Stiller akkor is nyer, ha veszít!

Még a legrosszabb Ben Stiller filmnek is üzenete van: nem baj, ha egy ronda lúzer vagy, valakire biztos rátalálsz majd, aki valamiért téged akar. És nem a legrosszabb filmjei mennek a hétvégén.

Derült égből Polly (2004)

Ben Stiller filmjei mindig is arról szóltak, hogy bár ő egy oltárai nagy balfék, azért mindig akad egy lány, sőt, néha több lány is, akik boldoggá teszik, bár előbb rengeteg megaláztatáson kell átmennie. Nem a lánynak, Stillernek, aki itt éppen egy sótlan, színtelen szagtalan kockázatelemző menedzser, aki soha nem kockáztat, mert pontosan tudja, melyik balesetnek mi a kockázata. Arra viszont nem számít, hogy hitvese már a nászúton. Ezután találkozik hősünk a végtelenül laza – értsd kissé link - Polly-val, aki mindenben az ellentéte, és tudjuk, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Stiller és Jennifer Aniston párosa meglepően jól működik és bár itt minden a szokásos Stiller komédia recept alapján működik, a végeredmény a szokásosnál izgalmasabb, részben a zseniális Philip Seymour Hoffmannak köszönhetően, aki a világ legrosszabb barátját játssza..

Mystery Men - Különleges hősök (1999)

Emlékszem mennyire szerettem ezt a filmet annak idején, és mennyire csodálkoztam, amikor tíz évvel később, 2009-ben kijött a Watchmen: Az őrzők, ami tisztára olyan, mint annak a filmnek a halálosan komolyan vett verziója. Merthogy ez vígjáték, ami, ha nem is paródiája a szuperhős filmeknek, de egyfajta alternatívája, vagy mi. Mert ezek a hősük a legnagyobb lúzerek – igaz, az igazi példaképek is kudarcot vallottak, vagy kigáncsolták magukat, mint Captain Amazing, aki kiszabadítja halálos ellenségét, Casanova Frankensteint az elmegyógyintézetből – majd annak csapdájába esik. Így jön el az olyan kis senkik ideje, mint a lapátos ember, a kanálhajlítgató, a tekegolyó-dobálás virtuóz hölgye és a Mr. Furious, aki nagyon dühös tud lenni. Utóbbi Ben Stiller, aki megint egy kisember, aki a legvégén elnyeri a jutalmát, ami, vagy inkább aki egy csinos pincérlány, és Claire Forlani alakítja. Mellettük olyanok tűnnek fel. mint Hank Azaria, Geoffrey Rush vagy William H. Macy ebben a nagyon kellemesen ütődött darabban.

Agyő, nagy Ő! (2007)

Ben Stiller és a Farrelly testvérek már dolgoztak együtt a Keresd a nőt! (1998) című hatalmas sikerű vígjátékban, elkerülhetetlen volt, hogy újra összehozza őket a sors, ebben az esetben egy 1972-es vígjáték remake-jében. És újra hasonló a recept: hősünk úgy szeretné megszerezni élete szerelmét, hogy egyre több hazugságba keveredik, és előbb meg kell szabadulnia szörnyű, idegesítő, manipulatív menyasszonyától. ám pont ezzel fordítja maga ellen álmai asszonyát. Ehhez dukál egy vígjátékhoz képes roppant csavaros történet, egy rakás vicces mellékszereplővel, köztük Stiller igazi apjával, és szokás szerint egy sor megalázó, mégis vicces helyzettel, amik közül nyilván a lepisilt medúzacsípés viszi a prímet. Egyébként minden elismerésünk Malin Akerman, aki a filmtörténet legsötétebb, legirritálóbb szőkeségét hozza – mert ehhez is bátorság kell ám!