Sírás lesz a vége - Ghost

A Ghost miatt jöttek divatba a romantikus filmek a kilencvenes években, és ez a film lett minden idők egyik legjobb sírós filmje, és a korongozásnak is reklámot csinált. Na meg a szellemeknek.

Az 1990-ben bemutatott film sikerére a kezdetekben nem sokan fogadtak volna: Demi Moore, az egyik főszereplő például a forgatókönyvet elolvasva abszolút katasztrófának tartotta: egy szerelmi történet, amiben egy halott fickó próbálja megmenteni még élő feleségét, és közben végig húzódik a sztorin egy komikus szál is. Egyáltalán nem győzte meg a színésznőt a sikerről, de végül mégis elvállalta a szerepet, és ez meg is hozta az áttörést számára pénzügyi szempontból is. Ekkor már befutott színésznő volt, de a Ghost sikere az akkoriban a legtöbbet kereső színésznők közé emelte. Moore egyébként - többek között – azért kapta meg a szerepet, mert utasításra tudott sírni, ami a filmhez elengedhetetlen volt, hiszen elég sok jelenetben kellett könnyeznie.

Patrick Swayze-t is azért választották ki a szerepre, mert olyan jól tudott sírni: a film rendezője, Jerry Zucker eredetileg egyáltalán nem Swayze-t akarta a szerepre szerződtetni, mivel túl macsónak tartotta, sőt, azt mondta a forgatókönyvírónak, Bruce Joel Rubinnak, hogy csak a „holttestemen keresztül”, amikor a színészt javasolta a szerepre. A rendező aztán mégis belement, hogy elhívják Swayze-t a meghallgatásra, és amikor felolvasta a forgatókönyvet, a végén a szobában mindenki elsírta magát, beleértve a színészt is. Ekkor döntött Zucker mégis mellette.

Whoopi Goldberg is „kerülőúton” jutott a szerephez, ami végül Oscart ért neki a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A producerek hallani sem akartak róla, hogy a színésznő kapja a szellemlátó asszony szerepét, de Patrick Swayze addig kardoskodott mellette, míg végül beadták a derekukat. A színész még azt is belengette, hogy ha nem Goldbergnek adják a szerepet, akkor ő sem játszik a filmben. És ehhez még az is hozzájön, hogy Swayze és Goldberg soha nem is találkoztak előtte. A színésznő az Oscar-díj átadásán aztán meg is köszönte a színésznek, hogy beprotezsálta a szerepre.

A filmben több emlékezetes jelenet van, ami mára bevonult a filmtörténelembe, a korongozós rész, amikor Moore és Swayze együtt formálják az agyagedényt a Righteous Brothers Unchained Melody című számára, valószínűleg mindenkinek a retinájába égett. Erről egyébként azt nyilatkozta Swayze, hogy ez volt a legszexibb jelenet, amiben részt vett élete során.

A jelenetet számos filmben feldolgozták, karikírozták: a Ghost rendezőjének, Jerry Zuckernek bátyja, David Zucker rendezte a Csupasz pisztoly 2 ½-t, melyben Priscilla Presley és Leslie Nielsen gyúrja meg saját edényét, természetesen teljesen más kontextusban, és persze a Family Guy-nak is megvan az erre reflektáló jelenete.


A film az alacsony költségvetés mellett hihetetlenül nagyot kaszált, és nagy közönségsiker lett, még az alkotók sem gondolták, hogy ennyire meghatja a népet a szellemsztori. A romantikus film zsánerének is jót tett a film, ekkortól megint turbófokozatba kapcsoltak a filmesek, és elkezdték sorra gyártani a romantikus-sírós filmeket, megszületett a Több mint testőr, a Jerry Maguire és a Titanic. Újra divatba jött a sírás.