Sokkolta a nézőket Attenborough új természetfilmje

A rozmárok tömeges halála sokakat kikészített az Our Planet című sorozat második epizódjában.

A Netflix nyolcrészes, a neves természetfilmes, David Attenborough nevével fémjelzett szériája a klímaváltozás hatásaira fókuszál, és eddig zajos sikert aratott. Sokakat kiakasztott, sőt egyenesen traumatizált azonban az egyik jelenet, ami az Our Planet második, Frozen Worlds című részében látható.

Az epizód rendező-producere, Sophie Lanfear és stábja Oroszország partjainál forgatott, ahol egy sziklás részen rozmárok egy csapata heverészett. Csakhamar azonban arra lettek figyelmesek, hogy több rozmár aláhull a mélységbe, és halálra zúzza magát. Olyan rengeteg állat veszett így oda, hogy a sziklák aljánál egész tömegsír keletkezett az elpusztult rozmárokból.

A jelenettel kapcsolatban sok néző fejezte ki nemtetszését a Twitteren. Valaki azt írja, nagyon szeretné folytatni a sorozatot, de ez a képsor teljesen összetörte. Más úgy érzi, ez volt a legszomorúbb természetfilmes felvétel, amit valaha látott. A Netflix ezért nyilvánosságra hozott egy kulisszák mögött készült kisfilmet is, amellyel azt szeretnék hangsúlyozni, mit üzen ez a szomorú jelenet, amit egyébként maga a rendező-producer és a többi stábtag is összetörve, könnyek közt nézett végig.

„Olyan két–háromszáz halott rozmár fekszik a parton, mintegy 800 méteres szakaszon.

Ez a legrosszabb dolog, amit valaha le kellett filmeznem”

– mondja Jamie McPherson operatőr a felvételen. A rozmárok egyébként azért zuhantak le a szikláról, mert normális esetben jeges felületen kéne feküdniük, csakhogy az Északi-sarkkör vidéke a Föld többi részéhez képest is kétszer olyan gyorsan melegszik, az állatok így egyrészt össze vannak zavarodva, másrészt a sziklás szirt nem elég stabil a számukra. Mindez tehát a klímaváltozás közvetlen hatása.


(via Uproxx)