Sztárok, akik a Szomszédokban és a Familia Kft.-ben is szerepeltek

Bajor Imre nemcsak Oli úrként, hanem balfék rendőrként is vicces volt. De a Szép család nagyszülői is felbukkantak Gazdagréten.

30 éves lett a Szomszédok, és nyugodtan kijelenthetjük, hogy mai napig töretlen sikere van. Minden nap vetíti a köztévé, az internetbe beszálló Vágási Feri mémjei, vagy a konyakozó Janka néni videói pedig a popkultúra részei lettek. Ugyanezt már nem lehet elmondani a kedvenc teleregényünk legnagyobb konkurenséről, az 1991-ben induló, és a Szomszédokhoz hasonlóan 1999-ben lelőtt Familia Kft.-ről, ami

a rendszerváltás utáni leghitványabb tévés produkciónk, csapnivaló színészekkel, béna konzervröhögéssel és otromba termékelhelyezésekkel!

Bár Szurdi Miklós és Gát György egy amerikai mintákat követő, profi sitcomot akart összehozni, sajnos nagyon is magyar lett a végeredmény, ráadásul ez a sorozat egyáltalán nem öregedett jól. A lehetetlen színű susogós melegítőktől kezdve Kárász Zénó látványosan nyomkodott Gameboyán át a családi vállalkozásban vezetett, csak a pénzt nyelő kisboltig mindenről süt, hogy a '90-es években járunk.

Ez azonban ma már nem egy kortörténeti dokumentum retrórajongóknak, nem egy kellemesen nosztalgikus időutazás a gyerekkorunkba, hanem ugyanaz a kínos marhaság, mint amilyennek 25 évvel ezelőtt éreztük Esztergályos „Eddig, eddig, eddig vagyok!” Cecília ámokfutását. Érdekes adalék viszont, hogy mivel a Szomszédok és a Família Kft. stábja is ugyanabból a képernyőn is életképes színházi színészgárdából volt kénytelen castingolni, több olyan szereplő is van, aki mindkét sorozatban felbukkant.

 

1. Bajor Imre

Oli úr, a Gábor Gábor Stúdió meleg fodrásza a sorozat egyik legnépszerűbb szereplője volt. Csakhogy az őt alakító Bajor Imre 1993-ban Csóközön címmel kezdett el haknizni a saját kabaréestjével, vérig sértve ezzel Horváth Ádám rendező-producert, aki direkt Oli úrnak találta ki a jellegzetes, mondhatni „jogvédett” Csók, pá, csóközön! köszönést. A Szomszédok atyja állítólag emiatt rúgta ki a teleregényből Bajort, aki így a '90-es évek második felében elszegődött a konkurenciához, Szurdi Miklósék Família Kft.-jéhez, ahol ő lett Csibi, a balfék rendőr, Mónika (Sir Kati) férje.

Bajor átigazolása kifejezetten jót tett az unalmasan szürke sorozatnak: az Oli úrhoz hasonló, harsány figura ugyanis kifejezetten vicces volt a Szép család tagjaihoz képest. Az 1997 végén levetített 317. részben pedig már egyenesen a klasszikus Szeszélyes évszakok-kabaréjelenetek félreértős szituációi köszöntek vissza.

Csibi először is egy körmönfont tervvel elküldi Károlyt és Ágicát a rendőrszakszervezet balatoni üdülőjébe. Így már eljátszhatja a nagy családi ház arisztokrata urát a semmiből feltűnt, gazdag amerikai rokonnak (Körmendi János), hátha ezzel megszerezheti az örökségét. Természetesen ez a nagy terve sem jön össze, marad ugyanaz a szerencsétlen kis figura, aminek a többi epizódban megszokhatták a nézők.

 

2. Bod Teréz

Bod Teréz (a lenti képen balszélen) a Familia Kft. aranyos nagymamáját, a papucs családfő, Szép Ádám anyukáját alakította 1991 és 1999 között. A Szomszédokban 1989-ben bukkant fel: nyájasan kedveskedő, de valójában ravasz és lehúzós balatoni vendéglátósként.

Az 59. részben még Mágenheimné Julival beszélte meg egy takaros víkendházban a következő heti álomnyaralás részleteit – hogy aztán a 60. részben elszabaduljon a pokol! A hangoskodó turisták, a lehúzhatatlan vécé, a víz nélkül maradt konyha és a többi kényelmetlenség ugyanis annyira felidegesítette a Mágenheim családot, hogy a Bruce Willis-atlétatrikós Kulka vezetésével hazamentek a gazdagréti panelrengetegbe, anélkül, hogy egy percet is pihentek volna. A balhé előtt azért még csobbantak egyet a Balcsiban, de itt meg abból kerekedett vita, hogy a Nagy Fehér nem volt hajlandó a jól megérdemelt szabadság idején borotválkozni.

Érdekesség, hogy a 2000-ben elhunyt Bod Teréz nemcsak a Szomszédokban és a Família Kft.-ben szerepelt, de szinte az összes fontosabb hazai tévésorozatban láthattuk epizodistaként a Lindától kezdve a Privát kopón át az Angyalbőrbenig.

 

3. Baranyi László

A Familia Kft. Ágicájának apját alakító, lóverseny- és Kenó-függő nagypapa, Baranyi László 1987-ben és 1999-ben is szerepelt a Szomszédokban.

A 10. részben ő volt Balogh Bácsi, az elszegényedett rokkantnyugdíjas, aki nem tudta volna vállalni az egyesületté alakult dalegyletük tagsági díjat. Szerencsére Taki bácsi végül elengedte neki.

A Szomszédokban persze sokszor előfordult, hogy egy-egy színész több mellékszerepben is felbukkant. Így eshetett meg, hogy a 77. fejezetben Baranyi László már egy vállalkozó kedvű, talpraesett nyomdászt alakított, aki megpróbálta a régi ismerőseit, Géza bácsit és Vágási Ferit is átcsábítani a saját szedőüzemébe. Csakhogy ott Feri egy rég nem látott ismerősbe botlott, ami nem várt bonyodalmakhoz vezetett!

Bod Terézhez hasonlóan az idén nyáron 90 éves korba lépő Baranyi László is sok magyar filmben és tévésorozatban szerepelt. Láthattuk többek között a Sándor Mátyásban, a Lindában, az Angyalbőrben-ben és a Privát kopóban, valamint a Hídemberben, a Csak szex és más semmiben és a Valami Amerika 2-ben is.