Steve Buscemi totál lefagyott, amikor meglátta a Jennifer Lawrence-es deepfake videóját

A sztár Stephen Colbert show-jában döbbent rá, hogy a következő Buscemi-filmbe már lehet, hogy nem is fog kelleni, megoldja az algoritmus.

Február 12-én indul Steve Buscemi új tévésorozata, a Miracle Workers, amiben a Gengszterkorzó és a Kutyaszorítóban sztárja az öreg, kiégett és morcos Istent alakítja. A 61 éves színész arcát nemrég összemontírozták Jennifer Lawrence testével, az így kapott deepfake videón tízezrek nevettek önfeledten a net előtt ülve. Több sem kellett a CBS csatornán futó The Late Show házigazdájának, Stephen Colbertnek: meghívta a műsorába Buscemit, hogy beszéljen egy kicsit az új sorozatáról, aztán levetítette neki a mémmé vált videót. A színész megdöbbent arca leírhatatlanul vicces volt:

Persze azért Buscemi a többévtizedes színészi rutinja miatt elég frappánsan tudott reagálni a látottakra:

Sosem néztem még ki ilyen jól. De szomorú is vagyok, mert valaki nagyon-nagyon sok szabadidőt áldozott fel ezért.

És a sztár talán kicsit bele is borzongott a kanapén merengve abba, hogy a jövőben már nem is lesz szükség Steve Buscemire egy új Steve Buscemi-film elkészítéséhez, hiszen elég, ha csak belemontírozza valaki a filmbe az arcát. Íme a teljes videó:

Egyáltalán nem csoda egyébként, hogy Buscemi így lefagyott az adásban, hiszen a deepfake jelenség önmagában is elég agyzsibbasztó dolog, nem hogy úgy, ha az ember a saját arcát látja másnak a testén. Ma már ugyanis akár egy laptop is képes addig-addig vizsgálni egy adott személy fotóit (a megfelelő appokkal felturbózva), hogy egy idő után játszi könnyedséggel be tudja rakni az illető arcát egy olyan videóba, amiben ő valójában nem is szerepelt. Maga a deepfake kifejezés a deep neural network, azaz hálózatba kapcsolt, nagy teljesítményű számítógépek bonyolult algoritmusok alapján való számolása, valamint a fake azaz kamu szavak összevonásából jött létre, nem sokkal azután, hogy felbukkantak a neten az első deepfake videók, a hírességek kamupornói.

Persze a szexuális tartalom mellett a humor is masszívan jelen van a deepfake technológiában: mi is megírtuk itt a Port.hun, milyen nagyot ment az interneten Nicolas Cage filmes montázsa, vagy amikor az Alden Ehrenreich alakításával elégedetlen Star Wars-rajongók belerakták a megfiatalított Harrison Fordot a Solo: Egy Star Wars-történet jeleneteibe. Vagy itt a deepfake történelem legviccesebb montázsa, a Rowan Atkinson-arcú Trump elnökkel:

(via Uproxx)