Sötét noirból kultikus akció-vígjáték

A Halálos fegyver-franchise korántsem indult olyan könnyednek, mint amivé az évek során vált.

1987-ben, vagyis több mint 35 éve mutatták be Richard Donner akciófilmjét, ami azóta valóságos legendává nőtte ki magát, négy rész is készült belőle, az ötödikről meg újra és újra felröppennek kósza hírek. A Halálos fegyver egy szerethető és poénokkal teleszórt buddy cop movie, vagyis haverzsaru film-franchise, de ha újranézzük az első részt (amire ma lehetőségünk van a Film+-on, 21:00-tól), akkor meglátjuk, hogy eredetileg nem annak indult.

A Halálos fegyver első része azzal a hosszú és sokkoló jelenttel indul, hogy egy félmeztelen lány a mélybe veti magát egy szálloda erkélyéről.

Klasszikus krimi felütés, amiben nyoma sincs annak a könnyedségnek, ami a filmsorozat többi részét jellemzi.

Ha ehhez hozzávesszük még az életunt, alkoholista, szuicid Martin Riggs (Mel Gibson) karakterét, akkor ez a film még közelebb áll a film noirhoz, mint az akció-vígjátékhoz. Ráadásul ebben van az a kellőképp elnyújtott és szintén megrázó szekvencia, amikor Riggs-t árammal kínozzák, Murtaugh-t (Danny Glover) ütik-verik és sót szórnak a sebeibe. És akkor ehhez még vegyük hozzá, hogy a forgatókönyvíró, Shane Black egyszer azt nyilatkozta, hogy az eredeti forgatókönyv még ennél is sötétebb volt.

A Halálos fegyver első része ugyanakkor bővelkedik az emlékezetes jelenetekben: amikor Murtaugh leüvölti Riggs fejét, hogy ha öngyilkos akar lenni, miért nem teszi meg ott helyben?! Mindez az után, hogy Riggs leugrik a tetőről az férfivel, aki le akarta vetni magát onnan. Vagy ott van a sivatagi akciójelenet, mikor Riggs távcsöves puskával akarja levadászni a rosszfiúkat. Ám a zsarupáros ekkor még egyáltalán nincs olyan jóban, mint a későbbi részekben, sőt, a Murtaugh csak a legvégén invitálja be Riggs-et a karácsonyi vacsorára.

még több halálos fegyver

10 tény, amit tuti nem tudtál a Halálos fegyverről

A buddy cop filmek öregapjának eredetileg nem is Mel Gibson és Danny Glover lett volna a két kedélyesen lövöldöző főszereplője, és a hangulata is sokkal-sokkal sötétebb lett volna.

Tovább

 

Bár a Halálos fegyver-franchise minden darabja remek lett, de az első rész mindenképp kitűnik nyersességével és komorságával, amit a filmsorozat többi darabja már humorral igyekszik oldani.