Patricia Highsmith nyomában

A gyilkos markában a világhírű krimiírónő, Patricia Highsmith magyarra le nem fordított regénye alapján készült, főszereplői Patrick Wilson, Jessica Biel és Haley Bennett, de nem mindegyikük karaktere éli meg a film végét.

Patricia Highsmith nagy név a krimiírók világában, majdnem akkora név, mint Agatha Christie. Az ő regényei alapján született, többek között, a nagy klasszikus Idegenek a vonaton (1951), A tehetséges Mr. Ripley (1999), a Kétarcú január (2014), a romantikus drámaként némileg kivételnek minősülő Carol (2015), az ő könyve alapján forgatják éppen Ben Affleck és Ana de Armas főszereplésével a Deep Watert, és nyilván nem emlegetnénk a hölgyet, ha nem ő szolgáltatta volna az irodalmi alapanyagot a 2016-os A gyilkos markábanhoz – melynek eredeti címe, az A Kind of Murder kicsit más tartalmat sugall. Az eredeti regényt tudomásunk szerint nem fordították le magyarra, de ezt csak mondjuk.

A gyilkos, illetve gyilkosság szó azonban mindkét verzióban szerepel, és ez a kulcs, merthogy a film lényege ez: elkövettek-e egy bizonyos gyilkosságot? Pontosabban két, első ránézésre nagyon hasonló gyilkosságot, már csak azért is, mert mindkettőben a feleség az áldozat, már amennyiben áldozatról beszélhetünk. A hatvanas években járunk, hősünk, Walter (Patrick Wilson) sikeres építész, aki éjszakánként regényeket ír. Élete azonban csupa színjáték. Míg boldognak tűnő házassága mellett egy másik nő, egy kihívó énekesnő után sóvárog (Haley Bennett), macska- egér játékot játszik egy gyilkossal és egy igencsak törtetető nyomozóval. Walter ugyanis bűncselekményekről írogat, rendszerint novellákat, ám hamarosan lenyűgözi egy 1960-ban elkövetett gyilkosság, amelyben egy középkorú nő volt az áldozat. Meglátogatja a férjét, aki a helyi könyvesboltban dolgozik, és hamarosan az ő feleségét (Jessica Biel) is holtan találják.

A sikeres ingatlanügynökként is ismert nő látszólag a közeli hídról leugorva követett el öngyilkosságot, ám a rendőrség nyomozója, aki mindkét halálesetet vizsgálja, azt gyanítja, hogy a két bűncselekmény között kapcsolat van, és a két férj összejátszott. Amíg a nyomozás zajlik, az események egyre jobban fokozódnak, ami váratlan és sötét véget ér, de nem mondjuk meg, mi. Annál is inkább, mert A gyilkos markában rendezője, az elsősorban tévésorozatokat gyártó Andy Goddard azt AKARJA, hogy minél előbbre járunk, annál kevesebbet tudjunk, ami némileg szembemegy az általános bevett gyakorlattal a krimik világában. És van olyan néző – ez az adatlap kommentjeből is látszik -, akit frusztrál ez a módszer, és valóban türelem kell a filmhez, de tudjuk, mit terem a türelem. Patrick Wilson persze most is remek, és senki nem tud úgy csodálkozni, mint ő, Haley Bennett most is nagyon vonzó, Jessica Biel viszont nem annyira – viszont ezúttal tényleg játszik, és nem is rosszul. A többit bízzuk a sztorira és a 60-as évek nagyszerű díszleteire!