Russell Crowe szemüvegben és anélkül

Az ausztrál színész a római gladiátortól a zseniális matematika professzorig mindent el tud játszani, de a hétvégén főleg westernhős lesz. Meg bankár. És polgármester!

Börtönvonat Yumába (2007)

James Mangold (Logan - Farkas) neowesternje régóta a kedvencünk, akárhányszor megnéznénk, elsősorban Russell Crowe, másodsorban Christian Bale miatt. Előbbi a karizmatikus bandavezér, akit egy látványos postakocsi rablás után egy nőügy miatt fognak el. Csakhogy a törvény embereinek el kell őt juttatniuk a távoli vasútállomásra, hogy ott föltegyék arra a vonatra, amely a yumai börtönbe viszi, és ehhez további emberekre van szükség, mert a vérszomjas banda ott ólálkodik a környéken. Így csatlakozik hozzájuk a békés farmer, aki furcsa barátságba keveredik a ravasz és néha kegyetlen banditával, akiben valahol mégis ott bujkál a tisztesség. Aztán elszabadul a pokol – és ez tényleg egy remek és hihetetlenül izgalmas film, a mellékszerepekben is nagyszerű színészekkel!

Bor, mámor, Provence (2006)

El tudjuk képzelni Russell Crowe-t bankárként? Ugye, hogy nem! Azért is van, hogy Ridley Scott teljesen akciómentes, napfényben fürdő filmjét pénzügyi szakértőként kezdi, és még szemüvege is van, de rögtön megváltozik, amint kiderül, hogy kastélyt és szőlőbirtokot örökölt Provence-ban. Hősünk maga sem tudja, mihez kezdjen, vegye át az irányítást, vagy értékesítse. Szinte minden percét lekötik emlékei és a közeli étterem elbűvölő tulajdonosnője (Marion Cotillard, aki minket is nyilván elbűvölne). Azonban az álmodozásnak vége szakad, amikor felbukkan a nagybácsi törvénytelen lánya. Azonban nem ez az egyetlen rejtély a nagybácsi és a birtok életében. És igen, ez egy icipicit giccses, de oly sokan szeretik az ilyesmit!

Gyorsabb a halálnál (1995)

Íme, ez volt Russell Crowe legelső amerikai munkája, és ismeretlen ausztrálként a stúdió nem is rajongott a rendező választásáért, de Sam Raimi ragaszkodott hozzá – igen, ez Raimi filmje, aki mindenáron egy véres spagetti westernt szeretett volna csinálni. És alkotótársa ezúttal a női főszerepet is vállaló Sharon Stone volt, aki szintén kampányolt Crowe-ért, és ő harcolta ki azt is, hogy a Kölyök szerepét Leonardo DiCaprio kapja, akinek a gázsiját Stone a saját zsebéből pengette ki. És a vadnyugati kisvárosról szóló film, ahol a gonosz seriff (Gene Hackman) minden nap délben párbajt rendez, szállítja a látványos, sokszor groteszk leszámolásokat, nagyjából öt percenként, és mivel több pozitív hős is van, izgalmas kitalálni, ki marad a végére talpon.

Megtört város (2013)

Ez ugyan Mark Wahlberg filmje, aki nem csak főszereplő, hanem producer is volt, de aligha működne Russell Crowe nélkül, aki azt a polgármestert alakítja, aki felbérli magándetektív hősünket, hogy kémkedjen a felesége (Catherine Zeta-Jones) után, aki szerinte megcsalja. Az ügy különösen kényes, mivel közelednek a választások. Miközben a magánszimat egyre mélyebbre ássa magát az ügybe, rájön, hogy többről van szó, mint házasságtörési botrányról, a polgármester csak felhasználta, és csőbe húzta őt. Crowe ritkán játszik igazi szemétládát, de ha igent mond egy ilyen szerepre, akkor rendesen végigcsinálja, és már a szemüvegkeretéből is sejthető, mennyire gonosz és számító! A szemüvegkeret sosem hazudik!