Tényleg megváltoztatta a Gettómilliomos a gyerekszereplői életét?

Tíz évvel a bemutató után megnéztük, mi lehet mostanában a gettóból verbuvált gyerekszereplőkkel. Összesen tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a filmről, amit ma este játszik a Prime.

1. A Gettómilliomos legfiatalabb gyerekszereplői, a Jamalt játszó Ayush Mahesh Khedekar és a Latikát játszó Rubina Ali, Mumbai szegénynegyedeiből kerültek a hollywoodi csillogás közelébe. A filmesek igyekeztek gondoskodni arról, hogy a forgatás ne csak pár pillanatra változtassa meg az életüket, ezért félretettek nekik pénzt, amit csak akkor kapnak meg, ha elvégzik a középiskolát. Az iskolába járásban azzal is segítik őket, hogy minden nap riksa megy értük, ami elviszi őket az iskolába. Bár nem sokkal a film megjelenése után a bulvárlapok azon csámcsogtak, hogy a fiatal Jamalt és Latikát játszó gyerekek még mindig a gettóban laknak, és a szülők panaszkodtak, milyen kevés pénzzel szúrták ki a szemüket, a film óta nagyot léptek előre. Amellett, hogy elkezdtek iskolába járni, rendes helyen laknak és balettozni és kritkettezni tanulnak. Emellett egy-két évente Danny Boyle, a Gettómilliomos rendezője is ellátogat hozzájuk.

 



2. A film női főszereplőjét, Latikát összesen három színésznő játszotta, a legidősebb volt Frieda Pinto, és a középső Tavi Lonkar, aki azóta Amerikába költözött, ahol pszichológiát és festészetet tanult a Georga-i Egyetemen. A nőket ábrázoló portréi több helyi kiállításon, étterem falán és újság borítóján megjelentek. Az időrendben középső Jamalt Tanay Chheda játszotta, aki a Gettómilliomos előtt is színészkedett, és azóta is maradt a filmezésnél. Most a Kaliforniai Egyetemen tanulja a színészi szakmát. 

 

View this post on Instagram

A post shared by TΔNVI (@tanvilonkar) on

 

3. A Gettómilliomos egyik első megdöbbentő jelenete, amikor a kis Jamal beleugrik a pottyantós vécébe, hogy autogramot szerezzen a kedvenc filmsztárjától. A látvány gusztustalan, viszont a Jamalt játszó kisfiúnak nem is volt annyira rossz dolga, mogyoróvaj és csoki keverékéből állították elő az emberi mellékterméket. Egyébként nem ez az egyetlen Oscar-díjas film, amiben egy kisgyerek pöcegödörbe ugrik, a Schindler listájában is szerepel egy ilyen jelenet, amikor egy kisfiú a pottyantós vécében bújik el.

 

 

4. A színész, akinek az autogramjáért a gyerekek versengenek, nem más, mint Amitabh Bachchan, aki valóban egy rettentő híres indiai színész. Emellett ő volt az első műsorvezetője a Legyen ön is milliomos! indiai verziójának.

 

5. A hatalmas sikert megelőzően több cég próbált elhatárolódni a filmtől, a Merzedes-Benz például azt kérte, hogy a gettóban játszódó jelenetekben ne látszódjon a logójuk. Ugyanígy jártak India legnépszerűbb kólájával, a Thums Uppal, miután a gyártó nem szerette volna, ha a filmben az ő termékük látható.

6. Mivel a filmben nem játszottak nagy nemzetközi sztárok, és a harmadát hindi nyelven vették fel, a Warner Stúdió fejesei nem bíztak benne, hogy szeretni fogja a közönség. Halogatták a premiert, miközben már azt fontolgatták, hogy csak dvd-n adják ki. Végül a filmfesztiválokon akkora közönségsikert aratott, hogy ezzel a lendülettel lépésről lépésre bevette a mozikat is. A mindössze 15 millió dollárból forgatott film közel 380 millió dollárt hozott, és nem mellesleg 8 Oscar-díjat zsebelt be.

 



7. A Gettómilliomos az első külföldi film, ami a legjobb film kategóriában Oscar-díjat nyert Az utolsó császár című 1987-es történelmi dráma óta. Bár a Gettómilliomost a Trainspottingot jegyző Danny Boyle rendezte és a kétharmada angol nyelvű, mivel egyetlen nagy amerikai filmstúdió sem vett részt a gyártásában, az Oscaron nem számít hazai filmnek.

 

8. A Gettómilliomos egyik legemlékezetesebb jelenete a nagy bollywoodi örömtánc a végefőcím alatt, amit Longiness Fernandes koreografált, de pont az ő nevét felejtették le a stáblistáról. Ezen úgy megsértődött, hogy nem ment el a filmet népszerűsítő vetítésekre, de Danny Boyle megígérte neki, hogy jóvá teszi a hibát. Amikor az Oscar-díjátadón átvette a legjobb rendezőnek járó díjat, a beszédében elismerte a tévedést és megköszönte Longiness munkáját.

 

 

9. Danny Boyle első körben el sem vállalta a film rendezését, mivel nem akart egy tévés kvízműsorról szóló filmet forgatni. Amikor viszont megtudta, hogy a forgatókönyvet az a Simon Beaufoy írja, aki az Alul semmi című vígjátékot, azaz az egyik kedvenc filmjét jegyzi, még egyszer megnézte, mire is akarják felkérni.

 

 

10. A film alapja egy indiai diplomata, Vikas Swarup első regénye, ami itthon Semmit és mindent címmel jelent meg. A szerzőt egy szociológiai kísérlet inspirálta, aminek az volt a lényege, hogy bárki számára hozzáférhető netes terminálokat állítottak fel a gettóban, így a gyerekek maguk juthattak hozzá a számukra érdekes információkhoz. A kísérlet azóta komoly oktatási programmá nőtte ki magát, az ötletgazda professzor, Dr Sugata Mitra 2013-ban egymillió dolláros támogatást kapott az inspiráló tudományos előadásokat szervező TED-től. Azóta az eredeti terminálok már nem működnek, de az elnyert pénzből egy új oktatási formát hozott létre a professzor. A gépeket bevitte az osztályterembe, ahol a tanulók ötfős csoportokban, az internet segítségével keresik a választ a tanár által feltett kérdésekre. Például arra, hogyan csinálnak mézet a méhek, vagy hogy lehet-e gyerekeket börtönbe zárni.

 


Forrás: IMDb, Hollywood Reporter, Guardian, Distractify