Nincs olyan, hogy túl sok kosztümös akció!

Merthogy itt 130 perc majdnem megszakítatlan és pazar akciót látunk, vízen, szárazföldön és levegőben, meg pár egyéb helyen, annyit, hogy azt néha már nehéz hová tenni!

Tévedés ne essék, ez nem a Roman Polanski rendezte, óriási bukásnak bizonyuló Kalózok 1986-ból Walter Matthau főszereplésével, hanem egy kissé őrült, de irtózatosan látványos és izgalmas koreai kalandfilm, szintén tengeri fosztogatókkal, nagyjából hasonló korból. Meg szárazföldi fosztogatókkal, és gonosz hivatalnokokkal meg hatalmas bálnákkal. És nem mellesleg elkészültekor ez a Kalózok (2014) volt a valaha leforgatott legdrágább dél-koreai produkció!

A XV. század hajnalán I Songgje tábornok megdönti a Korjo királyság - ez a korabeli Korea neve -hatalmát, hogy saját dinasztiát alapítson. A hazaárulással nem ért egyet egyik tisztje, Jang Sa-jung (Nam-gil Kim), ezért I meg akarja öletni. A férfi elmenekül, és banditának áll. Néhány évvel később az I által frissen megalapított Csoszon királyság Ming-dinasztiától kapott hűbéri pecsétjével elindul egy hajó Kínából hazafelé, ám útközben rátámadnak egy bálnára, ami darabokra töri a hajót, és elnyeli a pecsétet. Az életüket féltő hivatalnokok a királynak azt hazudják, kalózok rabolták el az értékes kincset, így elrendelik a kalózok levadászását. A kalózokat azonban egy gyönyörű és veszélyes nő, Yeo-wol (Ye-jin Son) vezeti, és nem adja könnyen a bőrét. Megindul a hajsza a pecsétet lenyelő bálna után, amibe Sa-jung is beszáll a busás jutalom reményében. Csakhogy a szárazföldi bandita mit sem ért a hajózáshoz, ráadásul a rablóbandája sem egészen épelméjű.

Seok-hoon Lee rendező filmjébe egyaránt kever valós történelmi tényeket és a fantáziája szülte elemet, a 130 perces játékidőbe pedig elképesztő mennyiség jut mindkettőből. Zavarbaejtően sok, legalábbis azoknak, akiknek szokatlan a távol-keleti filmekre oly jellemző gyakori hangsúly és stílusváltás. Mert itt az egyik pillanatban szemkápráztató akciójelenetet látunk, majd burleszkbe hajlóan szórakoztató részeket, amiket érzelmes és/vagy drámai betétek váltanak – vagy éppen hihetetlenül szép meseszerű jelenetek a víz alatt bálnákkal. A Kalózok ugyan nem filmtörténeti klasszikus, nem is akart soha az lenni, de elképesztően látványos és izgalmas sosem volt történelmi tabló egy hihetetlen korból. Bálnákkal!