűnözője összetűzésbe kerül minden idők legbrutálisabb zsarujával, John Spartannal (Sylvester Stallone). Bár a harc döntetlennel ér véget, mindketten Kalifornia kirogenikus börtönébe kerülnek, ahol mélyfagyasztott állapotban várják büntetésük végét. 2032-ben azonban a tökéletesen erőszakmentes társadalomban Phoenix kiszabadul, és ismét pokoli időszak köszönt a városra, melynek irányítói rövidesen belátják, csak egy ember képes megfékezni a fékevesztett terminátort: a nála is durvább Pusztító.