Sztárok, akikről nem is gondolnád, hogy idén töltik be az 50-et!

Cate Blanchett, Renée Zellweger és Wes Anderson is tavasszal ünnepli a születésnapját. Az ő filmjeikből válogattunk eheti műsorajánlónkhoz.

Hétfő: A hobbit - Az öt sereg csatája

A világ egyik legismertebb és legnépszerűbb ausztrál színésznője, Cate Blanchett május 14-én tölti be az ötvenet! Filmes karrierjét a '90-es évek elején kezdte el építgetni, miután 1992-ben lediplomázott a National Institute of Dramatic Arton. Legismertebb szerepe Tolkien tünde királynője, Galadriel, akit hat mozifilmben is eljátszott 2001 és 2014 között: benne volt a Gyűrűk Ura- és a Hobbit-trilógiában is.

A Hobbit-trilógia befejező részében Zsákos Bilbo és törp barátai visszahódították otthonukat Smaugtól. A dühös sárkány bosszúból rátámad Tóvárosra. A visszaszerzett kincsektől megrészegült Tölgypajzsos Thorin elárulja a barátait, közben Szauron szörnyű tervet forral: orkok seregét indítja útnak a Magányos Hegy ellen. A törpék, tündék és az emberek hamarosan választás elé kerülnek: összefognak vagy elpusztulnak, Bilbo pedig az öt sereg gigászi csatája közepén találja magát, ahol Középfölde sorsa forog kockán!

Kedd: Chicago

Renée Zellweger április 25-én töltötte be az ötvenet. Cate Blanchetthez hasonlóan ő is a '90-es évek elején tűnt fel először Hollywoodban – oly sok sztárhoz hasonlóan egy béna horrorfilmben, A texasi láncfűrészes gyilkos visszatérben! Az igazi népszerűséget persze a 2001-es Bridget Jones naplója hozta meg neki, amiért Oscar-díjra is jelölték, csak úgy, mint egy évvel később a Chicago című musicalért.

Chicago, 1929. Gyilkosság. Szenvedély. Hírnév. Szex. És jazz, mindhalálig! Roxie Hart, a látszólag ártatlan színésznő arról álmodozik, hogy az ének és a tánc kimenti őt élete egyhangúságából. Egyetlen vágya, hogy Velma Kelly varietéművésznő dicső nyomdokaiba léphessen. Vágya kicsit másképp teljesül, amikor néhány nagyon elhibázott lépés folytán a sztár és a sztárjelölt is börtönbe kerül gyilkosság vádjával. Roxie itt találkozik Billy Flynn-nel, a legendás ügyvéddel, aki elvállalja az ügyét, egy nem szerény összegért. Roxie berobban a csúcsra, mentora, Velma Kelly nagy bosszúságára.

Szerda: Hideghegy

Renée Zellweger végül nem a Briget Jonesért és a Chicagóért, hanem az amerikai polgárháború idején játszódó, Hideghegy című, 2003-as kosztümös drámáért kapott Oscar-díjat, legjobb mellékszereplő kategóriában.

Ada, kényelemben nevelkedett, széltől is óvott úrilány (Nicole Kidman) és Inman, a Hideghegyen született ács (Jude Law) nem sokkal az amerikai polgárháború kitörése előtt megtetszenek egymásnak, és bár csupán egyszer csókolták meg egymást, mielőtt Inman bevonul, örök hűséget esküsznek egymásnak. A férfit elnyeli a háború. Borzasztó dolgokat él át, megelégeli az öldöklést, megszökik, és bujkálva, menekülve, gyalog indul vissza Hideghegy felé. Szerelme eközben magára marad, és az egyre zordabbra forduló világban igyekszik túlélni a háború hozta szörnyűségeket – az ő Ruby nevű, déli akcentusú, ház körüli teendőket végző tenyeres-talpas, tűzrőlpattant szolgáját alakította zseniálisan Renée Zellweger.

Csütörtök: Műkincsvadászok

A 2. világháború alatt a németek figyelme mindenre kiterjedt – a meghódított országok műkincseire is. Európa még lángokban áll, amikor Roosevelt elnök kiadja a parancsot: küldjenek egy különleges egységet a Harmadik Birodalomba, és szerezzék vissza a frontvonalak mögött ragadt műtárgyakat.

Így alakul meg minden idők legkülönösebb kommandója: egy csupa múzeumigazgatóból és kurátorból álló csapat (George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman és Jean Dujardin) fegyvert és felszerelést kap, hogy ellenséges területen járjon túl a nácik eszén, csempéssze nyugatra, amit bír, és ha lehet, maradjon életben. Cate Blanchett az egyenruhába bújt művészettörténészek európai összekötőjét alakította a filmben – amit egyébként maga a főszereplő, George Clooney rendezett.

Péntek: Tenenbaum, a háziátok

Ki gondolná, hogy a harmincnak se látszó, szürke kardigános levéltárosnak kinéző rendezőzseni, Wes Anderson május 1-jén lesz 50 éves? Pedig így van, de reméljük, még vagy két-három évtizeden keresztül ellát bennünket olyan ínyencfalatokkal,  mint az Édes vízi élet, A fantasztikus Róka úr, A Grand Budapest Hotel és a Holdfény királyság!

A Tenenbaum família egy olyan család, ahol csak fekete bárányok vannak. Apjuk, Royal (Gene Hackman) még gyerekkorukba elszökött otthonról, azóta hitelbe él egy hotelben. Gyermekei mind zsenik voltak, és neurotikusok lettek. Chas (Ben Stiller) pénzügyi lángész, Margot (Gwyneth Paltrow) az évszázad drámaírója, Ritchie (Luke Wilson) teniszbajnok. A család azonban több ennél: a fura anya mellett még furább figurák gyülekeznek; a bogaras tudós (Bill Murray), a részeges aranyifjú (Owen Wilson) és még sokan mások veszik körül őket. Így aztán nem csoda, hogy Tenenbauméknál soha senki és semmi nem normális.