Tévénézettség: a TV2 saját műsora „veri agyon” Kasza Tibi Szerencsekerekét

A Kincsvadászok közönségaránya a fiatalok és a teljes lakosság körében is elképesztő ütemben nő, miközben a Szerencsekeréké csökken, és ki tudja, hol áll meg.

Míg tavaly a TV2 titkos (vagy nem is olyan titkos) fegyvere a Szerencsekerék volt, amit bármikor csatasorba állított, biztos győzelem lett a vége, most meginogott. Sőt, az az érzésünk, hogy csak azért nyeri a hétköznapi főműsoridőket, mert az RTL „volt szíves” olyan vetélytársat kiállítani ellenében, mint ...a szomszéd tehene, amit Kasza Tibi – és talán bármelyik másik műsor elfogyaszt reggelire.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 


Kasza Tibor most pedig onnan kapta kihívóját, ahonnan a legkevésbé sem számíthatott rá, nevezetesen a TV2-n a Szerencsekerék után következő Kincsvadászokról beszélünk. A Till Attila műsorvezetésével adásba kerülő „régiségreality” olyannyira bejön a nézőknek, hogy dinamikusan tudja növelni nézőszámát és közönségarányát hétről hétre: a fiatalok körében az előző heti 136 ezres átlagos nézőszám múlt hétre 145 ezerre nőtt, a közönségarány 16,7 százalékról 18,3 százalékra.

Mindeközben a sokkal korábban kezdődő Szerencsekerék  153 ezres átlagos nézőszámot produkál jelenleg ebben a célcsoportban, ami ugyan még magasabb, mint a Kincsvadászoké, viszont a közönségarány tekintetében már jócskán túlszárnyalta Kasza Tibiéket: Till Attila műsora 18,3 százalékot ért el, míg a Szerencsekerék csupán 15,8 százalékot. És ahogy már múlt héten kifejtettük, most is leírjuk: a nem közel azonos időpontban leadott műsorok nézőszámát bajos összehasonlítani, hiszen egy késői órán logikusan kevesebben néznek tévét, mint este 8-kor, amikor még a tévénézők a képernyők előtt emésztik a vacsorát és a napot.

Forrás: TV2 Sajtószoba

 


Ha egy késői időpontban kezdődő műsort akarunk összehasonlítani az előtte adásba kerülővel, akkor először érdemes a közönségarányokat összevetni: ez azt jelzi, hogy az éppen tévé előtt ülők hány százaléka választotta az adott műsort. Ez már reálisabb képet adhat arról, hogy a nézőket mennyire sikerült meggyőznie egy adott műsornak, mennyire köteleződtek el irányában az emberek.
Ebben az összehasonlításban teljesen egyértelműen a Kincsvadászok kerül ki győztesen, az előző héten a fiatalok körében még egy tized százalékkal kevesebbet ért el a Kincsvadászok a Szerencsekeréknél, múlt hétre már ez is megváltozott.

És most jön a meglepetés: a múlt heti öt napból három napon (szerda, csütörtök, péntek) már a nézőszámok tekintetében is megelőzte a Kincsvadászok a Szerencsekereket a fiatalok körében.


A teljes lakosság körében szintén jelentősen nőtt a Kincsvadászok nézőszáma és közönségaránya is, utóbbi már 23 százalékra duzzadt, ami azt jelenti, hogy durván minden negyedik tévé előtt ülő ember a TV2 műsorát nézte. Mindeközben a Szerencsekerék közönségaránya ebben a célcsoportban 19,9 százalékos lett, vagyis itt is jócskán megelőzte a Kincsvadászok a Szerencsekereket.

És ennek a „testvéri rivalizálásnak” köszönhetően a TV2 nyeri az egész hetet is a főműsoridőben, fiatalok körében mért közönségarányok tekintetében (TV2: 13,8% SHR – RTL: 12,8% SHR), pedig

a top 10-es lista első négy helyén RTL-es műsorok tanyáznak. Immár harmadik hete nyeri zsinórban a nézettségi versenyt az RTL vasárnap jelentkező üzleti show-műsora, a Cápák között,

ráadásul ez a műsor is növelni tudta nézettségét az előző héthez képest: míg akkor 267 ezer nézőt vonzott, a múlt héten már 277 ezerre duzzadt a nézőszám, a közönségarány 22,2 százalékról 23,9 százalékra emelkedett, ami szintén nagyon magas szám.

Forrás: RTL Sajtóklub

 


Második helyen végzett a vasárnapi RTL Híradó, 223 ezer nézővel és 21,7 százalékos közönségaránnyal. És mindenképp említést érdemel a Házon kívül című RTL-es műsor is, amely pár hete az RTL késő esti műsorsávjáról a vasárnapi Híradó elé költözött, és amelyben múlt héten Moskovics Judit, aki 2016-os riportjával feltárta a bicskei gyermekotthonban történt zaklatásokat, a kegyelmi döntés után újra leült beszélgetni az egyik áldozattal és két volt nevelővel, akiknek fontos szerepe volt az igazgató és társai lebuktatásában. 

A műsort a fiatalok körében 74 ezren követték figyelemmel, 8,7 százalékos közönségarány mellett, ami nem tűnik hatalmas számnak, de ha megnézzük, hogy az előző heti adást 55 ezren nézték, és a közönségarány 6,1 százalék volt, akkor bátran mondhatjuk, hogy nagyon nagyot nőtt a nézettség.

A toplista harmadik helyét foglalja el az RTL-en szombat este sugárzott A mi kis falunk 192 ezer nézővel és 18,9 százalékos közönségaránnyal, negyedik lett a hétfői RTL Híradó 173 ezer nézővel.
Ötödik helyen végzett a csütörtöki Tények, és hatodik lett a Kincsvadászok legnézettebb, szerdai adása 167 ezer nézővel, és csak utána, a nyolcadik helyre ért be a legnézettebb Szerencsekerék 164 ezer nézővel.

A teljes lakosság körében az első nyolc helyen csak és kizárólag hírműsorok kaptak helyet, az elsőtől az ötödik helyig Tények adások állnak, hatodik lett a hét legnézettebb, vasárnapi RTL Híradója. A TV2 hírműsorai elképesztően magas közönségaránnyal mentek múlt héten, az első helyezettek 27-28 százalékot produkáltak.

És még egy érdekesség: a fiatalok körében az előző héthez képest csökkent az RTL Híradók átlagos nézettsége 181 ezerről 162 ezerre, a közönségarány 21 százalékról 20 százalékra, míg a TV2-es Tények az előző heti 138 ezres nézettséget tudta növelni 157 ezerre, a közönségarányt 18,3-ról 20,8 százalékra.
A teljes lakosság körében viszont mind a két hírműsor veszített a nézőszámából és a közönségarányából is. Ez azért is furcsa, mert hosszú idő óta nem nagyon volt olyan, mint a múlt héten, amikor ennyi minden történt volna a közéletben: igen, Novák Katalin kegyelmi döntésére és az azt követő lemondására gondolunk.

Térjünk még ki a TV2 előző heti nagy buktájára, a Mutasd a hangod!-ra: egy hét alatt tovább romlott a csatorna szombat esti show-műsorának nézettsége, a 108 ezres nézettséget sikerült letornászni 94 ezerre, a közönségarányt 10,7-ről 9,3 százalékra a fiatalok körében, de a teljes lakosság körében sem javult a helyzet, ott a 495 ezres nézőszám 417 ezerre csökkent, a 14,3 százalékos közönségarány 12 százalékra.

A hét nagy kérdése, hogy a Szerencsekerék kitart-e az ezen a héten az RTL-en elindult új kvízműsor, a Gundel Takács Gábor által vezetett Az ugrás ellenében, vagy a vetélkedő beviszi Kasza Tibiéknek a kegyelemdöfést. Jövő héten beszámolunk róla.

ez is érdekelhet

Az ugrás - Baromi egyszerű műsor, de pont ettől jó

Gundel Takács Gábor új vetélkedője az RTL-en sallangmentes, letisztult és gyors ügy, öt játékost "kergetnek végig" egy öt méter magas díszlethídon, ahol csalafinta állításokról kell eldönteniük, azok igazak-e vagy sem: ha rosszul döntenek, lezuhannak.

Tovább