Tengerbe zuhant Halálcsillag is lett volna a Star Wars 7-ben

A Waterworld-szerű, látványos roncsvárost és a hínárral benőtt császári trónt végül sajna kidobták Az ébredő Erőből.

A tavaly év végi Star Wars-könyvdömpingben egy igazi ínyencfalatot tehettek a karácsonyfa alá a fanatikus rajongók: Az ébredő Erő tekintélyes méretű, 250 oldalas concept art albumát, amiben a Lucasfilm és az Industrial Light & Magic látványtervezői szebbnél szebb képekkel és rövid anekdotákkal mesélték el, milyen lett volna eredetileg a hetedik Csillagok háborúja-mozifilm.

Forrás: Kolibri Kiadó / Bookline

 

Comig outtal kell kezdenem: nagyon bejött a 7. rész, sokkal jobban, mint a tavalyi Zsivány Egyes. Leginkább amiatt, amiért annyit kárhoztatják a károgók: nagyon szépen visszanyúlt az 1977-es, legelső Csillagok háborúja mitológiai gyökerű dramaturgiájához, a Joseph Campbell által gondosan dokumentált, klasszikus A hős útja-formulához. A sivatagban felcseperedő, csillagok közé vágyódó, Erő-érzékeny, fiatal főhős, az őt nagy kalandokba belerángató öregember és a bolygókat felrobbantani képes, űrbázisnyi ördögi masinéria felrobbantása - vagyis az összes hasonlóság a korábbi Csillagok háborúja-epizódokkal persze alighanem produceri kérés lehetett.

Az eredeti Star Wars 7-koncepicó ugyanis sokkal-sokkal vadabb és elszálltabb volt!

2012. őszén óriási hír sokkolta a Csillagok háborúja-rajongókat: George Lucas eladta a Lucasfilmet a A Disney-nek a cég élére pedig az addigi társelnök, Lucas régi harcostársa, Kathleen Kennedy került, aki szinte azonnal bejelentette az új Star Wars-filmeket. Azt már kevesebben tudták, hogy Kennedy már társelnökként is tájékoztatta a Lucasfilm-dolgozókat a terveiről, és nem sokkal a tulajdonosváltás után arra utasította az ujjongó díszlettervezőket, hogy kezdjenek el ötletelni, sőt, készítsenek karaktervázlatokat, concept artokat az új Star Warshoz.

Az alkotók abszolút szabad kezet kaptak, hiszen ekkor még nem volt semmiféle forgatókönyv. J.J. Abrams 2013. márciusában csatlakozott a csapathoz, de ő is csak annyit kötött ki a concept artosok első megbeszélésén, hogy az új filmet az idős Luke Skywalker köré szeretné felépíteni.

Forrás: Lucasfilm / Rick Carter

 

Rick Carter, Iain McCaig (aki nem mellesleg a Tolvajok városa és más Kaland-Játék-Kockázat-könyvek illusztátorából lett hivatásos Star Wars-illusztrátor), valamint a többi veterán díszlettervező így tehát őrültebbnél őrültebb ötletekkel mutatták be Abramsnek és Kathleen Kennedynek, hogyan folytatnák a Csillagok háborúját.

Carter csapata egy kreatív játékkal a legelső Star Warsra ható inspirációkig nyúltak vissza: el kellett mesélniük a klasszikus Csillagok háborúját, de úgy, hogy ehhez csak Kuroszava Rejtett erődjének képkockáit, Howard Pyle historizáló stílusban megfestett kalózos képeit és Ralph McQuarrie eredeti concept artjait használhatták fel. Így a kezdetektől fogva volt egyfajta vadnyugati-szamurájos hangulata a 7. résznek. Az öreg Han Solót például eredetileg kifejezetten a 2010-es A félszemű alapján képzelték el, Jeff Bridges-körszakállal, porfogó kabáttal:

Forrás: Lucasfilm / Iain McCaig & Christian Alzmann

 

Egy másik irányvonal azonban menet közben teljesen lecserélődött, pedig igen ígéretesnek tűnt a vázlatok alapján. A rajzolók ugyanis eljátszottak a gondolattal, hogy

mi lett volna, ha a második Halálcsillag darabkái egy vízbolygóra hullanak?

Ez az ötlet ráadásul Abramséknek is megtetszett, és a történet eredetileg úgy alakult volna, hogy a főszereplők a tengerealattjáróvá átalakított Millennium Falconnal merülnek le a mélybe, majd Kira búvárruhát öltve elúszkál a hínárokkal benőtt lövegtornyok és az egykori császári trón mellett, hogy Palpatine tornyában megkeresse a Luke hollétére utaló csillagtérképet.

Forrás: Lucasfilm / Ryan Church

 

Sokáig a Jakku sem sivatagbolygó volt, hanem egy Waterworld-szerű vízi világ. Itt a lakók a klasszikus Star Wars-trilógia roncsaiból, vagyis lépegetőkből, TIE vadászok pilótafülkéiből és csillagromboló-alkatrészekből eszkábáltak maguknak házakat és egyéb épületeket, hogy ott aztán A Jedi visszatér ewokjaira emlékeztető törzsi közösségekben, tábortüzek körül melegedve éljenek (a lakhatóvá tett lépegető persze végül megmaradt a filmben, ilyenben élt Rey a Jakkun).

Forrás: Lucasfilm / Doug Chiang

 

Szédítő életképek készültek erről a vízi világról, amelyek végül nem kerültek bele a végső változatba. Pedig a tengerből félig kilátszódó csillagrombolók közt tutajozó roncsvadász városhoz a rajzolók a komplett partszakaszokat elfoglaló, gigantikus indiai hajóbontók látképét is tanulmányozták!

Forrás: Lucasfilm / Christian Alzmann, Kurt Kaufman & Iain McCaig

 

Eredetileg tehát a búvárkodó Kira és egy Sam nevű, hasonlóan kíváncsi fiú lettek volna a főszereplők. Két magányos, forrófejű tini, akik egy Surly (azaz Méregzsák) nevű robottal az oldalukon, mindenféle rosszarcú figurákkal összeállva hatalmas kalamajkába keverednek.

Forrás: Lucasfilm / Iain McCaig & Doug Chiang

 

Őket gyúrták át később a forgatókönyvírók Rey és Finn karakterévé - a folytatást pedig már 2015 decembere óta ismerjük. Nekem egyébként a sivatagos Jakkuval sem volt semmi gondom, de jó lenne, ha a forráskönyvben bemutatott, rengeteg illusztrációból legalább egy keveset átmentenének az alkotók a későbbi filmekbe, és a szokásos sivatagos-erdős-havas bolygók mellett láthatnánk végre egy vízre épült roncsvárost is!