Ragadozó 2.: A folytatás, ami majdnem kinyírta a franchise-t

A Predator második része már nem igazán tudott mit kezdeni az űrből jött trófeagyűjtő vadásszal, és ez jó darabig így is maradt.

A Predator-filmek olyanok, mint egy rossz családmodell: az elsőszülött a kenyérkereső, a többi csak élősködik rajta. Bármennyire problémás volt az 1987-es Ragadozó forgatása, mindmáig az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült film az etalon, a hivatkozási alap, amit bárhányszor újra lehet nézni. Minden későbbi folytatás csak gyönge utánzata ennek (egyetlen kivétellel, de erre még kitérek).

 

A nagyvárosi dzsungel

A Ragadozó első része alapvetően az ismeretlentől való félelemre játszott rá, hiszen egy elit kommandós csapat tagjait egy láthatatlan entitás kezdi levadászni, majd

szép lassan kirajzolódik a Predator kinézete: először csak az áttetsző alakja, majd a teljes kinézete, végül a maszk nélküli anyaszomorító pofája.

Ehhez társul az ismeretlen helyszín: az őserdő, ami már önmagában elég veszélyt rejt, de végül menedékül is szolgál. Az 1990-ben készült második rész ezt cserélte le a szimbolikus dzsungelre, Los Angeles-re.

A Ragadozó 2-ben egy bandaháború kellős közepébe csöppen a Predator, és brutális módon, válogatás nélkül gyilkolja mindkét oldalt. Ehhez jön még a Danny Glover által alakított Mike Harrigan, egy tipikus 90-es évekbeli zsaru, aki szereti áthágni a szabályokat. Ám ez az egész hard-boiled díszlet nem állt jól a Ragadozónak, és

a városban a vadász sem tudja igazán becserkészni az áldozatait, csak úgy megjelenik a helyszíneken.

Ettől még mondjuk elég menőn néz ki itt is.

még több Predator

Végignéztük az összes Predátort!

A Prédával feltámadt a Predator-franchise. Ezen felbuzdulva le is daráltuk egymás után az összes részt.

Tovább

 

Vissza a vadonba

A Ragadozó 2. után egy jó darabig nem is jött új film: 2004-ben, majd 2007-ben készült egy Alien vs. Predator, amiben az űr két vérszomjas mészárosát eresztették össze, hozzájuk méltatlan korhatár-besorolással, majd 2010-ben Antal Nimród (Ragadozók), 2018-ban pedig Shane Black (Predator - A ragadozó) készített egy-egy önálló filmet, de egyik se volt valami nagy áttörés. Ám a 2022-es Préda képes volt új jelentéssel feltölteni a franchise-t: ugyanúgy a vadonban játszódik, ám ezúttal az 1710-es évek Amerikájában, és egy őslakos lány száll szembe a Predátorral.

 

(via Collider)