Tényleg elátkozott film a Poltergeist?

Tragikus halálesetek, ördögűzés a forgatáson - kísérteties és szomorú események övezték a klasszikus Poltergeist és folytatásai forgatását.

Nemrégiben megerősítették a pletykát, amit már eddig is tényként kezeltek, hogy az 1982-es Poltergeistet valójában a "csak" író-producer, Steven Spielberg rendezte. Az E.T. szerződése nem engedte, hogy addig más filmen dolgozzon, ezért cselesen oldotta meg a dolgot, mert hivatalosan Tobe Hooper volt a rendező. Pedig Spielberg olyannyira kivette a részét a munkából, hogy Hooper igazából csak asszisztált, de A texasi láncfűrészes mészárlás alkotója nem vette ezt zokon, mert remekül érezte magát a forgatáson. Úgy tűnik, Hooper azért ellesett tőle ezt-azt, mert az 1986-os Támadók a Marsról magán viseli a 80-as évek Spielbergjének jellegzetes stílusjegyeit.

Tegyük hozzá, '82 így elég jó éve volt Spielbergnek, az év júniusában az E.T.-t és a Poltergeistot mindössze egy hét különbséggel mutatták be az Egyesült Államokban!

 

A Poltergeist kapcsán rendszeresen felmerül az állítólagos átok, ami a stáb tagjait sújtotta.

Gyilkosság, hirtelen halálesetek, a gonosz érezhető jelenléte? Vajon az egész csak tragikus véletlenek sorozata? És egyáltalán: mi indíthatta el a pletykát? Hiszen némi képzelőerővel nem nagy kunszt elméleteket gyártani olyan események köré, amelyeknek egyébként távolról sincs közük egymáshoz.

Bocsánat, de el kell árulnom a film végét, szóval óriási nagy spoiler következik. A Freeling családot azért kezdik el zaklatni a természetfeletti erők, mert a házukat - és a környékbelieket is - egy temetőre építették, de a fösvény vállalkozó nem szállíttatta át a halottakat, hanem egyszerűen csak eltávolíttatta a fejfákat, és ráépítkezett a földben nyugvó testekre. 

Mielőtt a házat gyakorlatilag beszippantja a túlvilág, a koporsók kiemelkednek a földből, és csontvázak bukkannak elő mindenhonnan. 

A jelenetben valódi csontvázakat használtak, mert olcsóbb volt azokat beszerezni, mint utánzatokat.

A Diane Freelinget játszó JoBeth Williams ezt csak a jelenet felvétele után tudta meg, és érthetően alaposan megviselte. 

Azért ez elég jó kis indok a Poltergeistet sújtó átokra. Az első tragédia alig fél évvel a film bemutatója után, 1982. november 4-én történt: a Freeling család nagyobbik lányát alakító, 22 éves Dominique Dunne-t megfojtotta a volt barátja. John Thomas Sweeney-t hat év börtönre ítélték, de három és fél év után feltételesen szabadlábra helyezték.

A főszereplő pici lány, az angyali szépségű Heather O'Rourke 1988-ban, a harmadik rész bemutatója előtt, mindössze 12 évesen halt meg. 1987-ben megbetegedett, és az orvosok félrediagnosztizálták: Crohn-betegséget állapítottak meg nála. A felírt és rendszeresen szedett gyógyszerek hatására a kislány arca felpüffedt, megnagyobbodott - a Poltergeist 3-ban szegényre alig lehet ráismerni. A betegsége rosszabbodott, míg annyira rosszul nem lett, hogy kórházba kellett szállítani. Odafelé leállt a szíve, és noha sikeresen újjáélesztették, még aznap meghalt.

Az átoktól tartva, a második rész forgatásán az egyik főszerepet játszó indián színész, Will Sampson egy éjjel ördögűző szertartást végzett a díszletek között. Másnap a stáb tagjai úgy érezték, mintha megszabadították volna őket valamitől.

A következő években két másik színész is elhunyt, és az átokban hívők hajlamosak ezeket is a gonosz erők számlájára írni. Julian Beck, aki a Poltergeist 2. rémisztő gonosz figuráját, Kane-ta alakította, 1985-ben gyomorrákban elhunyt. Betegségét még azelőtt diagnosztizálták, hogy elvállalta volna a szerepet. Az ördögűzést végző Sampson szisztémás sclerosisban szenvedett, ami megtámadta a bőrét, a szívét és a tüdejét is. A betegségben szenvedők bőre megkeményedik, és a belső szervek is elváltoznak. A belek fala megkeményedik, így nem jut elegendő táplálék a gyomorba. A hosszú betegség alatt Sampson borzasztóan lefogyott, szív- és tüdőtranszplantációt hajtottak rajta végre, majd az utolsó operáció után 1987-ben, 53 évesen veseelégtelenségben meghalt.



Ezeknél későbbi tragédiákat is szokás az átok hatásának tulajdonítani. Az első rész szellemvadász csapatának egyik tagját alakító Richard Lawson azon a repülőn utazott, amely 1992. március 22-én a New Yorki-i Flashing Bay öbölbe zuhant. A gépen tartózkodók fele meghalt, de Lawson túlélte. 2009-ben az első rész egyik mellékszereplőjét, Lou Perrymant pedig a saját otthonában ölte meg egy baltával egy frissen szabadlábra helyezett gyilkos.

(A Popsugar cikke alapján.)