Szülinaposok hétvégéje

A hétvégén olyan szülinaposok munkáiból szemeztünk, mint John Cleese, Julia Roberts és Dan Castellaneta, akit nem ciki nem ismerni, de ő a világ legismertebb rajzfilmfigurája, Homer Simpson hangja.

Péntek: John Cleese: Waczak Szálló

Basil, a Waczak Szálló vezetője és tulajdonosa rengeteget dolgozik, az életét mégis megfertőzik halott vendégek, hotel ellenőrök és a csőcselék, és persze a németek. Legnagyobb fejfájást a "viperafészek" - saját felesége, Sybil okozza. Együtt vezetik a hotelt szállót, a rendíthetetlen nyugalmú Polly segítségével, és a másik alkalmazott Manuel bárminemű segítsége nélkül, aki egy gyakornok pincér Barcelonából, és dühös főnöke minden frusztrációjának céltáblája. Basilnek semmi sem elég jó, pláne nem a vendégek!

Az 1975-ben indult sorozat a szombaton 78. évét betöltő John Cleese és a Polly-t alakító Connie Booth szellemi gyermeke, és ahhoz képest, hogy hányszor ismétlik, milyen sokszor játsszák, szinte hihetetlen, hogy az összesen 12 részt mindössze két szériában adták le, az elsőt 1975-ben, a másodikat 1979-ben. A Waczak szálló ötlete akkor született meg, amikor a Monty Python csoport megszállt a torquay-i Gleneagles Hotelben. Az egyébként tíz éven keresztül házas Cleese és Booth a Python műsor felvétele után a hotelben maradt. A tulajdonos, Donald Sinclair nagyon modortalan volt, a kérdésre, hogy mikor érkezik a következő városba induló busz, odahajított egy menetrendet, és mindenki mással is iszonyú faragatlan volt – nem tudván, hogy mindez hány későbbi poén forrása lesz.

waczak

Szombat: Julia Roberts: Amerika kedvencei

Volt idő, amikor minden kétséget kizáróan Julia Roberts volt Amerika legnagyobb kedvence, a legjobban fizetett, a legtöbb díjat kapó és a sajtó által legtöbbször emlegetett színésznő, így aztán illő volt, hogy még 2001-ben ő legyen az Amerika kedvencei egyik főhőse. Igaz, nem ezt a szerepet ajánlották neki, amikor megkeresték a filmmel, ő lett volna Gwen, az ünnepelt sztár, akiről szép lassan kiderül, hogy egy szívtelen szipirtyó, de Roberts egója egyrészt rendszerint nem engedi, hogy negatív szereplőket játsszon, másrészt volt annyi rutinja, hogy kapásból tudja, hogy az igazán jó karakter itt Kikié, a mindig háttérbe szorított, nővére mellett személyi asszisztensként dolgozó hűséges testvéré.

Adott ugyanis Gwen (Catherine Zeta-Jones) és Eddie (John Cusack), a sztárpár, Hollywood csillagai, a közönség kedvencei, akik megannyi közös sikerfilmet készítettek, de sajnos szétmentek. Ezt azonban titkolja a stúdió, nem tenne jót a hír utolsó, még együtt készült filmjük bemutatójának, amivel más gond is van. A rendező ugyanis senkinek sem hajlandó levetíteni a kész verziót, így a produkció sajtósa (az ekkor még nagy név Billy Crystal) kénytelen látszólag újra összehozni Amerika kedvenceit, hogy legyen mivel „etetni” a sajtót. És itt jönnek az újabb problémák, mert Eddie-t először ki kell hozni egy alternatív klinikáról, ahová idegösszeomlása miatt került, illetve félre kell állítani Gwen féltékeny új pasiját, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi lesz akkor, ha Gwen megszépülő húga és Eddie összejönnek.

Vasárnap: Dan Castellaneta: A Simpson család

A vasárnap 60. születésnapját ünneplő Castellaneta nem más, mint Homer Simpson magyar hangja. És Ropi bohócé, és Abe Simpsoné, Barney Gumble-é, Willie-é, a gondnoké, Frankie, a besúgóé, a polgármesteré, és még folytathatnánk hajnalig. Castellaneta, aki családnevét egy itáliai város után kapta, A Simpson család igazi veteránja, a kezdetektől ott volt Matt Groening sorozatában, amely a legrégebb óta futó rajzfilmszéria Guinness rekordját is tartja. És ez kifizetődő munka, mert bár hősünk, aki emellett ezernyi más tévés és filmes melót is visz, kezdetben epizódonként „alig” 30.000 dollárt kapott, de ezt társaival - Hank Azaria, Nancy Cartwright, Harry Shearer és Julie Kavner - több körben sikerült felvinni már a részenként 400.000 dollárt jelentő összegig, ami nagyon sok!

Simpson

Hogy a magyar hangját a kezdetektől vivő Székhelyi József mennyit keres epizódonként, az nem köztudott, de biztos, hogy még a kezdő összegnek is a töredékét. Castellaneta Homer Simpson hangját Walter Matthau-ról mintázta, de egy kicsit az apja akcentusát és hanghordozását is belevitte, a klasszikus d’oh! pedig ma már a hivatalos oxfordi angolszótárban is szerepel, és nem lehet megunni, még akkor sem, ha idő közben Simpsonék mellé szépen feljött a sorozatot vállaltan kopírozó The Family Guy.

simpson