Sminktippek Dustin Hoffmantól - Aranyoskám

Az Aranyoskám első ránézésre és a sztorit ismerve egyetlen poénra épül, ami ráadásul nem is olyan eredeti - férfi női ruhában - de a film képes volt kihozni a legtöbbet belőle, és egy nagyszerű vígjátékot kaptunk.

Michael Dorsey (Dustin Hoffman) színésznek nehezére esik megkeresni a lakbérre valót, ám egy nap nagyszerű lehetőségre bukkan: meghallgatásra mehet egy menő folytatásos sorozat egyik szerepére. Csak egy a bökkenő: középkorú nőt keresnek. De Michael nem ismer lehetetlent: csak egy kis smink, egy paróka, kitömött melltartó, és Dorothy Michaelsként máris tarolhat a meghallgatáson. Hamarosan megindul a siker útján, ám arra nem számít, hogy beleszeret egyik kolléganőjébe, a csodaszép Julie-ba (Jessica Lange), aki azonban Dorothyt legjobb barátnőjének tekinti. Íme pár érdekesség a filmmel kapcsolatban:

1. Aranyoskám, illetve Tootsie Dustin Hoffman beceneve volt, amit anyukájától kapott.

A film eredeti címe Tootsie, ez pedig Dustin Hoffman beceneve volt, illetve így hívta őt édesanyja, Lillian Hoffman. Az anyuka nagyon várta már, hogy megnézhesse a filmet, de még az elkészülte előtt stroke-kot kapott és belehalt, így már sajnos nem láthatta fia nagyszerű alakítását.

2. Hoffman szerződésében az állt, hogy nem szerepel a filmben, ha a smink nem lesz elég meggyőző.

A szőke parókát túl olcsónak találták, és végül el is vetették, a jelmezek úgy készültek, hogy eltakarják Hoffman ádámcsutkáját, a maszkot pedig a fejbőréhez rögzítették. „Leborotváltuk a lábait, a karjait és az ujjait”- nyilatkozta Pollack, a film rendezője a The New York Times-nak. Azt is elmondta, hogy Hoffmannak latex-bázisú sminket kellett használnia, amire persze allergiás lett, és kiütéseket okozott.

3. Hoffman francia nyelven szeretett volna beszélni Dorothy-ként

Ám nem tudta meggyőzni Pollackot, ezért úgy döntött, hogy déli akcentussal beszél majd, melyben segítségére volt egy alabamai születésű színésznő, Polly Holliday. A két színész sokat gyakorolt, majd a végeredményt először Meryl Streepnek mutatták be, mindezt úgy, hogy eljátszották neki A vágy villamosa című színdarabot, ahol Blanche-ot alakította Hoffman, míg Stellát Holliday.

4. Hoffman több színészt is becsapott Dorothy-alteregójával.

Például José Ferrert. Egy liftbe szálltak, és – ahogy a People magazin beszámolt az esetről – egy illetlen lánykérés is történt. Hoffman lánya tanárát is átejtette, és színészkollégájával, Jon Voighttal is ez volt a terve, de ő egyáltalán nem figyelt rá.

5. Hoffman virágot küldött Pollacknak, hogy játssza el az ügynöke szerepét


Pollack az Aranyoskám előtt 20 évig nem szerepelt egyetlen filmben sem, de Hoffman szerette volna meggyőzni a rendezőt, hogy vállalja el az ügynök, George Field karakterét. A virágcsokorhoz küldött üdvözlőkártyán ez állt: Szeretettel, Dorothy-tól.

6. Pollack és Hoffman között hatalmas viták voltak a film készítése közben


A legnagyobb vitáik általában hétfőn voltak, mivel hétvégén mindkettőjük külön-külön dolgozott a forgatókönyvön.

7. Jessica Lange-et győzködni kellett, hogy elvállalja Julie szerepét

Pollack azután castingolta Lang-et, hogy a lánya látta az 1976-os King Kongot, amiben Lange szerepelt. A színésznő éppen akkor fejezte be a Frances című filmet, melyben a tragikus sorsú színésznőt, Frances Farmert formálta meg. Ezután nem akart holmi könnyed, habos-babos szerepet magának, de Pollack végül meggyőzte, és Julie szerepével el is nyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.