Pikáns és bizarr vígjátékok az elmúlt évekből

Pikáns, kicsit erőszakos és meghökkentő vígjátékok sorjáznak a hétvégén a laza erkölcsű Cameron Diazzal, a bulizni vágyó Rachel McAdamsszal és az egész picike Matt Damonnal.

Péntek: Éjszakai játék (2018)

Van olyan, hogy az embernek fizikailag és lelkileg is szüksége van egy jó komédiára. És a cím nem rejt zsákbamacskát: egy társaságról szól, akik szeretnek esténként összejönni és társasjátékozni, és amikor valaki újításként a kamu emberrablásosdit javasolja, mindenki lelkesen belemegy a dologba, ám minden rosszul sül el. Ami nekünk jó, mert a káosz elképesztően vicces helyzeteket eredményez. Az ilyesmiben szokott lubickolni Jason Bateman, aki most is hozza a már védjegyévé vált kissé pipogya, de kedves átlagembert, a nagy meglepetés azonban a vígjátékhoz visszatérő nagyszerű komika, Rachel McAdams, mert mindig ő pörget fel mindent. Mégsem ők lopják el a show-t, hanem korunk egyik legfelkapottabb karakterszínésze, az egyáltalán nem színészalkat Jesse Plemons a szomszédban lakó rendőr szerepében, aki azt hiszi, hogy minden jóból ki akarják hagyni.

Szombat: Kicsinyítés (2017)


Hogy mi a megoldás a túlnépesedésre, a Föld erőforrásainak megfelelő hasznosítására? Hát az, ha a teljes populációt lekicsinyítjük, így mind elférünk majd, és alig fogyasztunk valamit, a rendes pénzünk pedig egy vagyont ér az aprócska világban. Ezt gondolja a teljesen átlagos, jószívű Paul Safranek (Matt Damon) is, és a dolog tényleg működne, ha mindenki ugyanígy döntene – de nem, az emberek ennél sokkal önzőbbek is ostobábbak. Paul felesége például az utolsó pillanatban lép vissza, így barátunknak egyedül kell átlépnie a pici világba, és ott mindent újrakezdenie. Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok) a helykeresés, az újrakezdés specialistája, ez az ő vesszőparipája, így abszolút hitelesen tudja ábrázolni ezt a teljesen bizarr állapotot és folyamatot, Damon pedig igazán remek átlagemberként a sok Jason Bourne és egyéb szerep után – talán örült is, hogy kicsit lazíthatott.

Vasárnap: Rossz tanár (2011)

Az amerikai filmekben kétféle tanár van, az egyik merev elitiskolákba viszi el a lazaságot és kreativitást, a másik rossz környéken kallódó gyerekeknek hozza el a reményt. És van Elizabeth, aki lusta és lógós nőszemély, ráadásul utálja a munkáját, a legszívesebb otthagyná a tanári pályát. Az óráit ellazsálja, és ahelyett, hogy a diákjaival kommunikálna, inkább filmeket vetít az óráján. Aztán új helyettesítő tanár érkezik az iskolába, akiről azt beszélik, mesés örökség vár rá, és hősnőnk rögtön rástartol, ám ehhez tanárnőként is bizonyítania kell. Ami nem könnyű. A szerepet mintha eleve Cameron Diaznak írták volna, jól is áll neki, mi pedig izgulhatunk, hogy Justin Timberlake vagy Jason Segel mellett köt ki a végén – az utóbbi a kicsit lúzer, de jófej tesitanár. Diaz és Segel párosa pedig olyan jól sikerült, hogy három évvel később leforgatták a Szexvideót!