Szuperhősökkel rekesztünk Dunát

Több focicsapatnyi szuperhős gyűlik össze a képernyőn a hétvégén, ráadásul mindkét nagy rivális, a Marvel és a DC Comics válogatottja képviselteti itt magát.

Bosszúállók: Ultron kora (2015)

A kolosszális Végtelen háború és a közelgő megasiker Végjáték fényében az Ultron kora csak fogócska a játszótéren, és mindez alig négy éve volt, de mennyit változott a képregény-feldolgozások kora! A bonyodalmakat itt ugyanis még „csak” a címbéli mesterséges intelligencia okozta. Amikor Tony Stark újra életet akar lehelni a parkolópályára állított békefenntartó programba, nem minden sikerül a tervei szerint, sőt! A Föld legnagyobb hőseinek, vagyis Vasembernek, Amerika kapitánynak, Thornak, a Hihetetlen Hulknak, a Fekete Özvegynek és Sólyomszemnek ezúttal újabb gigászi megmérettetésen kell helytállniuk, mivel a bolygó sorsáról van szó. A születését részben Starknak köszönhető Ultron megjelenésével a Bosszúállókra vár a feladat, hogy megakadályozzák ördögi terve megvalósítását. Az egyedülálló, globális kaland azonban csupán vonakodva megköttetett szövetségek és nem várt események árán teljesedhet ki.

Deadpool 2 (2018)

Ott hagytuk abba, hogy az eltorzult képű, de gyakorlatilag elpusztíthatatlanná tett egykori zsoldos, Wade Wilson, avagy Deadpool (Ryan Reynolds, ki más?) újra rátalál kedvesére, aki elfogadja őt így is, de meddig tarthat a boldogság, mi az ára annak, hogy a szuperhős újra akcióba lendüljön? Hát nem áruljuk el, csak azt, hogy DP-nek rá kell találnia a szívére, jelentsen ez bármit is, és azt, hogy megjelenik a színen a jövőből egy időutazó mutáns, Kábel, aki egy duci kisfiút akar megölni. És aki ismeri a képregényeket, az tudja, a mocskos szájú, gyakran mindenféle morális megfontolást a vécén leöblítő Deadpool gyengéi a gyerekek és a kisállatok, így nem hagyhatja, hogy az irdatlan erejű, fémkarral és vörös lézerszemmel is felfegyverzett gyilkológép bevégezze a küldetését – ám ehhez kell egy szupercsapat, az X-Force.

A sötét lovag (2008)

Közmegegyezés szerint ez a valaha készült legjobb szuperhősfilm – legfeljebb a szintén Christopher Nolan készítette A sötét lovag - Felemelkedés versenyezhet vele, és mindkettő elsősorban a főgonosz miatt annyira jó. Utóbbiban a Tom Hardy játszotta Bane vitte el a műsort, itt Heath Ledger Jokere a fő attrakció, pedig Ledgernek olyan elődökkel szemben kellett bizonyítania, mint például Jack Nicholson. Bele is őrült egy kicsit, vagy nagyon. Hozzá képest Christian Bale Batmanje csak másodhegedűs, és Bale javára kell írnunk, hogy hajlandó volt belemenni ebbe a felállásba. A film eleji bankrablás ma már klasszikus, de a ceruzaeltüntetés és szinte minden más Joker-jelenet ezerszer vagy többször visszanézhető. Ha kis időre is, de Gotham behódolt a legjobb képregénygonosz előtt, a városban újra a félelem lett az úr, kitört a káosz, és mindenkit megfertőzött a romlottság.

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala (2016)

Milyen hősre van szüksége a világnak? Vagy kérdezzük máshogy: hány hősre van szüksége a világnak? Gotham City védelmezője (Ben Affleck) úgy érzi, hogy Metropolis megmentője (Henry Cavill) már istenként tekint magára, senki és semmi nem korlátozza, így szembefordul vele. De a világ nem törődik velük, mert más kérdésekre keresi a választ: senki nem tudja, mit szeretne: mindenható védelmezőt vagy függetlenséget. Amíg Batman és Superman az egymás ellen folytatott háborújukkal vannak elfoglalva, egy új, minden eddiginél rémisztőbb fenyegetés egyre erősebbé válik. Az emberiség még sosem volt ekkora bajban - és talán már nincs, aki segíteni tud rajta. Vagy pont ellenkezőleg: ez lenne az a pillanat, amikor kezd összeállni az Igazság Ligája?