Tarantino sosem téved

Mondhatjuk, hogy Quentin Tarantinónak csak jó filmjei vannak. Negyedik, 1997-ben bemutatott nagyjátékfilmje, a Jackie Brown is sokaknak a kedvence. A tévé vasárnap ismét műsorra tűzi – mi pedig összegyűjtöttünk róla minden érdekességet, amit csak találtunk. Vagy legalábbis tizenötöt.

1. Ez Samuel L. Jackson kedvence Quentin Tarantino filmjei közül.

2. Amikor a címszerepet játszó Pam Grier elment Tarantinóhoz meghallgatásra, a falon ott volt a színésznő régi filmjeinek összes posztere. Amikor Grier megkérdezte a rendezőt, hogy ezeket azért rakta-e ki, mert tudta, hogy jön, QT azt válaszolta: „Nem, éppenséggel azért akartam leszedni őket, mert tudtam, hogy jössz.” Pam Grier egyébként már a Ponyvaregénynek is elment a castingjára: azt a szerepet szerette volna megkapni, amit végül Rosanna Arquette játszott. Tarantino azonban nem feledkezett meg Grierről, és a Jackie Brownt kifejezetten neki szánta – olyannyira, hogy meg is változtatta az eredeti regény főhősnőjének bőrszínét (mivel az fehér volt), és a nevét is, Jackie Burke-ről Jackie Brownra, amivel a színésznő híres szerepe, a Foxy Brown előtt tisztelgett.

3. Az a fehér 1980-as Honda Civic, amit a filmben Jackie vezet, ugyanaz az autó, mint amivel a Ponyvaregényben Butch elüti Marsellus Wallace-t.

Pam Grier a filmben. Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Eddig ez Tarantino egyetlen olyan filmje, amely egy már létező alkotás adaptációja. A Jackie Brown a híres noirszerző, Elmore Leonard Rum Punch című regényén alapul, és a forgatókönyvíró-rendező annyira félt, hogy Leonard utálni fogja a filmet, hogy már csak a forgatás megkezdésekor mutatta meg neki a forgatókönyvet. Az író egyszerűen imádta a scriptet: nemcsak úgy gondolta, hogy ez a legjobb adaptáció az összes feldolgozás közül, ami a munkái alapján készült, hanem hogy a legjobb forgatókönyv, amit valaha olvasott.

5. Robert De Niro a forgatókönyv elolvasása után Max Cherry, az óvadékügynök szerepét akarta, de azt Tarantino Robert Forsternek szánta. Forster még a Kutyaszorítóban egyik szerepére ment el meghallgatásra a rendezőhöz, és abban a filmben ugyan nem kapott szerepet, de ezt a figurát Tarantino kifejezetten neki írta. Cherry megformálása pedig nemcsak a nagy visszatérést jelentette a színésznek, de Oscar-jelölést is hozott a számára. Viszont az alkotó mindenképpen együtt akart dolgozni De Niróval is, így neki adta Louis szerepét. Volt a projektnek egyébként egy olyan fázisa is, amikor Sylvester Stallone volt Louis, John Travolta pedig Ray Nicolette, a szövetségi ügynök. Ha pedig Forster esetleg mégsem vállalta volna Cherry szerepét, QT jelöltjei között még olyan nevek voltak, mint Paul Newman, Gene Hackman és John Saxon.

6. Samuel L. Jacksontól – akivel Ordell Robbie szerepét A gömb forgatási szüneteiben, főleg hétvégenként vették fel – származott az ötlet, hogy karakterének hosszú haja legyen, és az egy tincsbe összefogott szörnyű kecskeszakállat is ő javasolta.

Samuel L. Jackson a Jackie Brownban. Forrás: UIP-Duna Film

 

7. A film kulcsjelenetében a reklámszatyorba rakott pénz valódi volt.

8. A Jackie Brown casting directorát úgy hívják, hogy Jaki Brown.

9. A filmben 38 alkalommal hangzik el az N-nel kezdődő rasszista kifejezés, amin Spike Lee rendező annyira felhúzta magát, hogy nyilvánosan is kritizálta miatta Tarantinót. Samuel L. Jackson (aki többször dolgozott együtt mindkét direktorral) megvédte a lapokban QT-t, a két alkotó között pedig az azóta meglehetősen hírhedté vált Harvey Weinstein producer próbált közvetíteni – mindhiába: Spike Lee egyszerűen nem volt hajlandó szóba állni Tarantinóval.

Bridget Fonda a filmben. Forrás: UIP-Duna Film

 

10. A végül Bridget Fonda által megformált Melanie karakterére Christina Applegate is esélyes volt, de sajnos nem engedték el sorozatából, az Egy rém rendes családból.

11. A Jackie Brownban Quentin Tarantinónak van egy rendezői cameója – igaz, csak a hangját hallhatjuk: ő a géphang a címszereplő üzenetrögzítőjén.

12. Samuel L. Jackson híres arról, hogy nagyon sok filmjében jóízűen káromkodik. A Jackie Brownban összesen 37-szer mondja azt, hogy „motherfucker” – ez a szám a színész egyik korábbi filmjében, és azóta sem volt ilyen magas, szóval rekordnak számít.

13. A film főcímében a Mighty Mighty Afrodite Productions van feltüntetve az egyik gyártóként. Tarantino akkoriban Mira Sorvino színésznővel járt, és az ő filmje volt a Hatalmas Aphrodité, eredeti címén a Mighty Aphrodite (Oscart is kapott érte).

14. Quentin Tarantinót korábbi filmjei, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény miatt sokat kritizálták, amiért olyan véresek és erőszakosak. Ezekre a kritikákra fricskaként az volt a rendező válasza, hogy a Jackie Brownban egyetlen gyilkosságot sem mutatnak, minden a kamerán kívül történik, vagy nem látható.

15. Ray Nicolette szerepét Michael Keaton egy évvel később egy másik filmben (Elmore Leonard egy másik regényének a feldolgozásában) ismét eljátszotta. Ez volt a Mint kámfor, Jennifer Lopezzel és George Clooney-val a főszerepben.


(via IMDb)