Spielbergből sosem elég!

Lehet szeretni vagy sem, de Steven Spielberg akkor is korunk legjobb, legemlékezetesebb kalandfilmjeinek megalkotója, és azt a hétvégén öt filmben is bizonyítja.

Hadak útján (2011)

Steven Spielberg imádja a történelmet, annak minden korszakát, de gyengéje a két világháború, melyek közül az első itt kapott nála először igazán főszerepet. Hőse egy szegény vidéki család sarja, akinek egyetlen barátja és vigasza egy Joey névre hallgató ló, akit azonban részeges apja elad a brit lovasságnak, amikor kitör a háború. Hogy lovával lehessen, a fiú is bevonul, és hamarosan a lövészárokban találja magát, ahol már nincsen hely egy csatalónak. Spielberg elkövette azt a hibát, hogy alacsony korhatárosra tervezte a történetet, így a vértelenre komponált ütközetek nem mindig hitelesek, de a búzamezőben rohamra induló angol lovasság látványa így is feledhetetlen. A rendező viszont a legjobb brit színészeket szedte össze, köztük van Benedict Cumberbatch, Tom Hiddleston vagy Toby Kebbell is.

A barátságos óriás (2016)

A HABÓ avagy a Hatalmas Barátságos Óriás, semmiben sem hasonlít Óriásország többi lakójára. Alig 8 méter magas, túlméretezett fülekkel és kifinomult szaglással rendelkezik, bájosan együgyű, és szeret egyedül lenni. Az "igazi" óriások, mint Vértunkoló és Húshabzsoló kétszer olyan nagyok és legalább kétszer olyan rémisztőek, mint ő, és embereket esznek. Egy napon a magányos óriás felkeresi a 10 éves Szofit, és magával viszi Óriásországba. Együtt ellátogatnak Álomországba is, ahol a HABÓ megmutatja, milyen varázslatosak az álmok, amelyeket éjszakánként a gyermekek hálószobáiba fúj, ám a többi óriás egyre nagyobb veszélyt jelent a kislányra és az egész világra, ezért a két jó barát Londonba megy, hogy figyelmeztesse a királynőt. Bár a mozikban nem aratott óriási sikert, kedves és rendkívül eredeti történetről van szó.

Indiana Jones és a Végzet Temploma (1984)

Mit is lehet hozzátenni a mindenki által már tucatszor látott zseniális kalandfilmhez, amelyet Spielberg és George Lucas közösen raktak össze? Indiana Jones legegzotikusabb kalandjához, amely az indiai maharadzsák csillogó mesés, de enyhén degenerált világába viszi el minket, ahová indie-t egy idegesítő bárénekesnő és egy kínai kisfiú kíséri el, és ahol majomagyvelő van terítéken? Gyakorlatilag semmit, azt leszámítva, hogy létezik egy filmfelvétel, amelyen Harrison Fordot nagyon csúnyán megviccelik. A korbácsolós jelenetnél a színészt már lebilincselték, amikor a semmiből előtermett Barbra Streisand bőr dominatrix cuccban és korbácsolni kezdte, a fejére olvasva minden korábbi rossz alakítását, majd előbukkant Carrie Fisher is, aki sikítva kettejük közé vetette magát, mire a díszletek közül kilépett barátjuk, Irvin Kershner rendező, aki azt kérdezte Spielbergtől: „Hát így rendezel filmeket? "


Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989)

Egy darabig úgy nézett ki, ez lesz az utolsó Indiana Jones film, a széria méltó lezárása, és Spielberg így is készült rá. A kissé megkopott lendületet egy új főszereplővel, az idősebb Jones professzorral és még több nácival ellensúlyozta, sőt, a jéghideg szőke főhősnő is a németeknek dolgozik. Az elvetemült nácik ezúttal a Szent Grált akarják megszerezni, és tankjuk is van! A kaland Velencén és a náci Németországon át a Közel-Keletig vezet, és vannak elképesztően látványos elemek, mint a már emlegetett tankkal való találkozás, egy léghajós móka és egy repülőgépes és egy hajós üldözés, szóval van itt minden, és Sir Sean Connery majdnem ellopja a showt Harrison Fordtól!

Kémek hídja (2015)

  1. A hidegháború legfagyosabb évében a Szovjetunióban elfogják egy lelőtt U-2-es kémrepülőgép pilótáját, aki talán örökre fogoly marad, de szerencsére az amerikaiak is elfognak egy szovjet kémet. Kétévnyi hiábavaló próbálkozás után a CIA kiszemel egy ügyvédet, hogy szabadítsa ki a pilótát a vasfüggöny mögül. James Donovannek Kelet-Berlinbe kell utaznia, hogy tárgyalásokat kezdjen a fogolycseréről. Csakhogy közben a kelet-németek is bekavarnak, akiknek saját foglyuk van. Minden adott egy jó kis hidegháborús kémsztorihoz: bulldogfejű amerikai hírszerzők, dörzsölt oroszok és genya kelet-németek, de Steven Spielberg filmje, amelynek forgatókönyvét maguk a Coen testvérek jegyezték, valójában egy ravasz, de megfáradt biztosítási ügyvéd meséje, aki a barátságtalan Kelet-Berlinbe érkezik nyélbe ütni egy jó kis üzletet.