Ponyvaregény - A film, amit bármennyiszer meg lehet nézni

Több szempontból is úttörő, zseniális, igazi tarantinós alkotást tett le az asztalra Tarantino 1994-ben. A filmzene, a színészek, a jelenetek beleégtek a popkultúrába és a retinánkba. Itt van pár infó a legjobb jelenetekről, és arról, honnan "lopkodta össze" Tarantino a filmet.

Érdekes, hogy a Ponyvaregény Dél-Koreába, Japánba, Szlovákiába előbb jutott el, mint az Egyesült Államokba. A Cannes-i Filmfesztiválon volt a premierje, ahol el is vitte az Arany Pálmát, de nyert egy Oscar-díjat is a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Hihetetlen mennyiségű filmes díjat nyert a film ezeken kívül is, a Golden Globe-tól kezdve a legkisebb fesztiválokig mindenhol díjazták. De nem csak emiatt lett ennyire népszerű: ez volt az egyik első olyan film, aminek népszerűsítéséhez már az internetet is használták.

A film telis tele van olyan jelenetekkel, mondatokkal, amiket a rajongók lépten nyomon emlegetnek, szállóigévé váltak. Az egyik ilyen jelenet, ami valószínűleg mindenki retinájába beleégett, aki valaha látta a filmet, Mia (Uma Thurman) túladagolásos jelenete, amikor Vincent (John Travolta) adrenalin injekciót döf a mellkasába. Erről Tarantino egy interjúban elárulta, hogy az egész pont fordítva történt: Travolta kihúzta a tűt Thurman mellkasából, majd visszafelé játszották le a felvételt. Ha jobban megnézzük, a Mia mellkasára rajzolt filctollas jel eltűnik, amikor feléled. Azt is elmondta a rendező a jelenettel kapcsolatban, hogy sokat gondolkodott, hogy melyik karakter bőrébe bújjon: Jimmiébe vagy Lance-ébe. Végül az segített a döntésben, hogy Mia túladagolásos jeleneténél mindenképpen a kamera mögött akart állni, ezért inkább Jimmie bőrébe bújt.

Thurman egyébként el sem akarta vállalni a szerepet, de Tarantino nem hátrált: mindenképpen a színésznőt akarta szerződtetni. Végül telefonon olvasta fel a forgatókönyvet Thurmannek, és ezzel sikerült is meggyőznie őt. Pedig sok jelentkező lett volna a szerepre: Jennifer Aniston, Holly Hunter, Isabella Rossellini, Meg Ryan, Daryl Hannah, Joan Cusack és Michelle Pfeiffer. Tarantinónak közülük Pfeiffer tetszett a legjobban, de hát Thurmant akarta, úgyhogy ő is maradt a kiválasztott.


A többi karakterre is tolongtak a színészek, mindenki szerepelni szeretett volna a filmben, íme a karakterek listája, illetve a színészeké, akik ácsingóztak rá:
Pumpkin: Tim Roth, Johnny Depp, Christian Slater, Gary Oldman, Nicolas Cage, Eric Stoltz, John Cusack.
Honey Bunny: Amanda Plummer, Patricia Arquette, Lili Taylor, Jennifer Jason Leigh, Bridget Fonda, Phoebe Cates, Marisa Tomei.
Vincent Vega: Michael Madsen, John Travolta, Alec Baldwin, Gary Oldman, Jason Patric, Andy Garcia, Michael Keaton, Denzel Washington, Sean Penn, Tim Roth.
Jules: Laurence Fishburne, Samuel L. Jackson, Eddie Murphy, Charles S. Dutton. Butch: Matt Dillon, Sean Penn, Nicolas Cage, Johnny Depp.
Fabienne: Irène Jacob, Maria de Medeiros, Julie Delpy, Emmanuelle Béart. Winston
Wolf: Harvey Keitel, Warren Beatty, Al Pacino, Danny DeVito, Samuel L. Jackson, Alec Baldwin, Michael Keaton, Christopher Walken, Charles S. Dutton.
Lance: John Cusack, Eric Stoltz, Michael Keaton, Gary Oldman, Bill Paxton, Johnny Depp, Nicolas Cage, Samuel L. Jackson.
Jody: Patricia Arquette, Bridget Fonda, Jennifer Beals, Pam Grier, N'Bushe Wright, Kathy Griffin, Angel Aviles, Sofia Coppola, Jasmine Guy, Tyra Ferrell, Lili Taylor, Jennifer Jason Leigh.
Mia Wallace: Virginia Madsen, Marisa Tomei, Patricia Arquette, Phoebe Cates, Bridget Fonda, Angela Bassett, Debra Winger, Robin Wright, Meg Tilly.
Captain Koons: Christopher Walken, Sean Penn, Tommy Lee Jones, Michael Parks, William Devane, Samuel L. Jackson, Charles S. Dutton, Robert De Niro, William Petersen, Al Pacino.
Marcellus Wallace: Ving Rhames, Samuel L. Jackson, Charles S. Dutton.

John Travolta egyszer egy interjúban elmesélte, hogy Vincent Vega szerepe sok szempontból kihívást jelentett neki, de a legnehezebb a heroinmámor illetve a heroinfüggőség megjelenítése volt, hiszen – saját bevallása szerint – soha nem használt semmilyen kábítószert. „Szerencsére” Tarantino ki tudta segíteni Travoltát, és elmondta neki, hogy nagyjából milyen érzés heroinon lenni – persze heroinmentesen: „Ha el akarod érni a „talajszint-érzést”, fogj egy tequilát, ne engedd el, és feküdj be egy forró medencébe. Akkor nagyjából érezni fogod, milyen lehet heroinon lenni". Travolta ezután eksztázisban magyarázta hitvesének, hogy van itt most egy kutatás a következő szerepe miatt, és nagyon be kell rúgnia egy forró fürdőben. A színész elmondása szerint felesége boldogan csatlakozott a kísérlethez.


A másik ikonikus jelenete a filmnek (a sok közül), amikor Samuel L. Jackson a Bibliából idéz. Pontosabban mondva a monológot Tarantino és Jackson közösen írták, a Bibliából csak egy sort idéznek:
"And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger. And you will know My name is the Lord when I lay My vengeance upon thee."

A többit saját kútfőből okoskodták ki, és valószínű, hogy Tarantino valójában a Karate Kiba (1976) című, Sonny Chiba filmről emlékezett meg: az idézet majdnem szó szerint elhangzik a nyitó jelenetben.

És akkor még nem is beszéltünk a táncos jelenetről! Nincs az a házibuli vagy táncparkett, ahol a legkeményebb bulihangulatban ne adná elő valaki az ominózus csípőrázást a hozzá tartozó kézmozdulatokkal, orrbefogós merüléssel, stb-vel együtt. Azonban itt meg kell jegyeznünk valamit, ami – mivel Tarantinóról beszélünk – nem is olyan meglepő: Vincent és Mia táncjelenetét Fellini klasszikusa, a 8 és 1/2 (1963) ihlette, amelyben Gloria Morin (Barbara Steele) és Mario Mezzabotta (Mario Pisu) táncolnak egymással.

Íme:


Az idézhető mondatok száma végtelen, a
"You know what they call a Quarter Pounder with Cheese in Paris? They call it a Royale with cheese." sort például a 81. legjobb lett a 100 legjobb filmes mondatok listáján, melyet a Premiere magazin állított össze 2007-ben.

Vincent Vega: Például Amszterdamban bemész egy moziba és kérsz egy sört. És nem egy papírpohárban basszák oda, hanem üvegpohárban! Párizsban pedig a McDonaldsban is kapni sört! Na és tudod hogy hívják a Sajtos negyedfontost Párizsban?
Jules Winnfield: Nem Sajtos negyedfontosnak hívják?
Vincent Vega: Nem, mert ott nem fontban mérnek. Fingjuk sincs arról, hogy mi az a negyedfont.
Jules Winnfield: Na és hogy hívják?
Vincent Vega: Úgy hívják: Royal sajttal!
Jules Winnfield: Royal sajttal?!


Pumpkin és Honey Bunny ordibálását pedig ("All right, everybody be cool, this is a robbery! Any of you fucking pricks move, and I'll execute every motherfucking last one of ya!") a Fun Lovin' Criminals a Scooby Snacks című számában használta fel.