Rambo és Robotzsaru gyerekeknek? Hát persze! - Rajzfilmsorozatok erőszakos filmek alapján

De Conan és a Hegylakó elé is leülhettek szombat délelőtt a szórakozni vágyó lurkók.

Robotzsaru

Mindössze egy évvel, azaz 1988-ban Paul Verhoeven brutális sci-fi akciófilmje után a Marvel Productions berkeiben (az akkoriban a Marvelhez tartozó rajzfilmeket gyártó leányvállalat - később más néven a Foxhoz került) valaki azt gondolta, kitűnő ötlet gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatot készíteni a cafatokká lőtt Alex Murphy kalandjaiból. A Robocop - The Animated Series mindössze 12 részt ért meg, a félig ember félig gép, mindenestül zsaru lézerpisztollyal lövöldöző csirkefogók ellen harcolt, és amikor megfázott (!!), hű társa, Lewis húslevessel kúrálta. 

Kilenc év múlva Murphy visszatért a Robocop: Alpha Commando című, 40 részes rajzfilmsorozatban. Míg a korábbi történetek a "közeljövőben" játszódtak, e sorozat valamivel később, 2030-ban folytatja a történetet: a Robotzsarut öt évvel leszerelése után ismét aktiválják, hogy segítsen az Alpha Division nevezetű kormányszervezetnek harcolni egy globális terrorszervezet ellen. Gépemberünk itt tele van kütyükkel, még beépített görkorcsolyája is van!

 

Rambo

Kedvenc vietnámi veteránunk jó cimboráival 65 részen keresztül harcolt a S.A.V.A.G.E. nevezetű, világuralomra törő terrorszervezettel. G.I. Joe koppintásnak hangzik? Nem baj. John Rambo itt nem lő miszlikbe, robbant fel vagy csonkít gonoszokat, bajtársaival, a Force of Freedom csapattal küzd a Cobrák, ja nem, ellen.

 

Conan

Robert E. Howard egy zseni volt, de a faragatlan (mit faragatlan, tahó), piás, a nőkkel sem valami lovagias kimmériai barbárt nem egy gyerekeknek szóló, 65 részes rajzfilmsorozat címszereplőjeként képzeljük el. A bevett sémának megfelelően Conannek több társa is van, egyikük egy beszélő főnixmadár. 

 

Hegylakó

Ez a francia rajzfilmsorozat azért különleges, mert felfogható az eredeti film folytatásának is. A posztapokaliptikus jövőben járunk, amikor a halhatatlanok már nem gyilkolják egymást, hanem összefogtak, hogy megőrizzék a megcsappant emberiség tudását és bölcsességét. Van azonban egy, Kortan nevű halhatatlan, aki magasról tesz erre a nemes feladatra, és ő továbbra is "a csak egy maradhat" szellemiségét követi - ő öli meg a film főhősét, Connor MacLeodot is. A sorozat a MacLeod-klán utolsó sarját, Quentint teszi meg főszereplővé, tanítója egy Ramirez nevű férfi, persze nem azonos a Sean Connery által játszott karakterrel.

 

Toxic Avenger

A legendás szutyokfilmeket gyártó legendás stúdió, a Troma leghíresebb alkotása a The Toxic Avenger, azaz A toxikus bosszúálló. Ez egy rendkívül szórakoztató, a legbűnösebb élvezetet nyújtó horrorkomédia, fedetlen keblekkel, belezéssel, csonkítással és hasonló, cseppet sem gyerekeknek való elemekkel. A történet szerint egy, a helyi fitneszklubban takarító, rendkívül szerencsétlen fickó a többiek szekálása következtében kipottyan az ablakon, egyenesen bele egy hordó mérgező löttybe - amitől a teste rondán eldeformálódik és rettentő ereje lesz. A toxikus bosszúálló továbbá rendkívül gyűlöli a bűnt, és a legerőszakosabb módon torolja meg a gaztetteket. Nos, valamiért rajzfilmre kívánkozott - a 13 epizódos Toxic Crusadersben egy szuperfelmosóronggyal felszerelkezve, hasonló csúnyaságokkal együtt torolja a bűnt.