Tévénézettség: Van, ami sokkal jobban fájhat az RTL-nek, mint a Zsákbamacska vagy az Ütős ötös

Sok újdonság nem történt az elmúlt hét adatait nézve: még mindig a Zsákbamacska a nyerő. Viszont elindult két új műsor, Az Álommeló és az Ütős ötös, amelyek még hetekig velünk lesznek, így eredményeiket érdemes őket kielemezni. De nem a TV2 hétköznapi műsorrendje, nem is a Sztárban Sztár fájhat leginkább az RTL-nek.

A Zsákbamacska még mindig jól megy. Hiába tekinthető a kereskedelmi tévézés ripacskodás evolúciójának csúcsragadozójának, hiába írják az emberek, hogy "bezzeg a Szerencsekerék sokkal jobb volt!" Ezt is ugyanúgy megnézik az emberek. Elég szép számmal. A vetélkedő első hetét elképesztően sokan, átlagosan több mint 300.000-en nézték, amit követően 250.000, majd 230.000 körül átlagolt a 18-49 év közötti kereskedelmi célcsoportot nézve. Szóval látszik egy erősen csökkenő tendencia, ami abból a szempontból nem vészes, hogy még így is nyeri a Zsákbamacska a hétköznapokat. Durván 10.000 nézővel csökkent a heti statisztikája a műsornak. A legnézettebb adás a hétfői volt, amit 253.316 ember nézett, a legrosszabb pedig a pénteki, ami el sem érte a kétszáz ezret, 195.758 nézőt ültetett le a tévék elé. 

Forrás: tv2

 

Ugyanez a helyzet a teljes lakosságot nézve. Kicsit csökkent az előző héthez képest a nézettsége Majka és Pápai Joci "őrjöngésének", de még így is hoz több mint 768 ezer nézőt és 21,7 százalékos közönségarányt a legjobb napon, 716 ezret és 20.4 százalékot meg a legrosszabbon. 

A hét legnézettebb műsora a Sztárban Sztár lett minden tekintetben. Teljes lakosságot nézve majdnem elérte az 1 millió nézőt, de a 977 ezres nézőszám meg a 30,5 százalékos közönségarány sem rossz. (18-49-ben ugyanez 279 ezer és 27,8 százalék lett, maradhat?) 

Ami viszont a múlt héten bemutatkozó műsorokat illeti: Az Álommeló egyelőre jobban érdekli az embereket, mint a Zsákbamacskára ráeresztett újabb vetélkedő, az Ütős Ötös.

Balogh Leventével indított üzleti, álláskereső reality pont be is fért az 5 legnézettebb műsor közé 18-49-ben. Ennek az első adása 208.406 ember nézte, míg az Ütős Ötöst 195.219-en. Amíg Az Álommeló viszonylag jól tartotta magát, azaz "csak" 20 ezer nézőt vesztett a hét végére, addig az Ütős Ötös képes volt lemenni 142 ezerre is, ami mínusz 50 ezer néző, ami az első adásra kantintók negyede. Ha a teljes lakosságot nézzük, akkor már más a helyzet. Legyen elég annyi, hogy a néptévé újabb vetélkedőjéhez képest a nagy számokkal és üzleti szövegekkel dobálózó  business valóságshow, a kanyarban sincs. Az Ütős Ötös első részét a teljes lakosságból 650.414 ember foglalkoztatott, míg az Álommelóra debütáló részére ennél 120 ezerrel kevesebben kapcsoltak. A hét végére azért konszolidálódott a helyzet: a 18-49-ben tapasztalt nézőszámcsökkenés itt is elérte Till Attila műsorát, de végig Az Álommeló előtt tudott maradni.

Ez a két műsor ugyan műfajában nem egyeztethető össze, de 10 perc eltéréssel ugyanabban az idősávban fut, így érdekes, hogy a nézők melyik műsor mellett köteleződnek el inkább. Lehet, hogy a Zsákbamacska jó felhajtóerőt biztosít az Ütős Ötösnek, de mintha az látszana a számokból, hogy egy cirka 1,5 órás vetélkedő után már nehezen tudnak sem agyilag sem gyomorilag befogadni a nézők. 

Tehát eddig minden nagyjából úgy történt, ahogy azt sejteni lehetett: a TV2 tarol továbbra is. 2023-ban eddig 70 napot nyert a TV2 és 20 napot az RTL. Viszont feltétlenül ezek azok az adatok, amik mélyütést vittek be az RTL-nek a múlt héten. 

Forrás: RTL/Sajtóklub

 

Szombat este került adásba a Mellékhatás második évadának első része. Ez egy látszólag is elég sok pénzből készült saját gyártású sorozata a csatornának. Ahogy az történt A Király esetében is, ennek is csak az első részét mutatták be, mert a többi hetente érkezik az RTL+ felületére. Tehát ez egy direkt magasan pozícionált, a saját streaming platformra minél több embert terelő műsor akar lenni. A baj, hogy a tévés premier a kereskedelmi célcsoportban 10,95%-os közönségarány mellett 113.195 embert érdekelt. (Teljes lakosságban ugyanez az arány, de 329 ezer nézővel.) Ezt még el is lehet könyvelni, hogy beetetésnek nem rossz, csakhogy a sorozat már március 29. óta elérhető az RTL+-on, a második rész is kikerült, de a hivatalos adatok szerint még a Top5 legnézettebb műsorba sem fért bele a streaming felületen. Olyan műsorok vannak ezen az ötös listán, mint például a Barátok közt, amiből nem is készül új rész! Mert Az Álommeló és a Drága örökösök még érthető,

de az, hogy a már kifingott Barátok köztöt se tudja lenyomni online a Mellékhatás, az talán a legfájóbb pont lehet az RTL-nek.

(De lehet, hogy a hétvégi adás, a mézesmadzag elhúzása majd változtat ezen, és jövő hétre bejut az RTL+ élmezőnyébe.)