Régimódi szuperhősök hétvégéje

Minden esetleges hibáik és bumfordiságuk ellenére ezek a képregény feldolgozások ágyaztak meg napjaink gigantikus sikereinek, a DC és a Marvel nagy pénzcsináló moziverzumának

A Macskanő  (2004)

A Batman visszatér (1992) hatalmas sikere és azon belül is a Macskanő népszerűsége után logikus lépés volt egy spin off film, de volt egy bibi. Michelle Pfeiffer nem volt hajlandó újra magára húzni a gyűlölt és kényelmetlen latex ruhát – és valószínűleg tudta, hogy ebben a karakterben nincs sokkal több. Így esett a választás Halle Berryre, ami annak ellenére is merész döntés, hogy a színésznő nemrég nyert Oscar-díjat, mert színes bőrű lett a hősnő, ellensége, a fiatalság szérumát kereső üzletasszony (Sharon Stone). És valljuk be, maga a történet nem nagy szám, de izgalmas és látványos, és Berry sem volt annyira rossz, hogy Arany Málnát kapjon – amit ő büszkén át is vett személyesen -, de a filmnek már megjelenése előtt rossz sajtója volt. Tudni lehetett, hgy a francia rendező, Pitof szinte semmiben nem kapott szabad kezet, az első verziót a pocsék tesztvetítés után rohammunkában kellett újravágni, és sokan Halle Berry szerepeltetésének sem örültek, mégis a mai napig megvannak a film rajongói. És nem árt tudni, hogy nem mindig Berry formás testét láthatjuk, ugyanis férfi dublőre volt az akciójeleneteknél.

Pokolfajzat (2004)

Az új Hellboy film fényében Guillermo Del Toro feldolgozása és Ron Perlman egyenesen zseniális, de ha nem hasonlítjuk őket az új verzióhoz, akkor is a mai napig imádni való a kettősük. A Pokolfajzat egy új típusú szuperhőst mutatott be a világnak, egy olyan antihőst, akiben ott lakik a rossz, akinek minden nap erőt kell vennie magán, hogy ezt legyőzze – erről szólnak a lefűrészelt szarvak -, és aki, lássuk be, egy kedves bunkó. Merthogy az őrült Grigorij Raszputyin (Karel Roden) idézte meg a Pokolból, hogy a nácikat szolgálja, de a fiút a szövetségesek megmentették, és Broom professzor, a Paranormális Kutatás és Védelem Hivatal alapítója nevelte fel. Pokolfajzat a telepatikus képességekkel rendelkező Mer-Man Abe Sapiennel (Doug Jones , del Toro „múzsája”) és Liz Shermannal (Selma Blair) együtt felveszi a harcot Raszputyin ellen, aki szeretné őt visszacsábítani a rossz oldalra. Készült egy kevésbé jó folytatás, a Hellboy II - Az Aranyhadsereg (2008), de a harmadik rész sajnos nem jött össze – megnéztük volna.

Daredevil, a fenegyerek (2003)

Bizony, bizony, Ben Affleck már azelőtt is volt szuperhős, hogy eljátszotta Batmant, igaz, az igazságosztó vak ügyvéd alakja kevésbé lett emlékezetes. Mert az igazság néha szó szerint vak: Matt Murdock gyerekkorában maradandó sérülést szerez egy balesetben, megvakul, de a többi érzéke hihetetlenül élessé válik, ám ezt nem árulja el környezetének. Felnőttként sikeres ügyvédként szerez magának hírnevet, és amit nappal nem sikerül a tárgyalóteremben megoldani, azt este szuperhősként intézi el, amíg össze nem akad legfőbb ellenfelével, Kingpinnel (Michael Clarke Duncan), aki ráereszti legjobb emberét, Bullseye-t (Colin Farrell, aki messze a legjobb az egész filmben), akinek a kezében minden tárgy fegyverré válik. Még szerencse, hogy ott van a titokzatos harcművész lány, Elektra (Jennifer Garner), aki ugyan elsőre hősünk ellen fordul, de persze utána minden másként alakul – és a lány kapott is egy saját filmet, Ben pedig elvette feleségül, de ez már egy másik történet.