Szép emberek szép helyeken izgalmas dolgokat csinálnak

A Bolondok aranya abba a korba visz minket vissza, amikor Matthew McConaughey a teljes játékidő nagy részét félmeztelenül töltötte egzotikus helyeken szép lányokat szédítve, veszélyesnek látszó dolgokat csinálva - sok pénzért.

Miután a spanyolok felfedezték és meghódították Latin-Amerika nagy részét, iszonyatos mennyiségben kezdték hazahordani az Újvilág kincseit, elsősorban az aranyat és ezüstöt. Beolvasztották a felbecsülhetetlen értékű azték és inka aranykincseket, és halálra dolgoztatták a bennszülötteket a bányákban, csakhogy a nemesfém szállítmányok jelentős része nem ért el Spanyolországba. Angol, francia és holland kalózok lestek a lomha „kincseshajókra”, az 1715-ben útnak induló „ezüstflotta” végzetét azonban egy hurrikán okozta, amely a 12 hajóból 11-et elsüllyesztett. A kincsvadászok már akkor nekiálltak keresni a tengerbe veszett, elképesztő mennyiségű aranyat és ezüstöt, amelyből még ma is partra sodor a tenger néhány érmét Floridában, és tényleg voltak, akik ebből gazdagodtak meg – és ilyen modern kincsvadász a Bolondok aranya (2008) főhőse is.

Csakhogy Ben (Matthew McConaughey) a világ legpechesebb kincsvadásza. A felesége, Tess (Kate Hudson) belefáradt, hogy a férje házasságuk nyolc éve alatt sikertelenül hajszolta a Királynő Hozományaként elhíresült kincset, amely 1715 óta a tenger fenekén hever. A férjével és az álomkergetéssel való szakítás után Tess fedélzetmester lesz egy luxusjachton. Ugyanekkor Ben biztos nyomra bukkan. Jobb híján fellopódzik exneje új munkahelyére, és megpróbálja rávenni a tulajdonost, Nigel Honeycutt-tot (Donald Sutherland), az unatkozó iparmágnást, hogy együtt induljanak kincsvadászatra. Azt azonban nem köti az orrára, hogy nemcsak ők pályáznak a kincsre, hanem régi riválisa (Ray Winstone ) és egy gátlástalan gengszter rapper (Kevin Hart) is.  

A Bolondok aranya bizonyos szempontból az újrajátszások filmje, hiszen McConaughey már eredt titokzatos kincs nyomába a Szaharában (2005), és volt zűrös kapcsolata Kate Hudsonnal a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alattban (2003), és ilyen szempontból ez a film tényleg nem mutat sokat. Ami nem feltétlen baj, hiszen itt senki nem arra szerződött, hogy megújítsa a filmgyártást, paradigmaváltás vezessen be a kalandvígjáték műfajában vagy arra, hogy elszálljon tőle az agyunk. A film mindössze könnyed szórakozást ígér nagyon szép és többnyire félmeztelen emberekkel nagyon mutatós környezetben, jó tempóban, jó humorral és éppen elég kalanddal. Akinek ez nem elég, az nézze Matthew McConaughey későbbi munkáit, amikor már tényleg az volt a célja, hogy megmutassa, mennyire jó színész tud lenni, ha akar. Az is jó, csak máshogy.

 

A Port.hu zenés sorozatának első évadának utolsó részében Király Attila színész és szinkronszínész ült be a dobok mögé.