Párkapcsolati vígjátékok a hétvégére

Egy párkapcsolatban minden ott lehet, ami remek filmes alapanyag, a szenvedély, az indulatok, az egymástól való függőség, féltékenység, és jobb is, ha dráma helyett ebből vígjáték készül.

Péntek: Csak szex és más semmi (2005)

Íme, a majdnem tökéletes magyar romcom, amiben még a hamarosan már rendezőként jelentkező Dobó Kata is nagyon jó, mert remek szerepet kapott, a nagyszájú, link, csapodár barátnőét. A lényeg, hogy a sok-sok felesleges bonyodalom után a szimpatikus spermadonorra vadászó Schell Judit és a vele ugyanabban a színházban dolgozó vidéki bonviván Csányi Sándor végül összejönnek, és elhangzik Cserháti Zsuzsától a Boldogság, gyere haza, amit tényleg soha nem lehet megunni, ráadásul most a csaj szerenádozik a pasinak, ami azért ritkán fordul elő. A színházi környezetből sokkal többet is ki lehetett volna hozni, a kamu török kebabos srác kifejezetten idegesítő, de Goda Krisztina akkor is kitett magáért, megtalálta a megfelelő hangulatot, a megfelelő karaktereket, akiket nehéz megunni.

Szombat: Ötéves jegyesség (2012)

Hosszú jegyesség címmel már készült egy francia háborús dráma, ez most más műfaj. A film egy szerelmes pár útját meséli el az álmaik esküvője napjáig, amely természetesen a legideálisabb pillanatra volt betervezve. Sajnos, ahogy az az életben lenni szokott, az ideális pillanatot csak nagyon nehezen lehet elkapni, ezért hőseink azt újra és újra elhalasztják, ahogy az a címből kiolvasható. Ezért Tom és Violet eljegyzése eléggé sokáig tart, először azért, mert a legjobb barátaik beelőzik őket, majd a lány kap máshol ösztöndíjat, hol más kavar be a Judd Apatow istálló aktuális darabjában, ahol a vicces pillanatokhoz azért elég sok feszültség és dráma jut. Jason Segel és  Emily Blunt párosa nagyszerű, az előbbi pedig társforgatókönyvíró is volt, mellékszerepben pedig ott van az ekkor még csak majdnem híres Chris Pratt és Dakota Johnson.

Vasárnap: Álljon meg a nászmenet! (1997)

Ön kit venne el, Cameron Diazt vagy Julia Roberts-t? Ez a nagy kérdés, amit Dermot Mulroney-nak meg kell válaszolnia, és nincs sok ideje. Az itt kissé fiús Julia ezer éve a legjobb barátja, de a kapcsolat valahogy szóba sem került eddig, Cameron pedig a menyasszonya, ráadásul egy milliomos családból érkezik, de az utolsó pillanatban minden összekavarodik – hisz tudjuk, Julia Roberts a zűrös esküvők specialistája. Azon persze el lehet vitatkozni, hogy lehet-e az irigység az igaz szerelem kiváltó oka, de ez részletkérdés. Julia szerez is magának egy álkérőt, aki majd féltékenységet ébreszt Michaelben, és ez csak a kavarás eleje, amiért a való életben kikaparnák a szemét, de Cameron nem olyan lány, aki ilyet csinál. Bár akadnak romcom sablonok dögivel, szórakoztató, könnyed darabról van szó, és nyilván vannak, akik főleg azért szeretik a filmet, mert egy egész lagzit nézhetnek végig – már amíg tart a menyegző!