Színdarab lett minden idők legbritebb bűntényéből

Az alkotók a Legyen Ön is milliomos! 2001-es köhögős botrányát dolgozták fel.

James Graham Quiz című drámáját korábban már játszották Chichesterben, ám mostantól a londoni West End közönsége is láthatja a Noel Coward Színházban. A darab azt a 2001-es esetet dolgozza fel, ami a drámaíró szerint kiérdemelte a minden idők legbritebb bűnténye címet, és amiről a magyar sajtóban is lehetett olvasni: történt ugyanis, hogy a Legyen Ön is milliomos! című, hazánkban is népszerű tévés vetélkedő egyik játékosa, Charles Ingram (mellesleg a brit hadsereg őrnagya) feleségét és egy barátjukat beszervezve követett el csalást.

Diana Ingram és Tecwen Whittock rendre köhögéssel jelezték a férfinak a helyes válaszokat. Mikor erre a műsor készítői rájöttek, visszavették Ingraméktől az egymillió fontos fődíjat, amit a csalás segítségével nyertek, és átadták az ügyet a rendőrségnek. A csalók ellen vádat is emeltek, s habár végig ártatlanságukat hangoztatták, a házaspárt és barátjukat közel két év felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték a bíróságon.

A londoni színházba járók azonban most maguk dönthetik el, bűnös volt-e Ingram, a dráma első és második felvonása végén ugyanis egy, a székeken elhelyezett nyomógombos felület segítségével szavazhatják meg, szerintük csalt-e a férfi, vagy sem. „Nagyon pikánsnak találtam ezt az egészet, hogy ezt a csalást, amelynek során néhány középosztálybeli ember megpróbált lenyúlni egymillió fontot,

megpróbáljuk egy Ocean's Eleven stílusú thrillerré formálni”

– nyilatkozta James Graham, akinek a darabja egyébként eddig elég jó kritikákat kapott.


(via BBC)