Összecsapott a táncos és az énekes showműsor, megnéztük, milyen eredménnyel

Múlt szombaton indult a TV2-n a Dancing with the Stars (DWTS) új évada véletlen villantással és nagy drámákkal, miközben az RTL Klubon tovább folytatódott az X-Faktor, ami idén folyamatosan nézettségi csúcsokat dönt.

Megnéztük, hogy a tévénézők melyik műsornak szavaztak bizalmat. Azzal indítanánk, hogy mindkét műsor három és félórás volt, de az ezer reklámszünet között megbúvó műsorok egyszerűen nem tudnak rövidebbek lenni. Ha már saját gyártás, akkor maxoljuk ki a műsoridőt, ugye.

A fiatalok körében, vagyis a 18 és 49 év közöttiek körében az X-Faktor jött ki győztesen a versengésből:

az énekes tehetségkutató nem csak a DWTS-t utasította maga mögé, de a múlt hét összes műsorát és az első helyen végzett 408 302 nézővel és 37,3 százalékos közönségaránnyal. A vele egy időben a TV2-n futó DWTS a 19. helyezést érte el 174 358 nézővel és 15,7 százalékos közönségaránnyal, vagyis van még hova fejlődni, ha az X-Faktor babérjaira akar törni.


Második lett ebben a célcsoportban a TV2 tehetségkutatója, a Sztárban sztár leszek vasárnapi adása 371 835 nézővel és 31,9 százalékos közönségaránnyal, a harmadik helyet egy szintén TV2-es produkció szerezte meg, a Séfek séfe pénteki, utolsó adása 260 080 nézővel és 22,6 százalékos közönségaránnyal. A főzős verseny egy-egy adását egyébként ebben a célcsoportban 209 004-en követték figyelemmel az évad utolsó hetében, ami azt jelent, hogy hétről hétre többen és többen kapcsoltak a TV2-re és az amatőr szakácsokra. Még az RTL Klubon menetelő Nyerő Párosnál is jobban szerepelt a TV2 műsora: a Nyerő Páros adásait átlagosan 202 160-an követték figyelemmel. Ezen a héten ez a műsor is véget ér majd, ami azt jelenti, hogy valószínűleg ez lesz a párterápiás show legnézettebb hete.


Jövő héttől az RTL Klubon elindul a Celeb vagyok, ments ki innen című celebtúlélő-show, a TV2-n már ezen a héten elindult az Ázsia Expressz (kritikánk itt olvasható), aminek hasonló a tematikája, kérdés, hogy melyik műsor celebjei lesznek szimpatikusabbak a nézőknek.

A teljes lakosság körében első helyen végzett a Sztárban sztár adása 1 060 644 nézővel és 32 százalékos közönségaránnyal,

második lett a tehetségkutató előtt adásba kerülő Tények Plusz 800 809 nézővel, és csak a harmadik helyre futott be az X-Faktor szombati adása 781 881 nézővel és 24,5 százalékos közönségaránnyal. Ebben a célcsoportban a negyedik helyet szerezte meg a DWTS szombati adása 736 685 nézővel és 22,6 százalékos közönségaránnyal, vagyis az idősebbek körében közel sem volt akkora a különbség az RTL Klub és a TV2 nagyszabású showműsorai között, mint a fiatalok körében.

Az már régóta egyértelmű, hogy a teljes lakosság körében a TV2 az abszolút favorit, ez a hírműsorok nézettségén is látszik, az ötödiktől a nyolcadik helyig Tényeket találunk, aztán egy RTL-Híradó következik, majd megint egy Tények és tizenegyedik helyen ért célba a Séfek séfe legnézettebb, pénteki adása 670 356 nézővel és 19,4 százalékos közönségaránnyal.

A teljes lakosság körében tehát egyértelmű a TV2 elsősége, a Tények adásait átlagosan 668 244-en követik figyelemmel, míg az RTL Híradót 623 376-an. (A fiatalok körében pont fordítva van, ott az RTL Híradó a nézettebb, a Tények a második a hírversenyben.) A Nyerő Páros és a Séfek séfe átlagos nézőszámában is komoly különbség van, a TV2 javára: míg a Nyerő Páros egy-egy adását átlagosan 519 931-en nézték múlt héten, addig a Séfek séfe 594 424 átlagos nézőszámmal végzett, itt az utolsó adás igencsak megnyomta az átlagot.

A fiatalok körében, főműsoridőben mért közönségarányok tekintetében a TV2 és az RTL Klub fej-fej mellett halad, mindkettő 18,7 százalékot ért el, jövő héten pedig az is kiderül, hogy az Ázsia Expressz hozza-e a Séfek séfe sikerét vagy inkább az RTL Klub fele billen a mérleg nyelve.