Spielberg a Parlamentnél gyilkolt, Stallone az MTK pályán focizott

Magyar közreműködés nélkül ma már semmi sem készülhet Hollywoodban! Rendhagyó heti tévéajánló.

Az előző heti műsorajánlókban már bemutattunk pár olyan hollywoodi produkciót, amit magyar kezek (vagy épp arcok) tettek emlékezetessé: Kamarás Iván Bruce Willisszel bunyózott a Die Hard 5-ben, Dobó Kata a CSI-ban gyilkolt, magyar lány is szerepelt Az utolsó Jedikben, Piroch Gábor sztárkaszkadőr lőtte le Ryan Gosling repülő járgányát a Szárnyas fejvadász 2-ben. A sort ezen a héten öt olyan újabb produkcióval folytatjuk, ami szintén egy kicsit a mi kutyánk kölyke.

Hétfő: Vészhelyzet

Bordán Lili rengeteg magyar és külföldi filmben illetve tévésorozatban szerepelt már, mi most egy 2008-as Vészhelyzet epizóddal (Age of Innocence) tettük bele a válogatásunkba. De aki szemfüles, a mozikban most futó horrorfilmben, Az apácában is kiszúrhatja a magyar színésznőt, aki ezúttal egy pincérlányt alakít.

A Vészhelyzet az a tévésorozat, amit valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Bizonyára mindenki bekapcsolta már 1994 óta legalább egyszer úgy a tévét, hogy ott valaki pattogós hangon kért vérképet , kisrutint meg tíz milligramm Epinefrint egy tachikardiális hematómia miatt. Ez a sorozat csinált sztárt George Clooney-ból és Noah Wyle-ből, de annyi híresség szerepelt benne akár egy-két rész erejéig is, hogy róluk inkább majd külön cikket írunk.

Kedd: A mentalista

Múlt heti cikkünkben már bemutattuk Knausz Tamarát, aki 1999-ben, 20 évesen utazott ki az Egyesült Államokba, hollywoodi sztárkarrierről álmodozva. A legemlékezetesebb szerepe a Két pasi meg egy kicsiben volt (közös jelenetben játszott Charlie Sheennel, és beszélgetett is az akkoriban még kevésbé balhés sztárral), de feltűnt recepciósként a Mentalista egyik epizódjában is (ez volt a 2009-es Paint It Red).

A mentalista azok közé a nyomozós sorozatok közé tartozik, mint az X-akták vagy a Millennium: az agyalós nyomozómunka mellett van benne egy rakás megmagyarázhatatlan, természetfeletti dolog is. A Simon Baker által megformált, címbéli mentalista például egy alkalommal a rendőrségnek is segített egy gyilkossági ügy felderítésében, ám pont ezért vált egy sorozatgyilkos bosszújának áldozatává a családja. Azóta felhagyott a szenzációhajhász bűvészmutatványokkal, és a különleges képességeit inkább a Los Angeles-i rendőrség szolgálatába állította, hogy segítsen a bűnügyek feltárásában és meglelje a családja gyilkosát.

Szerda: München

Emlékszem, 2005 nyarán a fél ország lázban égett és (vagy a dugók és a káosz miatt bosszankodott), mert Steven Spielberg nálunk forgatta nagyszabású történelmi filmjét, a Bosszút! Amit aztán végül München néven láthattunk a moziban, és meglepődve tapasztaltuk, hogy Budapest nemcsak a címbéli várost helyettesítette, de többek között Párizst is, és még egy gyilkosságot is elkövetett Daniel Craig a Margitszigeten, háttérben a magyar Parlamenttel.

A film az 1972-es müncheni olimpián a 11 izraeli sportoló meggyilkolását követő eseményeket dolgozza fel. A megtörtént események alapján készült film azt a titkos izraeli különítményt követi nyomon, melynek feladata a müncheni mészárlással gyanúsított 11 palesztin felkutatása és likvidálása volt - valamint azt boncolgatja, milyen személyes áldozatokat követelt ez a bosszúakció a csapattól és annak vezetőjétől.

Csütörtök: Doctor Strange

Török Attila nagyon fiatalon lett nagyon menő vizuáleffektes először a londoni székhelyű Double Negative-nál, majd George Lucas patinás trükkstúdiójánál, az Industrial Light & Magicnél. Kezdetben még csak szőrszimulációkat csinált a John Carter-mozifilm lényeinek, aztán ködöt Az éhezők viadala: Futótűzben, azóta pedig már olyan blockbusterek CGI animációin dolgozik, mint Az ébredő Erő, Bosszúállók 2-3, Ready Player One és a Doctor Strange.

A Doctor Strange-ben a világhírű idegsebész, Dr. Stephen Strange élete tragikus fordulatot vesz egy szörnyű autóbaleset következtében. Miután a kezeit attól kezdve használni képtelen orvosnak a hagyományos gyógymódok nem használnak, valószínűtlen helyen talál segítséget - egy titokzatos himalájai enklávé, a Kamar-Taj az utolsó reménye. Strange hamarosan rádöbben, ez a hely nem pusztán a gyógyításé, hanem a hadviselésé is: láthatatlan, sötét erőket kell visszaverniük, melyek világunk elpusztítására törekszenek. A doktor rövidesen válaszút elé kerül: visszatér régi, vagyonnal és népszerűséggel járó életéhez, vagy hátat fordít múltjának, és újonnan szerzett mágikus képességeit latba vetve a világ szolgálatába áll a valaha volt legerősebb mágusként.

Péntek: Menekülés a győzelembe

Budapest többek között azzal is büszkélkedhet, hogy a '80-as és a '90-es évek két legnagyobb akciófilmes ikonja, Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone is járt már itt munkaügyben Andy Vajna közbenjárásával. Arnold anno Növényi Norbert műlábában találta meg a kokaint a Vörös Zsaruban (mostanában pedig a Parlament mellett bringázik a Terminátor 6 forgatási szünetében), Stallone a náci zászlókkal feldíszített MTK stadionban focizott Pelével minden idők egyik legizgalmasabb sportfilmjében, a Menekülés a győzelembe című 1981-es klasszikusban.

A filmben a focibolond Steiner hadnagy híres játékosokat fedez fel a különböző nemzetiségű, szövetséges foglyok között, ezért futballmérkőzést szervez a náci katonák és a rabok között. Úgy gondolja, a felhajtás tetszeni fog a megszállt Párizs lakóinak, az edzések pedig lekötik a foglyokat. Ám a büntetőtábor lakói a francia ellenállókkal összefogva szökésre akarják felhasználni a focimeccs keltette felbolydulást.