Összecsapott Keresztanyu és Doktor Balaton, megnéztük, ki jött ki belőle győztesen

Múlt héten végre összeeresztette az RTL Klub és a TV2 a Keresztanyut és a Doktor Balatont, a két új napi sorozatot, mi pedig megnéztük, hogy melyik került ki győztesen – legalábbis az év első hetében.

A TV2 a Doktor Balatont még 2020 végén állította hadrendbe (kritikánk itt olvasható), és valószínűleg remélte, hogy az egy héttel korábbi indítás valamicske előnyhöz juttatja az RTL Klub januári premierű Keresztanyujával szemben (kritikánk itt olvasható). Az első hét eredményeinek alapján mondhatjuk, hogy nem jöttek be a számítások: mind a teljes lakosság, mind a 18 és 49 év közöttiek körében (kereskedelmi célcsoport) a Keresztanyu nyerte el a nézők többségének szívét. A kereskedelmi célcsoportban mindez látványosabban kiütközik, hiszen a múlt hét négy legnézettebb műsora a Keresztanyu négy epizódja lett (333 433 néző; 291 154 néző; 281 486 néző; 274 077 néző), az ötödik rész kicsit lemaradva a hetedik helyen végzett. Mindez átlagosan 17,8 százalékos közönségarányt jelentett, azaz az éppen tévézők 17,8 százaléka kapcsolt a Keresztanyura. Ugyanebben a célcsoportban a Doktor Balaton legnézettebb epizódja a nézettségi lista tizennegyedik helyét szerezte meg (223 417 néző), a további részek viszont még hátrébb kerültek, a huszonhatodik helytől szerepelnek a legnépszerűbb műsorok között. Az átlagos közönségarány 12,2 százalék lett, vagyis több mint 5 százalék különbség volt a múlt héten a két sorozat között a Keresztanyu és az RTL Klub javára.

Doktor Balaton; Forrás: TV2

 

A teljes lakosság körében viszont a TV2 showműsora, a Nicsak, ki vagyok – A rejtélyek színpada lett a legnézettebb műsor a múlt héten 928 578 nézővel és 20,3 százalékos közönségaránnyal. Második lett a keddi RTL Klub Híradó (874 132 néző), és csak a harmadik helyet szerezte meg a Keresztanyu legnézettebb, keddi epizódja (856 690 néző). A Keresztanyu átlagos közönségaránya ebben a korcsoportban 17,4 százalék lett, míg a Doktor Balatoné 14,6, vagyis itt is girlpower van, ha kisebb is a különbség, mint a kereskedelmi célcsoportban. Az is sokat elárul, hogy ebben a teljes lakosság körében a Doktor Balaton legnézettebb epizódja csupán a huszonkettedik helyet szerezte meg (700 343 néző)a legnézettebb műsorok listáján.

Keresztanyu; Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

 

A TV2 a Keresztanyu sikerével még egy másik járulékos veszteséget is elkönyvelhet: amíg az RTL Klub nem indította el sorozatát (2020 utolsó hete), addig a TV2 műsora, az Exatlon Hungary epizódjai nézettebbek volt, mint a velük egy időben az RTL Klubon futó – rendszerint 19 órakor kezdődő egészestés filmek, de ez a trend múlt héten megfordult, amikor a Keresztanyu második fele belelógott az Exatlon idősávjába. A nézők kitartottak az RTL Klubos sorozatnál, és amikor vége volt, csak akkor kapcsoltak át a TV2-re, az Exatlonra.

Változatlanul tartja magát a trend, miszerint a teljes lakosság körében a hírműsorokat nézik a legtöbben: a húsz legnézettebb műsor között találjuk a hét darab RTL Klub Híradót és a hét darab Tényeket, vagyis az első húszból tizennégy helyet hírműsor foglal el, a „híres” háziversenyt pedig szintén az RTL Klub nyeri.

 

(Nielsen Közönségmérés)